Gy. Szabó Csilla, 2023.11.13. | Tenisz

Nemcsek Gréta, a Vasas SC saját nevelésű, kiemelkedően tehetséges ifjú teniszezője még stabilabb klubháttér mellett dolgozhat tovább az álmaiért. 

A tizennégy esztendős Nemcsek Gréta pályafutásában nem csak a még stabilabb hátteret nyújtó új vasasos szerződéskötés miatt lesz fontos esztendő a 2023-as, de az elért eredmények miatt is. Bocskay József tanítványa idén számos nagy lépést tett meg a későbbi jelentős sikerek felé vezető úton. Ugyanakkor ez egy átmeneti időszak is volt, hiszen az addig a saját korosztályában, a Tennis Europe zártabb világában versenyző teniszező most tette le névjegyét az ITF erősebb és népesebb juniormezőnyében.
 
Gréti európai U14-es karrierjét is tehetségéhez mérten zárta, hiszen a Tennis Europe ranglistáján áprilisban a 11. helyen állította be személyes legjobbját. Ehhez számos kiemelt TE-viadalon kellett helytállnia, miközben már az idény kezdetén, a fedett pályás csapat Eb-n, a Winter Cup-on is nyolcas döntőbe vezette a magyar U14-es leányválogatottat. A legnagyobb sikert azonban a korosztályos kontinensviadalon aratta, ahol Kálmán Luca oldalán Európa-bajnoki címet ünnepelhetett.


Az ITF juniormezőnyében, vagyis az idősebbek között, tavaly mutatkozott be, s már a harmadik tornán, Pécsett, két értékes egyéni győzelmet aratva jutott a negyeddöntőbe. Az igazi sikereket azonban idén érte el, hiszen párosban négy tornát is nyert, két 5-ös és két 4-es kategóriást. Az egyéni győzelemre szeptemberig kellett várni, a svájci Horgenben szettveszteség nélkül menetelt végig a mezőnyön, a döntőben pedig 6:1, 6:1-re verte belga ellenfelét.
 
Mindezek ismeretében nem véletlen, ha Nemcsek Gréta (ITF. 703) is nagy elvárásokat fogalmazott meg önmagával szemben az új vasasos kiemelt megállapodása kapcsán.

Természetesen távolabbi és közelebbi céljaim egyaránt vannak. Előbbiek már a felnőtt karrierre vonatkoznak, nem titkolom, hogy WTA top százas szeretnék lenni, titkon pedig a legjobb huszonöt lebeg a szemeim előtt. De ez most még csak egy álom, még ha idén komoly lépéseket is tettem felé a juniorok között. A közelebbi célok között a korosztályos legjobb ötszáz az első, amely lehetővé tenné a hármas kategóriájú tornákon a főtáblás indulást. Ez azért fontos, mert ott valóban színvonalas mérkőzéseket vívhatnék, amire a korosztályos nemzetközi élmezőnyben van leginkább lehetőségem. Jövőre a szövetségi mérföldkő rendszerben már az első kétszázötven lesz a cél, éppen ezért az idény eleje nagyon fontos lesz, azt nagyon meg kell nyomnunk” – tudtuk meg Nemcsek Grétától, aki közel kilenc éve készül Bocskay József irányításával a Folyondár utcában.

Nem titkolja, hogy nagyon erős szálak fűzik a Vasashoz, piros-kék színekben nőtt fel, és vált az egyik legígéretesebb magyar utánpótláskorú teniszezővé. Emiatt úgy érzi, hogy mind a klubvezetésnek, mind az edzőinek hálával tartozik. Ahogy a társaknak is, hiszen a jó közösség, a csapat is segítette eddigi útján. 
 

Markovits László, a Vasas SC elnöke a következőket mondta el a tehetségünkkel való új vasasos megállapodásról:

- Ritka a klub életében, hogy egy ilyen fiatal élsportolóval kötünk megállapodást, de a teniszsportág ilyen szempontból speciális, Gréti pedig most jutott el abba az életkorba és szintre, amikor szüksége van arra, hogy a család áldozatvállalása és az MTSZ támogatása mellett a klub is részt vállaljon a megfelelő háttér megteremtésében. Gréti erre maximálisan rászolgált, hiszen saját nevelésű sportolónk, én magam is gyerekkora óta ismerem és követem a fejlődését. Természetesen eddig is segítette őt az anyaegyesület, de az új megállapodás keretében ezt magasabb szintre emeljük, és próbálunk számára még erősebb szakmai hátteret teremteni annak érdekében, hogy a nemzetközi porondon is tovább tudjon fejlődni és újabb lehetőségei nyíljanak. Ebben kulcsszerepe lesz az edzőjének, Bocskay Józsefnek, aki még kiemeltebben foglalkozik majd vele a jövőben. Nagyon drukkolunk Grétinek, hogy az eddigi mutatott tehetségével, szorgalmával és kitartásával tudja venni az újabb lépcsőfokokat.

 

Bocskay József, a Vasas szakembere, a kezdetektől fogva különös figyelemmel és felelősséggel fordult a tehetséges kislány felé, és a kettejük között kialakult jó kapcsolat is nagyban hozzájárult Gréti fejlődéséhez. Ahogy az is, hogy a Folyondár utcai szakosztály működésében jelentős szerkezeti átalakulások történtek a vezetésével. 

A Gréti által elért sikerek kulcsa a gondosan megtervezett képzés, az első perctől kezdve az volt a célunk, hogy olyan szilárd alapokat kapjon, amelyre később biztonságosan építkezhetünk, akár egy sikeres felnőtt karrier során is – elemezte tanítványa helyzetét Bocskay József. – Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy az utóbbi két-három esztendőben, a szakosztály felépítésében is fontos változások történtek, gazdaságilag stabilizálódott a helyzetünk, s egy olyan rendszer alakult ki, amely nagyban támogatta Gréti eredményeit is. Még akkor is, ha az eddigi sikerek azért elsősorban az ő és családja elhivatottságának gyümölcsei. Eljutottunk odáig, hogy a mindennapokban mindenki pontosan tudja és teszi a dolgát, így én is több időt szánhatok Grétire. Mondhatnám úgy, hogy tökéletes volt az időzítés, de hát tudjuk, az igazán nagy játékosok történetében sok szerencsés együttállásra van szükség. Én most úgy érzem, mind a klub, mind a szövetség, mind pedig a játékos részéről adottak a feltételek az előrelépéshez. Miközben én is készen állok arra, hogy az eddiginél is komolyabb munkát fektessek Gréti karrierjébe, remélem, hogy a családom is megérti, milyen óriási dolog az, ha egyetlen klub színeiben, a tanfolyamos kezdetektől, a top százig jut el egy teniszező. Nemhogy itthon, de még a nemzetközi szintéren sem igen hallottam még hasonlóról. Nekünk most ez a célunk, bár bevallom, az ő esetében nyugodt lélekkel kijelenthetem, hogy a top ötven lehetőségével is számolhatunk. Az út persze még hosszú odáig, a Vasas részéről megkapott bizalom azonban nagyon sokat segíthet abban, hogy az eddigieknél is határozottabban haladhassunk a céljaink megvalósítása felé. Köszönettel tartozunk Markovits László elnök úrnak, aki szakmai hozzáértése révén mindig megnyugvást ad nekünk azáltal, hogy a gyors eredmények elérése helyett, a hosszútávú oktató-nevelő-képző munkát támogatja.


Hirdetések