Sportágaink

Kosárlabda

Hírek

Kosárlabda
| 2023. 09. 19.

Fiatal, de elszánt csapat várja a rajtot

A Győr ellen kezdi meg jövő szombaton a 2023/24-es bajnoki idényt a Vasas Akadémia élvonalbeli női együttese. Milos Pavlovic vezetőedző szerint a felkészülés eddig jól halad, kellő...

Kosárlabda
| 2023. 09. 13.

Összefogás, szakértelem és türelem a siker kulcsa

Történetének legnagyobb sikerét érte el a német férfiválogatott a Manilában megrendezett világbajnokság megnyerésével. Hosszú, reformokkal tarkított út vezetett a dobogó legmagasabb...

Kosárlabda
| 2023. 09. 08.

Régi-új arcok Pasaréten

Milos Pavlovic irányításával női NBI/A-s együttesünk javában készül a bajnoki nyitányra, amelyre szeptember 30-án 18 órai kezdettel az Uni Győr csapata ellen kerül sor...

Történet

NŐI KOSÁRLABDA

A Vasas Sport Club Alapszabályába 2006-ban bekerült kosárlabda egészen fiatal sportágnak számít a Vasas százéves történetében. Az MKB-Euroleasing, illetve Farkas Balázs szerepvállalásával, továbbá a pasaréti létesítményfejlesztéssel megnyílt a lehetőség, hogy a Vasas együttműködésre lépjen az 1995-ben létrehozott Csata DSE leány kosárlabdaműhellyel. A Tursics Sándor által kidolgozott koncepció emberi és szakmai értékeit a többségében saját-nevelésű játékosok az elmúlt négy szezonban már az első osztályú bajnokság középmezőnyében kamatoztatják. A női szakág elsődleges célja, hogy a tehetséget felismerje, kiválassza és gondozza azt egészen felnőtt korig, így adva minél több értékes játékost a magyar kosárlabdasportnak. 24 korosztályos bajnoki cím és számos nemzetközi eredmény fémjelzi ennek sikerességét. Köztük is talán a legfényesebb a 2009-es moszkvai diadal, mely során az U15-ös csapat veretlenül nyerte meg hét másik bajnokcsapat előtt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség által kiírt Bajnokok Tornáját. A szakosztály széles utánpótlás bázissal rendelkezik a kerületi iskolákba kihelyezett oktatásnak köszönhetően. A gyerekek képzését részben saját nevelésű játékos-edzők irányítják.

Az eredményes szakmai munka és a kiváló körülmények az MKOSZ figyelmét is felkeltették, amelynek következményeként 2011-ben a Vasas lett Magyarország első akkreditált Kosárlabda Akadémiája. A pasaréti műhely számos korosztályos és felnőtt válogatott játékost nevelt már ki a magyar kosárlabdasport számára.

A saját utánpótlására építő felnőtt csapat megalakulása óta az NB I-ben szerepel.


FÉRFI KOSÁRLABDA

A fiú kosárlabdázóknál, csak úgy mint a lányoknál, mérföldkőnek számít a 2006-os Alapszabály módosítás. Az MKB-Euroleasing és Zöldi Péter közreműködésével a Vasas együttműködésre lépett az MKB-Euroleasing Kosársulival, ezzel a kosárlabda szakosztályon belül létrejött a férfi szakág is. Ennek keretében talált új otthonra az Armaghani Saeed által vezetett Kosársuli, amely azóta a Vasas kosárlabda szakosztályába olvadva működik tovább. Az így megváltozott feltételrendszer új lehetőségeket adott a további fejlődésre, és ma már nyolc edző irányításával több mint 250 gyerek tanul kosarazni. Míg az idősebbek Pasaréten, a legfiatalabbak 7-10 éves kor között a szakosztály szakmai vezetése által koordinált Mustármag-program keretében tíz partner iskolában vesznek részt foglalkozásokon, előkészítő edzéseken, és ott történik a gyerekek toborzása és kiválasztása. A program iskolai testnevelő tanárok bevonásával oktatja tanfolyami keretek között a kosárlabdázás alapjait, majd ismerteti meg a fiatalokkal a versenyzés élményét a Nyuszi Kupa versenyrendszerben.

Az innen kikerülő játékosok később különböző területi és országos bajnokságokban folytathatják pályafutásukat, majd a legtehetségesebbek az utánpótlás-nevelés rendszeréből kilépve, a klub kapcsolatain keresztül lehetőséget kapnak, hogy akár itthon, akár külföldön a felnőtt mezőnyben is bemutatkozzanak. Erre jó példa Timkó Norbert esete, aki hosszú előkészületek után 16 évesen szerződött az FC Barcelonához.

 A játékosbarát hozzáállás, a magas színvonalú kosárinfrastruktúra és a megfelelő szakértelem mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Vasas-MKB-Euroleasing Kosársuli az ország egyik legerősebb és legsikeresebb nevelőegyesületévé váljon.

Az eredményes szakmai munka és a kiváló körülmények az MKOSZ figyelmét is felkeltették. 2010-től már a fiú vonalon is Pasarét látja el az Észak-Magyarország-i Régióközpont szerepét, majd 2011-ben a Vasas lett Magyarország első akkreditált Kosárlabda Akadémiája. 

A nagy sikerként könyvelheti el a szakosztály a 2014/15-ös szezonban az U17-es együttes ezüstérmes helyét a fiatalok Európa Ligájában (EYBL), valamint hogy két idénnyel később több saját nevelésű játékosunk is bemutatkozhatott felnőtt csapatunk tagjaként a honi kosárlabda legmagasabb osztályában, az NB/I A-ban, miután az előző szezonban a Vasas Akadémia kiharcolta  a feljutást a legjobbak közé. 2016/17-ben a csapat végül kiharcolta az élvonalban való bennmaradást, de a szakosztály vezetése úgy döntött, hogy az akadémia érdekeit a másodosztályú tagság jobban szolgálja, így visszaléptek az NB I/A küzdelmeitől. Azóta is ott pallérozódik a saját nevelésű játékosokra épülő felnőttcsapat.

Képgalériák Még több Galéria

Vasas Akadémia évnyitó

2022.09.19. Pasaréti Sportcentrum, fotós: Makó Éva

Vasas Akadémia-NKA Pécs 75-85

NB I/B, bronzmeccs, 2022.05.18., Sport11, fotós: Vasas Attila

Vasas Akadémia - Atomerőmű KSC Szekszárd 55-88

2022.03.27., Pasaréti Sportcentrum, fotós: Vasas Attila

Vasas Akadémia - TF-Budapest 80-92

2021.10.22., Sport11, fotós: Vasas Attila

Vasas Akadémia - Ludovika-FCSM Csata 62-75

2021.10.26., Vasas Pasaréti Sportcentrum, fotós: Vasas Attila

Férfi kosárlabdázóink is megkezdték az alapozást

2021.08.04. Sport11 Sportcentrum, fotós: Vasas Attila

MAFC - Vasas 82-69

2021.05.22., Gabányi László Sportcsarnok, fotós: Vasas Attila

Vasas Akadémia - Ludovika-FCSM Csata 59-73

2021.04.17., NŐI NBI/A. Playoff. Az 5. helyért. 2. mérkőzés, fotós: Vasas Attila

Vasas Akadémia - Uni Győr MÉLY-ÚT 71-83

2021.01.13., Pasaréti Sportcentrum, fotós: Vasas Attila

Papp Klaudia és Tóth Orsolya az olimpiai klipben

2021.01.13., Simon János Kosárlabda Csarnok, fotós: Magyarock/Szalmás Péter
Előző Következő