Nagy Dániel, 2023.04.07. | Jégkorong

Az U14-es, az U16-os, az U18-as és az U21-es élvonalbeli jégkorongbajnokságban is a legjobb négy közé jutott a korosztályos jégkorongcsapatunk – a nem akadémiaként működő klubok közül egyedüliként.

A múlt hét második felében az utolsó élvonalbeli utánpótlás jégkorongbajnokság is befejeződött: az U14-esek, az U16-osok és az U21-esek után utolsóként az U18-asok játszottak döntőt. Az eredmények az eggyel korábbi évadhoz hasonlóan ismét a 2021-ben létrejövő államilag kiemelt akadémiák (Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, Budapest Jégkorong Akadémia, DVTK Jegesmedvék Jégkorong Akadémia, Újpesti Jégkorong Akadémia) fölényét mutatták, a mostani kiírásban viszont volt egy „körön kívül álló” egyesület is, amely valamennyi korosztályban résztvevője volt a végső négyes versengésének, méghozzá a Vasas.

Klubunk fiatal hokisai mind a négy korosztályos pontvadászatban egyedüli nem akadémiai csapatként verekedték be magukat az elődöntőbe. A Kukucska Balázs vezetőedző által irányított U14-esek az elődöntőben nem bírtak a MAC Budapest A1 csapatával, a bronzmeccsen pedig az Ifj. Ocskay Gábor JA-tól kaptak ki 3:0-s összesítéssel. A sima vereséget sejtető eredmény azonban jóval szorosabb párharcot fed, amely során összesen több mint 45 percen át a vasasos játékosok jégkorongoztak előnyből. A Jánosi Csaba vezette U21-esek szintén a negyedik helyet szerezték meg: a legjobb négy között a DVTK Jegesmedvéktől, a bronzcsatában pedig a Budapest JA-tól kaptak ki.

Kétszer viszont megcsíptük a harmadik helyet.

Az U16-os együttesünk őrült izgalmakat követően múlta felül a harmadik helyért a FEHA19-et 3:2-re, néhány perc eltéréssel pedig az U18-asaink is bronzérmet ünnepelhettek, szintén a fehérvári akadémia ellen (2:0).

„Rengeteg játékosunk igazolt át az akadémiákra az évad előtt, nem voltunk könnyű helyzetben, ám ez valószínűleg csak fokozta a tüzet a fiatalokban, akinek rengeteget jelentett a bronzérem; többen sírva fakadtak örömükben, edzőként ezt rendkívüli volt látni – mondja Sommer Tamás, az U16-osok vezetőedzője. – Szerintem ez üzenet, hogy bár nem tartozunk a kiemelt akadémiák közé, ott akarunk lenni a legjobbak között; a jövőben is ezért dolgozunk majd.”

„A körülményekre és a feltételekre ettől függetlenül nem lehet panasz, minden adott, hogy minőségi szakmai képzést kapjanak a gyerekek – teszi hozzá az U18-asok vezetője, Nagy László. – A besorolásunktól függetlenül csak arra koncentrálunk, hogy fejlesszük a fiatalokat, az elmúlt évad pedig igazolta, ilyen szempontból nem lógunk ki az akadémiák közül.”
 


Az U16-osok...

 


...néhány perc eltéréssel pedig az U18-asok is bajnoki bronzérmet ünnepelhettek múlt szerdán
 

„Az évad kezdete előtt nem voltunk tisztában az erőviszonyokkal, mivel általában sűrű a játékosmozgás a csapatok között. Ennek ellenére azt jelöltük ki célként, hogy minden korosztályban jussunk be a legjobb négy közé, utólag azonban bevallható: meglehetősen nagyra törő álom volt ez – emlékszik vissza az évad elejére Székely-Mádai László, a hokiszakosztályunk szakmai igazgatója. – Az U18-asok esetében láttuk a legnagyobb esélyt ennek elérésére, é ők bizonyították is a tudásukat, a döntőről sem sokkal maradtak le. Az U16-osok remekül kezdtek, sorban győzték le a legnagyobb riválisokat, majd – egyebek mellett a sok hiányzó miatt – hullámvölgybe kerültek. Onnan álltak fel, és lettek bronzérmesek. Boldogok és nagyon büszkék vagyunk, ennyi rájátszásmeccset egy szezonban még sosem vívtak a fiataljaink, és eddig az sem fordult elő, hogy ennyire kiegyenlítetten és eredményesen teljesítsenek a nagypályás együtteseink. Kezd karakterük lenni a Vasas-játékosoknak, amit a szívvel-lélekkel való küzdelem, a harcosság, a képzettség és az összetartás jellemez. A legfiatalabbakról sem akarok megfeledkezni, hiszen U8-ban, U10-ben és U12-ben is ügyes kis hokisaink vannak, akik folyamatosan fejlődnek.”
 


Székely-Mádai László

 

A kiemelt akadémiákhoz képest jóval szerényebb erőforrásokból gazdálkodó szakosztály vezetője szerint azonban akad bizonytalanság is a jövőt illetően.

„Akármekkora a boldogság, nem tudhatjuk, hogy a siker milyen hatással lesz a klubra. Rajtunk kívül álló tényezők is befolyásolhatják a működésünket, amelyek közé a játékosmozgás is beletartozik. Pozitív példa a FEHA19-cel kötött kooperációnk: a fehérváriakéhoz hasonló alapelvek szerint működik a szakosztályunk, minek köszönhetően már az Erste Ligában is debütálhatott fiatal vasasos játékos. Meg kell becsülni ezt a kapcsolatot, ám ettől még tény, hogy sok szempontból nehezített pályán haladunk. Ami biztató: ebben az évadban megmutattuk, hogy a lehetőségeinkhez képest méltó ellenfelei vagyunk a kiemelt akadémiák csapatainak. Ha a jelenlegi erőforrásainkat bővíteni tudjuk, akkor folytathatjuk az építkezést, és természetesen abban reménykedem, hogy így is lesz.”


Hirdetések