Sportágaink

Természetbarát

Hírek

Természetbarát
| 2024. 03. 25.

A 2024-es év II. negyedéves programja

Természetbarát szakosztályunk a szép tavaszi idő beköszöntével egyre tartalmasabb programokkal várja a túrázókat.

Természetbarát
| 2023. 12. 19.

A 2024-es év I. negyedéves programja

Természetbarát szakosztályunk az új esztendőben is változatos, kellemes programokkal várja a túrázókat.

Természetbarát
| 2023. 09. 11.

A 2023-as év IV. negyedéves programja

Természetbarát szakosztályunk az ősz beköszöntével egyre színesebb programokkal várja a túrázókat.

Történet

„Egészséget, örömet, szórakozást” – ez a jelszava az 1934-ben megalakult szakosztályunknak. A Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének turistacsoportja addig más szervezet keretein belül hódolt a természetjárásnak. Akkor viszont a Magdolna utcai szakszervezeti székház I. emeleti irodájában megalakult – 25 fővel – a Vasas Természetbarátok Turista Egyesülete. A 11-es szoba aztán a szakosztály otthona lett, itt szervezték a programokat.

Egyre nőtt a létszám, ugyanakkor a politika egy idő után beleszólt a mindennapok működésébe, 1944-ben fel is függesztették az egyesületet, amelynek tagjai egy ideig illegális túrákat szerveztek.

A mozgalmi múlt miatt is, 1958-ban újjáalakult a Vasas Természetbarát Egyesület, külön Budapesti Osztállyal. Rögtön az első évben ötezer Vasas-természetjárót számlálhattak, 67 turista szakosztályban. Az egyesület több turista-menedékházat tartott fenn, de népszerű volt a sátortáborozás is.

Külön költségvetéssel 1970. január 1-jén került a Vasas SC-hez a Természetbarát Szakosztály, amely 1974-re már 374 tagot számlált, főleg nyugdíjasokat. A Koltói Anna utcai székházban gyakran tartottak természetjáró-napokat, itt döntöttek az országjáró túrákról is.

A jelvényszerző túrákra igyekeztek beszervezni a vasipari üzemek dolgozóit, 1972-ben majdnem nyolcezren vettek ebben részt. A nyolcvanas években 460 fő körül mozgott a szakosztály létszáma, innentől negyedévente jelentkeznek önálló programfüzettel – a mai napig – a várható túrákról, és három emlékhelyet is létesítettek az országban, illetve kulcsosházat is üzemeltettek.

Több nyílt túrát szerveztek (de a Vasas-juniális is népszerű volt Hűvösvölgyben, az Anna-réten), majd a külföldi kirándulások is megszaporodtak, a hazai célpontok pedig folyamatosan bővültek.

A rendszerváltozás kicsit megroppantotta a szakosztály stabilitását, de így is növekedtek például a vízitúrák vagy az autóbuszos túrák, ezeket néhány évvel korábban vettél fel a repertoárba.

1994-től Dani László látja el a szakosztály-vezetői feladatokat, mellette Jelitai Vilmosné volt a gazdasági ügyintéző évtizedeken át,  dr. Fabók Julianna pedig adminisztratív és szervezői munkát végezett rendületlenül. 1999-ig emelkedett a taglétszám, onnantól stagnál, de a túranapok résztvevői száma jelentős, 2004-ben például 12 040 volt.

A szakosztályban két aranyjelvényes túravezető tevékenykedik, a tagok között pedig többen is kiváló, érdemes, arany, ezüst vagy bronz minősítéssel bírnak.

A Vasas saját teljesítménytúrát, kerékpártúrát szervezett (de újdonság volt a múzeumtúra, majd a XIII. kerületi Természetbarát Nap, a Vasas Kupa és a Vasas-maraton is), valamint saját túramozgalmakat indított a 2000-es években, mint például a Pálos kolostorok Magyarországok, a Szent kutak Magyarországon, a Templomromok a Dunán innen és túl mozgalmak (a főszervező dr. Fabók Julianna volt).