Gy. Szabó Csilla, 2023.09.25. | Sportlövészet

Idei második legjobbját lőtte vasárnap 582 körrel az 50 méteres országos bajnokság összetett számának alapszakaszában Gáspár Lalita, s ezzel be is jutott a döntőbe, amelyben végül a hatodik helyet szerezte meg. Egy nappal korábban, a fekvő testhelyzetű versenyben ötödik lett.

Az idei esztendő legfontosabb hazai eseménye Gáspár Lalita számára a bakui világbajnokságra kvalifikáló válogató volt. A Vasas tehetsége az 50 méteres összetett négy fordulójában 572 és 580 közötti eredményeket ért el, amellyel végül nem sikerült bekerülnie az utazó csapatba. Pedig április utolsó hétvégéjén, a Komárom Kupán, kiemelkedően jó, 583 körrel „melegített” a sorozatra.  Ezt követően, júliusban szabadságot kapott mesterétől Szucsák Mátyástól, akivel augusztus elején kezdték meg a felkészülést az elmúlt hétvégén, Budapesten megrendezett 50 méteres ob-ra.

Úgy tűnik a pihenés, majd az azt követő tervszerű munka meg is hozta gyümölcsét, hiszen a vasárnapi összetett versenyben 582-es eredménnyel végzett a negyedik helyen. Hasonló teljesítménnyel a válogatókon is a legjobb háromban lett volna, a Vasas szakembere tehát elégedetten értékelhette versenyzője pillanatnyi formáját.

„Minden környi javulásnak örülni kell, hiszen hosszútávon ezek az apró lépések vezethetnek el bennünket a nagyobb céljaink megvalósításához – tudtuk meg tanítványa hétvégi teljesítményével kapcsolatban Szucsák Mátyástól. – Az összetett alapszakaszában valóban jól versenyzett, amin nem igazán lepődtem meg, mert kifejezetten jó formában érkezett az ob-ra. Az edzéseken ugyanis még ennél is hat-hét körrel többet tudott az elmúlt másfél hónapban. Amikor szigorúan csak a lövései kivitelezésére figyel, akkor világszínvonalú teljesítményre képes, hiszen az ötszáznyolcvanöt feletti végeredmény már egyértelműen az. Téthelyzetben, s különösen itthon, a benne lévő drukk mindig visszaveti, most azonban nagyon jól kezelte ezt a helyzetet. Aminek külön örülök, hogy a végén sem engedte el magát, a számára legkevésbé kedvező, amúgy is legnehezebb álló sorozatokban is jobban teljesített, mint korábban.

A Vasas SC szakembere szerint a döntőben is remekül kezdett, és csak az utolsó három sorozatban ment kicsit a tudása alá, s ezért végzett a hatodik helyen, jóllehet alapszakasza révén negyedikként jutott be a fináléba. Szucsák Mátyás úgy látta, hogy egész héten, majd az ob-n is a szokásosnál gyengébben lőtt a női mezőny, ami alól igazából csak Lalita volt kivétel a vasárnapi kvalifikáció során. Akkor ugyanis nagyon jó, határozott és tempós technikával ment sorozatról sorozatra.

„Amikor figyelme a már említett kivitelezésről átugrik az eredményességre, akkor jönnek a gyengébb lövések. Ezen a nagyon szigorú koncentráción kell még javítanunk, lövészetileg ugyanis láthatón nagyon rendben van. Most átállunk a légfegyveres gyakorlásokra, hiszen októberben rendezik a tavaszról elmaradt tízméteres országos bajnokságot. S bár Lalitának nem ez a kedvenc száma, amennyiben a mostanihoz hasonló hatékonysággal készülünk fel rá, a pillanatnyi formája és eltökéltsége alapján légfegyverrel is javíthat az utóbbi időszakban elért eredményein” – foglalta össze terveiket Szucsák Mátyás, aki szerint a hétvégi összetettben nyújtott teljesítményének a Vasas fiatal sportlövője is nagyon örült, önbizalmának erősítéséhez pedig a lehető legjobbkor jött, az őszi-téli újabb kihívások előtt. 

MSSZ Országos Bajnokság.
Nők. Puska. 50 méter.
Összetett (3 testhelyzet). Alapszakasz:
1. Toma (UTE) 588-30x; 2. Mészáros (MATE-GEAC) 584-31x; 3. Bajos (EVSE) 583-25x; 4. Gáspár Lalita 582-23x (99, 98, 98, 100, 97, 97).
Döntő:
1. Mészáros 458.0; 2. Lovász (MATE-GEAC) 456.7; 3. Vintze (EVSE) 446.1 … 6. Gáspár Lalita 410.8.
Fekvő testhelyzet: 1. Lovász 621.8; 2.Bajos 620.9; 3. Mészáros 620.2 … 5. Gáspár Lalita 617.2 (103.3; 102.0; 101.9; 104.7; 102.5; 102.8).

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések