2023.12.31. | Klub

2023, 23 sportág, megszámlálhatatlan emlékezetes vasasos pillanat. Ez (is) micsoda év volt! 

AEROBIK
Szakosztályunk népes bázissal büszkélkedhet, amelyben egészen a legkisebbektől a felnőttversenyzőkig minden korosztályban találunk sportolókat. Ez önmagában is örömre ad okot, de a vasasos aerobikosok a Magyar Kupában is helytálltak október végén, számos érmet szerezve. A hozzáállásukról pedig sokat elárulnak a szakosztályt vezető Kolozsvári Anna szavai: „A fiatalok az évadzáró barátságos versenyre is úgy készültek, mintha a Magyar Kupára mentünk volna. Rendkívül elszánt és megszállott a csapat. Jó érzés látni, hogy sok gyermeknek ez a sport szerelem, és hogy a csapatban többen megtalálták a legjobb barátjukat is; igazi közösség vagyunk.
 
ATLÉTIKA
Az atlétáknál 2023-ban is teljes gőzzel, több száz fős létszámmal működött a pasaréti bázis, rengeteg gyermek számára biztosítva a sportolás örömét. A legfontosabb érték talán ez, de nagyon jó látni, hogy kiemelkedő tehetségek is kinőnek a műhelyből. Bánóczy Árpád egészen a budapesti felnőtt világbajnokságig jutott, ahol extázisban futott hatalmas egyéni csúcsot a 400 gát előfutamában. Látva Árpi nyilatkozatait, tényleg méterekkel a föld felett lebegett, és maximálisan kihasználta a hazai pálya előnyeit. Még nézni is élmény volt! Szintén remek szezont produkált Kun-Szabó Balázs másik tanítványa, Bundschu Patrik, aki ugyancsak megérdemelte volna, hogy benne legyen a magyar váltóban a vb-n, ám végül csak tartalékként számoltak vele. A jövő azonban mindenképpen az övé (is)!
 
 
BIRKÓZÁS
A szőnyegen is megmutattuk, milyen a vasasos virtus! Birkózóink a hazai mellett a nemzetközi mezőnyben is letették a névjegyüket 2023-ban. A legnagyobb sikert Pók Karolina és Tótok Péter érte el; előbbi márciusban az U20-as Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó harmadik fokára, a bronzmeccsen az azeri ellenfelét magabiztosan, 10–2-re verte. Tótok az U17-esek kontinensviadalán bizonyított, egészen a döntőig masírozott, amelyben egy hiba után az orosz ellenfele tudott nyerni, ám így is remek eredményt ünnepelhettünk, ráadásul az aranyérem sem volt elérhetetlen távolságban.
 
CURLING
A számos hazai és nemzetközi győzelem sorából 2023-ban egyértelműen női csapatunk B csoportos Európa-bajnoki címe emelkedett ki. Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán tanítványai magabiztosan nyerték a novemberi kontinensviadalt Skóciában, s ezzel kivívták az A csoportos szereplés jogát. S bár ez utóbbira a hazai ob-győzelmen keresztül vezet majd az út, a Vasas SC szakemberei szerint ebben az együttesben van meg először az a tapasztalat, lendület és összetartás, amely az élvonalban maradáshoz szükséges. Utóbbi történelmi lépés lenne, az A csoportban ugyanis eddig még egyetlen magyar válogatott sem tudta megvetni a lábát. Ha egy játékost is kiemelhetünk, akkor az minden bizonnyal Joó Linda lenne, aki nem csak az Eb-címhez járult hozzá higgadt és profi dobásaival, de a juniorválogatottat is negyeddöntőig vezette a B csoportos világbajnokságon, az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán pedig megvédte vegyes páros ob-címét, majd a felnőtt A ligás vb-n is bemutatkozhattak. Nem véletlenül választotta őt májusban az Év női játékosának a hazai curlingszövetség, ahogy Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán is méltán kiérdemelte az Év edzője címet.
 
