Nagy Dániel, 2023.06.24. | Birkózás

Az U17-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Tótok Péterrel és edzőnkkel, Wöller Ákossal beszélgettünk az albániai kontinensviadalról, amelyen összesen öt vasasos versenyző lépett szőnyegre.

Júniusban az U17-es korosztály Európa-bajnokságával elkezdődött az utánpótláskorú birkózók nyári eseménydömpingje. Az albániai eseményről a Vasas ifjú versenyzői sem hiányozhattak, akik közül a klubunkból egyedüli kötöttfogásúként induló Tótok Péter (51 kg) érte el a legjobb eredményt: ezüstérmet szerzett a korosztályos kontinensviadalon.

„A verseny előtti fogyasztás jól sikerült, így remekül éreztem magamat a testemben, erős voltam, és a koncentrációm is a helyén volt – emlékszik vissza az ezüstérmes fiatal. –  Sorrendben fehérorosz majd örmény fiatallal kerültem szemben, akik nem okoztak különösebb problémát, ellentétben az azeri sráccal, akivel az elődöntőben találkoztam. Szerencsére ellene is sikerült már az első másodpercekben pontot csinálnom, ami végül döntőnek bizonyult, így jöhetett a finálé. A döntőben sajnos súlyos hibát vétettem, amit kihasznált az orosz ellenfelem. Fájó, mert ezen ment el az aranyérem; úgy érzem, a hibától függetlenül partiban voltunk, vezettem is a fordulópontig, megnyerhettem volna a meccset. Nagyon örülök az éremnek, sok évnek kellett eltelnie, hogy végre világversenyen is dobogóra állhassak, ennek ellenére a hibám többször is eszembe jutott az elmúlt napokban, sokba került; tovább kell edzeni, ugyanezzel a lendülettel. Augusztus elején Isztambulban rendezik meg a korosztályos vb-t, és előtte is bőven lesz dolgunk!”
 


Tótok Péter az U17-es Eb-n

A szabadfogásúak között a szakosztályunkból Veress Bence végzett a legelőkelőbb helyen, 7. lett, míg Baráth Károly a 8., Arszunkaev Ahmad a 9., Tóvölgyi Marcell pedig a 16. helyet szerezte meg.

„Peti kimagaslóan birkózott az Európa-bajnokságon. Nagyon koncentráltan teljesített, mindhárom győzelmét erős versenyzőkkel szemben érte el, ráadásul magabiztosan. Egyetlen hibája volt, a döntőben; ha kicsit türelmesebb abban a helyzetben, megnyerhette volna a döntőt is. Beleindított egy olyan helyzetbe, amibe nem kellett volna. A hibát leszámítva az egész Eb-n vérprofin versenyzett, tizenhét éves létére… Minden dicséretet megérdemel – mondja szakosztályunk edzője, Wöller Ákos az Eb-érmes versenyzőnkkel kapcsolatban. – Baráth Karcsi esetében a legnagyobb kérdés az volt, hogy egyáltalán elindulhat-e az Eb-n; másfél héttel az utazás előtt vették le a lábáról a gipszet. Ő is elképesztő profin állt a helyzethez, óriási akaraterővel dolgozott, gipsszel a lábán is dolgozott az edzéseken. Görög ellenfelet győzött le az első meccsén, majd a későbbi aranyérmestől kapott ki szoros mérkőzésen. A vigaszágon orosz fiatal állította meg, kemény küzdelemben. Ahmad is vigaszágas lett, a győzelmét két vereség követte – gyerek még ebben a mezőnyben, az izomzatát és a testfelépítését tekintve, húszévesnek kinéző srácokkal találkozott. Óriási volt a fizikális különbség, de Ahmad esetében későn érő típusról beszélünk; a folytatásban még többet kell majd találkozni a korosztályos élvonallal. Marcellnak egy meccs jutott, erős lengyel ellenféllel szemben kapott ki. Szívvel-lélekkel küzdött, egy hiba miatt viszont nem tudta szorossá tenni az állást. Bencét nagyon sajnáltam, a második összecsapásán tizenkét másodperccel a vége előtt még vezetett, de a vége előtt levitték, így kikapott, és vigaszágra sem került; szerencsésebb sorsolással még jobb helyezéseket gyűjtöttünk volna, de bízom benne, hogy a jövőben fordítva is alakul majd a helyzet.”

Az albániai U17-es Európa-bajnokságon szereplő vasasos fiatalok eredményei:

Kötöttfogás:
2. Tótok Péter (51 kg)

Szabadfogás:
7. Veress Bence (92 kg)
8. Baráth Károly (51 kg)
9. Arszunkaev Ahmad (54 kg)
16. Tóvölgyi Marcell (60 kg)

A képek forrása: UWW 


Hirdetések