Gy. Szabó Csilla, 2023.09.19. | Kosárlabda

A Győr ellen kezdi meg jövő szombaton a 2023/24-es bajnoki idényt a Vasas Akadémia élvonalbeli női együttese. Milos Pavlovic vezetőedző szerint a felkészülés eddig jól halad, kellő akarattal és elszántsággal pedig még ez az igen fiatal csapat is eredményes lehet az idén kevesebb résztvevővel induló NBI/A küzdelmeiben.

- Hogy sikerült a nyári felkészülés? – tettük fel a rajt előtt megkerülhetetlen kérdést Milos Pavlovicsnak, női NBI/A-s együttesünk vezetőedzőjének.

Idén a szokásosnál kicsit később kezdtük el az alapozást. Ennek az volt az oka, hogy számos játékosunk volt érdekelt a különböző válogatottak nyári programjában. De miután mindenki kosárlabdával a kezében töltötte ezt az időszakot, ez nem jelentett a csapat számára olyan nagy problémát. Sőt. Eddig tehát minden a legnagyobb rendben van, a tervek szerint haladunk.

- Mi jelentette az ön és a csapat számára a legnagyobb kihívást?

Idén sok az új játékosunk, az együttes jelentős részét ők teszik ki. Másrészt nagyon fiatal a csapat, bár ezzel többnyire eddig is így voltunk. Most azonban talán még a korábbiaknál is hangsúlyosabb ez az életkori különbség az ellenfelekhez képest. Éppen ezért a legfontosabb feladat az volt, hogy megfelelő csapatszellemet alakítsunk ki a lányok között, és segítsük, gyorsítsuk az összeszokás folyamatát. Meg kellett találni a legjobb utat ahhoz, hogy mind csoportként, mind pedig egyénként megtalálják önmagukat, és helyüket ebben a közösségben. Úgy tűnik, ez sikerült. Már amennyire ilyen rövid idő alatt ez lehetséges.
 


Pasaréten már együtt a csapat, amely az idei szezonnak közösen nekivág


- Az edzőmeccsek is mutatták a folyamat eredményességét?

Ahogy azt már említettem, sok az új arc a csapatban. Ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön téthelyzetben, azért jobban össze kell szoknunk, amihez idő is kell, nemcsak akarat. A lányoknak is meg kell érteniük mit és hogyan szeretnénk felépíteni Pasaréten, s ehhez ők hogyan tudnak személyesen kapcsolódni. Teljes sorral még nem igazán sikerült pályára lépnünk, a karakterünket azonban már megmutattuk. Voltak hullámvölgyeink, de ebben az időszakban ez normális. A meccsek a felkészülés eredményességét szolgálták.

- Az újak, különösen a két amerikai légiós megtalálta már a helyét?

Véleményem szerint ők még a beilleszkedési folyamat elején járnak, hiszen mindössze két hete csatlakoztak hozzánk. Myah Taylor ráadásul újoncként érkezett a kontinensre, tehát nagyon új még a közeg a számára. Savannah Plentovich eddig is Európában játszott, így neki biztosan könnyebb lesz a beilleszkedés. Éppen ezért őket most korai lenne értékelni, adjunk nekik még egy kis időt!
 


A felkészülési Sió-kupán Szerencsés Tamara lett együttesünk legjobb játékosa


- És ott vannak a fiatalok, akik számára szintén nagy kihívás lesz az idei bajnokság.

A korosztályos éveket követően mindig óriási feladat fellépni a felnőttek szintjére. Rengeteg új információval, tudással találkoznak, miközben minden sokkal gyorsabb, dinamikusabb. Ezek a dolgok hirtelen zúdulnak rájuk, s alaposan igénybe veszik a koncentrációs képességeiket. És akkor még nem is beszéltünk az erőről, a fizikális különbségekről. Olyan profik ellen kell harcolniuk, akik akár tíz évvel is idősebbek lehetnek náluk. Őszintén bevallom, még nincsenek ezen a felnőtt szinten, de napról-napra fejlődnek, és közelítenek hozzá. Mindannyiunk részéről türelemre és kitartásra van most szükség. A kemény munka és az elkötelezettség azonban meghozza majd az eredményét.

- A keret változásának függvényében mit vár a csapattól?

Azt, hogy erősödtünk, vagy gyengültünk, az idő fogja majd megmutatni. Tény, hogy meghatározó játékosaink távoztak nagyobb klubokhoz, magasabb szintre, miközben nekünk kisebb költségvetésből kell gazdálkodnunk. Szomorú látni az élvonal létszámának csökkenését, s ez a mi dolgunkat sem könnyíti meg. Nehezebb lesz bejutni a rájátszásba és a kupa fináléjába. Ahogy korábban, úgy most is a kemény munka, az elhivatottság, az elkötelezettség lesz a döntő. Ha minden szükséges áldozatot meghozunk, akkor csapatként is egyre erősebbek leszünk, amire viszont már biztosan lehet építkezni. Meglátjuk, meddig jutunk ezzel az akarattal.

 

Fotók: Vasas Akadémia és Vasas SC


Hirdetések