 
 
EVEZÉS
A MEC-Vasas evezősszakosztályának legjobbja, Gerei Tamás egy Csepel-kupa-győzelemmel tért vissza májusban egy hosszabb sérülést követően. Még éppen időben ahhoz, hogy felkészüljön az Universiadére, amelyen végül folyamatosan javuló időeredménnyel B döntős második, összesítésben tehát nyolcadik helyen végzett. A futamok igazságosabb programozásával azonban akár a legjobbak fináléjában is ott lett volna a helye, az időeredmények alapján nem is az utolsók között. S míg Gerei Kínában hajrázott, a nyomdokaiban járó legtehetségesebb fiatal evezősünk, Daróczi Dávid nyáron Hollandiában bizonyította képességeit. A korosztályos nemzetközi élvonal mögött érkező ifik legrangosabb európai regattáján, a Coupe de la Jeunesse mindkét napján A döntőbe jutott, az egyiken pedig az előkelő negyedik helyet szerezte meg.
 
JÉGKORONG
Hokisaink tavasza sokáig emlékezetes marad: a nem akadémiaként működő klubok közül egyedüliként az U14-es, az U16-os, az U18-as és az U21-es élvonalban is odaért a csapatunk a legjobb négy közé. A legfiatalabb és legidősebb korosztályában a negyedik helyet csíptük meg, az U16-osok és az U18-asok viszont egyaránt bronzérmet szereztek – nem is akárhogyan! Március 29-e a dátum, amikor az U16-osok megnyerték a minden eldöntő ötödik meccsüket idegenben a FEHA19 elleni bronzcsatában, pár perccel később pedig – szintén a fehérvári akadémisták ellen – az U18-asok is behúzták hazai pályán meccsüket, azzal együtt pedig a harmadik helyet. Micsoda nap, micsoda évad!
 
JUDO
Cselgáncsozóink a megszokott lelkesedéssel és kemény munkával dolgoztak az évben. A szakosztály versenyzőinek számos érem jutott a különböző megméretéseken. Az elsőéves junior, Kiss Levente például az ősszel elindult a felnőtt országos bajnokságon, ami eredetileg felkészülési állomásként, tapasztalatszerzési lehetőségként került be a naptárába. Ehhez képest a dobogóra is felállhatott, bronzérmes lett. A lendülete pedig a folytatásra is megmaradt, a junior B-korosztály ob-ját a 90 kilósok között, magabiztos, összeszedett dzsúdóval nyerte.
 
KAJAK-KENU
U23-as kajakosunk, Szántói-Szabó Tamás nem szűkölködött a fontos versenyekben az idén; egyértelműen kiemelkedő alakja volt a vasasos kajak-kenu történéseknek 2023-ban. Már az első hazai gyorsasági válogatón jelezte, hogy számolni kell vele, párjával, Vajda Bencével aranyérmet szerzett Szegeden. A Tomasz becenévre hallgató sportolónk később világkupán, Európa Játékokon és U23-as vb-n is járt, utóbbin arany- és bronzérmet is szerezett. A nagy durranás viszont az évad végén érkezett, ugyanis a Szántói-Szabó-Vajda duó szerephez jutott a felnőtt-vb-n is: a debütálás szépen sikerült, és bár végül nem olimpiai számban szálltak vízre, de így is óriási volt a boldogság, miután K2 1000 méteren remek versenyzéssel behúzták az ezüstérmet.
 
 
KARATE
Karateszakosztályunk életében az új dojó birtokbavétele volt 2023. legszebb pillanata. A Daróczi utcai - immáron saját tulajdonú - terem felújításába óriási energiákat fektetett az Egri Tamás által igazgatott szakosztály, amely nem titkoltan az eddigieknél is összetartóbb és egységesebb közösséget épít új otthonában. A korábbinál nagyobb, kényelmesebb és könnyebben megközelíthető dojóban friss lendülettel indult meg szeptemberben a munka, aminek igen gyorsan számokban mérhető eredménye is lett. Az év második felében több mint nyolcvan új gyermek jelentkezett szakosztályunknál karateoktatásra. Az évvégi övvizsgán így senkit sem lepett meg közel kétszázötvenes létszám. 
 
