Jenkei Dániel, 2023.08.20. | Atlétika

A vasasos Bánóczy Árpád óriásit futott 400 gáton a hazai rendezésű világbajnokságon, és végül közel fél másodperccel megjavította az egyéni csúcsát.

Bánóczy Árpád számára mostantól nem csak a nemzeti ünnep miatt lesz jeles dátum augusztus 20.

A 21. születésnapját hamarosan ünneplő vasasos tehetségünk ugyanis ezen a napon futhatott a 400 gát előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Ez a tény pedig nem nyomta agyon őt, sőt, látványosan minden pillanatát kiélvezte a versenynek, a bemutatástól kezdve egészen a pályáról való levonulásig.

A felszabadultság pedig az ő szintjén egészen kivételes teljesítménnyel is párosult, hiszen Kun-Szabó Balázs tanítványa a futamában hetedikként ért célba, 50.31-es idővel, ami írd és mondd, közel fél másodperccel jobb az eddigi egyéni csúcsánál.

Az más kérdés, hogy az előzetes számítások alapján ez akár továbbjutást is érhetett volna számára, de végül olyan bivalyerős mezőny jött itt Budapesten össze, hogy erre nem volt sansz.

Videó itt.

Ez csoda volt!
Árpi érthetően feldobva nyilakozott nekünk a futam után, miközben fogadta folyamatosan a gratulációkat:
- Ez valami fantasztikus volt! Amit a közönségtől kaptam a rajt előtt, az egészen brutális volt. Éreztem előzetesen, hogy a formám is jó , hiszen simán rá tudtam futni tizennégy lépéssel a gátakra. Az első gáton még kizártam mindent, utána viszont jött a fülembe az elképesztő hangorkán a stadionból, és pontosan tudtam, hogy ez nekem szól. Az se zökkentett ki, hogy olimpiai és vb-érmesekkel futok együtt, csak magamra koncentráltam, és tudtam, hogy ha a hetes pályán az öt-hatodik gátig nem tűnik fel senki, akkor jó idő is kisülhet belőle. A hetedik gáton aztán volt egy nagy rontásom, ami kizökkentett, de hihetetlen, hogy még ezzel együtt is összejött ez az 50.31-es egyéni csúcs. Ez is mutatja, hogy még van bennem tartalék. A továbbjutás nem volt reális, elképesztően erős a mezőny, sokkal jobb idők születtek, mint vártuk. Tényleg igaz a vébé jelszava, itt csodát lát az ember, ezt a csodát pedig én ma át is élhettem...Örök élmény marad!

fotók: Getty Images

Hirdetések