Jenkei Dániel, 2023.04.25. | Úszás

Előkelő helyen végzett a Vasas SC a kaposvári úszó országos bajnokság pontversenyében, miután a mieink két arannyal, három ezüsttel, két bronzzal és számos pontszerző hellyel zárták a viadalt.
 

Szabó-Feltóthy Eszter nagyot alkotott Kaposváron! Most végre minden összeállt, és Dr. Egressy János tanítványa a szombati napon 2:08.85-ös egyéni csúccsal ért célba 200 háton. Ez az eredmény fukuokai vb-részvételt ér számára idén nyáron, és bár nyugtával szeretjük dicsérni csak a napot, de a párizsi olimpiai részvétel is igencsak reálissá vált így 21 éves versenyzőnk számára.

Boldog vagyok, nagyon jól sikerült a felkészülés, és előre tréningeztem magamat mentálisan arra is, hogy ki kell tartanom az utolsó napig, hiszen akkor volt a 200 hát döntője. A versenynapon elkapott egyfajta felszabadultság, élveztem a versenyzést, és úgy érzem, még egy kicsi maradt is bennem. Lépésről lépésre haladok, szeretnék jól felkészülni a vb-re, ami egy fontos mérföldkő a pályafutásomban, és persze az a cél, hogy Fukuokában még tovább faragják ezen az időn – mondta el versenyzőnk, akivel a hamarosan egy hosszabb interjút is közlünk majd.
 


fotó és borítókép: MÚSZ


 

Szabó-Feltóthy Eszter emellett remekül úszott 50 és 100 háton, hiszen egyaránt ezüstérmet nyert a két „bemelegítő” számában. És bónuszként része volt a másik vasasos aranyban is, amelyet a 4x100-as női vegyesváltónk nyert. Itt Eszter mellett Gyurinovics Lili, Szokol Szonja és Olajos Dorottya kapott helyet. A lányok semmit nem bíztak a véletlenre, és komoly fölénnyel húzták be az aranyat.

 

Egy másik stafétánk, a női 4x100-as gyorsváltó (Zbiskó Evelin, Szokol Szonja, Szimcsák Mira, Gyurinovics Lili) a harmadik helyen végzett.
 

Egyéniben további két érem jutott a vasasos küldöttségnek: Bujdosó Zsombor 200 mellen lett második, ő így értékelt:

"Ahhoz képest, hogy az elmúlt két hónapban, elsősorban az iskolai elfoglaltságok miatt, kevésbé tudtam az úszásra koncentrálni, ez az ezüst egy várakozáson felüli teljesítmény. Jól éreztem magamat a döntőben, sikerült egy magabiztos úszást produkálnom, ami most ezüstöt ért. Döntőztem 200 vegyesen is, ott elmaradtam az egyéni csúcsomtól, de most nem is vegyesspecifikus volt a felkészülésem. A váltó pedig mindig jó élmény, bíztam benne, hogy elcsíphetünk egy érmet a 4x100-as gyorsváltóval, ki is adtunk magunkból mindent, de Sós Dani nélkül ez most nem jött össze."

 

Szokol Szonja pedig 50 méter pillangón lett bronzérmes:

"Kilenc hónapot hagytam ki, rövid ideje készülünk csak Lőrinczi Györggyel, így nagyon kellemes meglepetés volt nekem a mostani ob, hogy ilyeneket tudtam úszni. Gyuritól nagyon komoly bizalmat és lelki támogatást is kaptam az utóbbi időszakban, keményen dolgozunk, a Vasas pedig biztosítja a szükséges hátteret. Úgy érzem, még sok van bennem, de első lépcsőfoknak ez remek volt. Az 50 pillangó mellett a 100 is kezd már alakulni, váltóban pedig szinte jobban szeretek úszni, mint egyéniben, így azt is nagyon élveztem."