KÉZILABDA
Nem könnyű kiválasztani az év pillanatát a kézilabda-szakosztályunk viszonylatában, hiszen – a legnagyobb örömünkre – számos emlékezetes momentumot hozott 2023. Ezek nagyobbik részét otthonunkban, a Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban éltük át: május első felében a DVSC-Schaeffler U19 elleni győztes meccsel biztossá vált, hogy megnyerjük az NB I/B-t, egyúttal jegyet is váltottunk az első osztályba; volt is ünneplés a szurkolóinkkal! Az évadzáró vacsorán pedig klubunk kézilabdacsapatát két periódusban is irányító – ezek alatt BEK-et, magyar bajnokságot és Magyar Kupát is nyerő – Mocsai Lajos is megjelent, aki néhány szót is intézett a lányokhoz. Sokat arra sem kellett várni, hogy az NB I-ben győzelmet ünnepelhessünk: otthonunkban a NEKA-t múltuk felül immár a Penszki Gergelyt váltó Konkoly Csaba irányításával, de a folytatás is tartogatott emlékezetes sikereket, két pontot szereztünk a Sterbinszkyben a Vác és a Kisvárda ellen is, idegenben pedig a Békéscsabát vertük, az MTK és a Kozármisleny otthonából pedig körömrágós hajrában harcoltuk ki a döntetlent. Mind emlékezetes pillanat, a Kisvárda elleni összecsapás viszont kiemelkedik a sorból, hiszen a helyszínen szurkolt a lányoknak Szilágyi Áron és a teljes vízilabdacsapat, hogy aztán a diadal utáni öröm is közös legyen. Bízunk a hasonlóan sikeres és emlékezetes folytatásban!
 
 
KOSÁRLABDA
A Vasas Akadémia szellemiségének jegyében 2023. őszén mind a női, mind pedig a férfi felnőtt csapat alaposan megfiatalított kerettel vágott neki a bajnokságnak. Előbbi a 2022/23-as pontvadászatban a hetedik helyen zárt, amely csak a korábbi két év bravúros hatodik helyezéséhez képest tűnt gyengébbnek a várhatónál. Az oktató-nevelő munka színvonala azonban semmit sem csökkent, s erre a legjobb bizonyíték Papp Klaudia Győrbe, Nadia Smeilbegovics Pécsre igazolása. 
Az NBI/B Piros csoportjában nagyon magabiztosan szerezte meg férfi csapatunk a bronzérmet Stephen Arigbabu irányításával, aki szezon közben vette át az addigi vezetőedző Vangelis Ziagkos helyét. S bár nyáron nagy volt a jövés-menés az együttes háza táján, az új idényre ismét jól összeállt a gárda, s az őszi szezont 12 győzelemmel és egyetlen vereséggel zárta. S bár jósok nem vagyunk, mégis meg merjük kockáztatni azt a kijelentést, hogy a 16 esztendős Rosta Péter októberi bemutatkozásával a magyar kosárlabdasport egyik jövendő nagy csillaga tette meg első lépéseit a felnőtt férfi mezőnyben.
 
LABDARÚGÁS
2023. május 13-án kiesett a Vasas FC az NB I-ből, a tavasz ennek megfelelően nem volt túlzottan rózsás hangulatú az Illovszky-stadionban, ősszel pedig hullámzó teljesítmény jellemezte Desits Szilárd együttesét, amely a negyedik (tehát egyelőre még nem feljutó) pozícióban telel. Ahhoz, hogy ez változzon, minél több olyan meccsre lenne szükség, mint a november 27-i Győr elleni volt. Hazai környezetben, egy borongós, kissé már didergős hétfő estén játszottak hatalmasat Novothnyék, akik szebbnél szebb gólokat szerezve egy hatost rámoltak be a bajnokság egyik legerősebb csapatának az Illovszky-stadionban.
 
 
MŰKORCSOLYA
A jégen nemcsak a jégkorongozóink, hanem a műkorcsolyázóink is keményen dolgoztak. A szakosztályunk fiataljai közül Zsembery Katinkára várt a legnagyobb feladat, aki a téli EYOF-on képviselhette a magyar – és persze a vasasos – színeket is. Juniorunk nem illetődött meg, és egyéni csúccsal az előkelő hetedik helyen végzett. De ne feledkezzünk meg szinkronkorcsolyázóinkról sem, a Team Passion a tavalyi sportágtörténelmi sikert is túlszárnyalva hetedik lett a Lake Placidben megrendezett világbajnokságon. Rendhagyó módon pedig két Vasas Kupa is bekerült 2023-ra, versenyünk pedig mindkétszer népes mezőnnyel, nagy sikerrel zajlott.
 
ÖKÖLVÍVÁS
A bokszolóink háza táján számos változás történt az idén, az edzői stáb és a versenyzők terén egyaránt, a munka viszont nem állt meg, a piros-kék színeket képviselő bunyósok pedig az év utolsó kiemelt – és egyben a legfontosabb hazai – versenyéről, a felnőtt magyar bajnokságról négy éremmel utaztak haza: a legjobban Sallai Márk teljesített, aki döntőbe verekedte magát, és az esélyesebb ellenfelével is felvette a kesztyűt, pontozással kapott ki. Korábban pedig a Budapest-bajnokságon is jól szerepeltek bunyósaink.
 
RÖPLABDA
A Vasas Óbudáról idén is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: februárban Érden megnyerték a szakosztály történetének tizenötödik Magyar Kupa-aranyát, májusban pedig a nyolcadik bajnoki cím is megszületett. De mindenképpen ejtsünk szót Kőnig Gábor NB I-es fiókcsapatáról is, amely ékes példája a kiemelkedő Folyondár utcai utánpótlásnevelésnek. A fiatalok ugyanis tavasszal harmadik helyen zártak a másodosztályban, és abszolút partiban voltak a felnőtt együttesekkel, sőt... Nem véletlen, hogy a vasasos röplabdafanatikusok szívét is elnyerte a csikócsapat, amely hangos biztatás mellett játssza meccseit.
 
 
SAKK
A szakosztály él és virul Horváth Júlia vezetésével, és méltó módon őrzi a legendás Káposztás Miklós emlékét. Nagy sikerrel zajlottak az ő tiszteletére megrendezett viadalok idén is, köszönhetően a szakosztálynak, a támogatóknak, a sakkszövetségnek és a klubnak. Rengeteget jelent ez a közösségnek! 
 
Fiatal alpesi sízőnk, Tóth Zita 2023-as teljesítményéből a legjobb szándékkal sem lehet egyetlen nagy pillanatot kiválasztani. Azt követően, hogy 2022. decemberében belépett a top100-as felnőtt női versenyzők közé, a korábbinál is keményebb nyári alapozás nyomán, novemberben a 63. helyen végzett a Leviben megrendezett idénynyitó alpesi sí világkupa műlesikló versenyének második napján, s ezzel bekerült a vk-futamot teljesítők elit táborába. Pedig csak a világ legjobbjai tudták teljesíteni a távot. Zita, alig egy héttel később, az ugyanitt megrendezett FIS-viadalon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A csattanó azonban csak ezután következett! A Vasas tehetsége alig három héttel később, immáron Ausztriában, megszerezte karrierje első Európa-kupa-pontjait. S ez már nemcsak Zita, de a sportág hazai hívei számára is fontos pillanat volt, hiszen Ek-viadalon 2018-ban ért utoljára célba pontszerző helyen magyar síelő. Reméljük, hogy ez a sorozat, még csak a kezdet… Az északi szakágban ősszel pedig a legendás Holló Miklóst köszöntöttük 80. születésnapján.
 
 
SPORTLÖVÉSZET
Gáspár Lalita számára a bakui világbajnokságra kvalifikáló hazai válogató-sorozat volt a 2023-as év legfontosabb kihívása, ám az utazó csapatba végül nem sikerült bekerülnie. Pedig kedvenc számában, 50 méteren, kifejezetten közel volt célja eléréséhez. Mestere, Szucsák Mátyás szerint, a számszerű eredmények egyértelműen mutatták a fejlődést, a befejezésen azonban még javítaniuk kell. A nyári szünetet követően így Lalita már a 2024-es világversenyeken induló magyar válogatottba kerülés jogáért indult harcba a decemberi első, hazai válogatón. 
 