 

Az érmes helyezések mellett meg kell említeni a férfi 4x100-as gyorsváltónk (Babik Barna, Bujdosó Zsombor, Hímer Krisztofer, Nyilas Kornél) negyedik helyét, amiről Bujdosó Zsombor is beszélt. Ugyanígy negyedik lett a 4x100-as mix gyorsváltó is (Bujdosó Zsombor, Gyurinovics Lili, Nyilas Kornél, Szokol Szonja). 

Olajos Dorottya 100 mellen lett ötödik, Bujdosó Zsombor 200 vegyesen, és ugyanebben a pozícióban végzett a férfi 4x100-as vegyesváltónk (Babik, Bujdosó, Hímer, Nagy), illetve a 4x100 mix vegyesváltó is (Nagy, Nyilas, Olajos, Szokol).

Hatodik hely jutott Gyurinovics Lilinek 100 gyorson, Nagy Mártonnak 200 mellen, Szimcsák Mirának 400 gyorson és Olajos Dorottyának 50 mellen. 

Hetedik lett Szokol Szonja 100 pillangón, Nagy Márton 200 vegyesen, Babik Barna 50 gyorson, nyolcadik pedig Szimcsák Mira 1500 gyorson, Petrikovits Olivér 50 mellen, Gyurinovics Lili 200 gyorson és a 4x200-as férfi gyorsváltó is (Hímer, Juhász-Dóra, Szedlák, Torma). 

 

EDZŐI SZEMMEL
Dr. Egressy János, vezetőedző:
- Nagyon örülünk Eszter sikerének, különösen azért, mert az elmúlt két évben nagyon pechesen jött ki a fontos szituációkból. Az utolsó pillanatban maradt le az olimpiáról, a tavalyi ob pedig egy kisebb betegségre ment rá, így nem sikerült akkor a vb-részvételt kivívni, és a felnőtt Eb-n is lemaradt a dobogóról. Most mondhatjuk, hogy visszakapaszkodott a válogatottba, és Párizsig biztosította a helyét a magyar csapatban, így az olimpiai részvétel kapcsán is optimisták lehetünk. Jól kezelte azt a helyzetet is, hogy az utolsó napon kellett igazán jól úsznia Kaposváron, végig fenntartotta a motivációt. A felkészülése jól sikerült, de persze azt a bizonyos gólt be is kell rúgni a végén... Eszternek a vb-ig még két versenye lesz, egy Sopronban, egy pedig Rómában. Én látom benne a potenciált, hogy még tovább tud javulni 200 háton, ehhez viszont a 100 hátas idején is csiszolnia kell. Összességében a Vasas szempontjából ez egy jól sikerült bajnokság volt, hiszen az információink szerint az ötödik helyen végeztünk a pontversenyben, és az egyéni érmek mellett több váltónk is jól tudott szerepelni.
Lőrinczi György:
- Összességében jól sikerült az ob a tanítványaim szempontjából, de azért maradt némi hiányérzet is bennem. A 4x100-as női vegyesváltó meggyőző fölényét jó volt átélni, ahogy a pontversenyben elért ötödik hely is nagyon előkelő. Bujdosó Zsombor nyert egy ezüstöt 200 mellen, ami egy nehezebb felkészülés után bravúros eredménynek mondható, és egyébként a győzteshez is közel tudott lenni. Gyurinovics Lili nagy egyéni csúcsot úszott 100 gyorson, és ott lehet ezzel az idei ifi Eb-n, Szokol Szonja egyéni érme 50 pillangón pedig szintén nagyon kellemes meglepetés volt, hiszen csak pár hónapja dolgozunk együtt. Olajos Dorottya kapcsán maradt bennem kisebb hiányérzet, ő kicsit elizgulta a téthelyzeteket, így nem tudta kiúszni magából teljesen, ami benne van. De neki, és mindenki másnak ott a lehetőség, hogy Sopronban javítson, hiszen az a verseny lesz a kvalifikáció vége. Egyetlen egy dolog miatt voltam az ob kapcsán mérges, az pedig a 4x200-as női gyorsváltónk szereplése.

Hirdetések