TENISZ
A Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai számos hazai és nemzetközi győzelemmel büszkélkedhettek 2023-ban, a legértékesebb azonban Nemcsek Gréta nevéhez fűződik. A Vasas SC kiemelt utánpótláskorú sportolói közé tartozó teniszező U14-es Európa-bajnoki címet nyert párosban, Kálmán Luca oldalán. Edzője, Bocskay József szerint ez az aranyérem egyértelműen azt a lehetőséget mutatja meg, amely a két fiatalban rejlik. Az eredmény maga pedig mindenki számára fontos megerősítés, s annak bizonyítéka, hogy kellő hittel és akarattal még az igen sűrű nemzetközi mezőnyben is lehet sikereket elérni. Utoljára, éppen harminc esztendeje, Marosi Katalin és Vidáts Réka kettőse utasította maga mögé a legjobb európai leányok mezőnyét ebben a korosztályban. Később mindketten sikeres nemzetközi karriert futottak be…
 
 
 
TERMÉSZETBARÁT
Természetbarát szakosztályunk változatlan lelkesedéssel szervezte 2023-ban, és szervezi 2024-ben is a vasasos túrákat.
 
ÚSZÁS
Ha úszás, akkor április, Kaposvár, és Szabó-Feltóthy Eszter. Úszónőnk ugyanis a tavaszi országos bajnokságon robbantott nagyot, egy 2:08.85-ös idővel 200 háton, amivel kis túlzással mindent vitt, hiszen világbajnoki résztvevő lett és olimpiai A-szintet is teljesített. Dr. Egressy János tanítványa a párizsi olimpiáig úszik még egy vb-t, a Vasasból Szimcsák Mirával és Sós Dániellel egyetemben, mi pedig abban bízunk, hogy akár bővülhet a 2024-es piros-kék olimpikonok névsora…Paraúszóinknál pedig mindenképpen Pap Bianka történelmi sikert hozó világbajnoki szereplését említenénk, de nagyon örültünk annak is, amikor év végén Illés Fanni  - immár édesanyaként -  biztosította be a párizsi paralimpiai részvételt. Szabó Álmos versenyzői kiemelkedő alakjai a magyar parasportnak, ez vitán felül áll.
 
 
VÍVÁS
A vívás idén is a zászlóshajója volt klubunknak! Azt hinnénk, egy idő után már nem lehet rálicitálni a meglévő eredményességre, de pasaréti műhelyünknek ez rendre sikerül... 2023-ban például újabb egyéni világbajnokot adtunk a magyar sportnak, a saját nevelésű Koch Máté személyében... És ha már milánói vb, el ne felejtsük a korszakos klasszis Szilágyi Áron csapatvilágbajnoki címét, vagy éppen a Koch Máté-Nagy Dávid páros Eb-aranyát... És hogy emögött milyen utánpótlásmunka rejlik? Mindennél többet mond a Vasas-tehetségekről szóló év végi összefoglalónk, ahol részletesen "levezettük" legtehetségesebb vívóink idei elképesztő eredménysorát.
 

 
 
VÍZILABDA
Április 29., Vasas-Savona Eurokupa-döntő. Nem kérdés, hogy ez volt az év pillanata! Pár éve, amikor osztályozót játszott az OB I-ben a felnőtt csapatunk, nehezen tudtuk elképzelni, hogy "nemsokára" újra teltházas Vasas-pólómeccs lesz a Komjádiban, ráadásul egy nemzetközi címért. Pedig így lett, az A-Híd VasasPlaket extázisban játszva iskolázta le az olaszokat ezen az áprilisi estén, a lelátón pedig ott akart lenni mindenki, hogy lássa, ahogy húsz év után újra európai klubtrófeát emelnek magasba vízilabdázóink. Micsoda fieszta volt!
 

Hirdetések