Sportágaink

Tenisz

Hírek

Tenisz
| 2022. 09. 07.

Boros Attila a nyolcszázat célozza

Meglepetés-győzelemmel mutatkozott be egy évvel ezelőtt a nemzetközi felnőtt férfi mezőnyben a Vasas Körmöczy Akadémia akkor még 17 éves játékosa, Boros Attila. Az idei 25 ezer...

Tenisz
| 2022. 09. 01.

Ismét bajnok az U14-es leánycsapat

Bronzéremmel kezdték, arannyal végezték a korosztályos csapatbajnokságot fiatal teniszezőink Balatonbogláron. Az U18-as fiúk szombati harmadik helyét követően, szerdán délután az...

Tenisz
| 2022. 08. 19.

Boros és Tóth menetel tovább

Két fiatal teniszezőnk, Tóth Amarissa és Boros Attila is mérföldkőnek számító sikereket ért el az elmúlt hetekben, illetve napokban. Előbbi kedden aratta első főtáblás győzelmét...

Történet

Ász, de mennyi!

A Vasas teniszszekciója megannyi nagyságot vonultatott fel. Például az 1947-ben Roland Garros-győztes, 1948-ban wimbledoni elődöntős Asbóth Józsefet, aki nem kevesebb, mint harmincöt magyar bajnoki címet mondhatott a magáénak. Igaz, ebből „csak” tizenegyet nyert a Vasas színeiben – korábban a BBTE és a BEAC játékosa volt –, de a jellegzetes, hosszú, világos „porcelánnadrágban” játszó klasszisra a Vasas is messzemenően büszke lehet.

Akárcsak a Pasaréti úti teniszcentrum és a Folyondár utcában 2014-ben létesített akadémia névadójára, az 1958-ban Roland Garros-győztes és wimbledoni elődöntős, egy évvel később ismét párizsi finalista Körmöczy Zsuzsára. A nagy játékos összesen 19-szeres, egyesben hatszoros magyar bajnok, és szingliben aratott diadalainak háromnegyedét a Vasas versenyzőjeként érte el. Legragyogóbb évében, 1958-ban – amikor Asbóth Belgiumba szerződött szakfelügyelőnek – Körmöczyt a világranglista második helyén jegyezték.

Roland Garros-győztes volt Temesvári Andrea is, aki 1986-ban – oldalán az extraklasszis Martina Navratilovával – a Steffi, Graf, Gabriela Sabatini német, argentin szuper kettőst múlta felül a női páros döntőjében Párizsban. A Vasashoz 1991-ben csatlakozó játékos egyesben öt WTA-tornát és két magyar bajnoki címet nyert – mindkettőt a Spartacus versenyzőjeként –, 1984 elején hetedik volt a világranglistán. Itthon tizenegyszer választották az év teniszezőjének; négyszer klubunk sportolójaként érte ez a megtiszteltetés.

Taróczy Balázst 1973 és 1986 között szériában tizennégyszer avatták az év legjobb magyar teniszezőjévé. A világranglistán 1982-ben a tizenkettedik helyre kapaszkodott fel, pályafutása során kétszer volt negyeddöntős a Roland Garroson. Nyolcvanegyben a francia nemzetközi bajnokság páros versenyében első helyezést ért el a svájci Heinz Günthardt partnereként, négy évvel később pedig Wimbledonban győzött alpesi társa oldalán. Ez a kettős háromszor hódította el a páros világbajnoki címet. Ami Taróczy magyar bajnoki címeit illeti, 6:6 az állás, azaz egyesben és párosban is féltucat aranyérmet nyert a hosszú ideje a Sport Tv szakkommentátoraként tevékenykedő Vasas-ideál.

Szabó Éva szintén hatszor nyert itthon egyéniben – 1966 és 1974 között –, ám összesen 27-szeres magyar bajnok. Negyeddöntős volt 1975-ben a Roland Garros női egyesében, ugyanúgy, mint 2001-ben Mandula Petra. Utóbbit 2004 májusában a világranglista 30. helyén jegyezték. Egy évvel korábban Mandula párosban – a svájci Emmanuelle Gagliardi társaként – elődöntőt vívott Melbourne-ben, az ausztrál nyílt bajnokságon. Szintén a legjobb négy közé jutott Szávay Ágnes – a cseh Vladimira Uhlirova oldalán – a US Open 2007-es női páros viadalán, egyesben ugyanakkor negyeddöntőt játszott. A 2005 és 2009 között a Vasashoz tartozó kiválóságot – aki 2005-ben a juniorok közt Párizsban egyesben és női párosban, Wimbledonban női párosban győzött, míg Melbourne-ben egyesben és párosban is finalista volt – 2008-ban a világranglista 13. helyezettjeként tartották számon.

Címek sorát nyerte Földényi Annamária is: 1991 és 2000 között hétszer avatták magyar bajnokká egyesben, és ötször női párosban. (Duóban Temesvárival és Mandulával is győzött.) Ebben a kavalkádban alig jut hely a Vasas nemrégiben negyedszer újraválasztott klubelnökének, noha Markovits László 1986-ban a Spartacus, míg 1990-ben a Vasas játékosaként hódította el a férfi egyes magyar bajnoki címét. Köves Gábor párjaként háromszor nyert, és 1995-ben részese volt a Davis Kupa Világcsoportjába jutásnak, amelyet az ausztrálok elleni bravúros győzelemmel vívott ki a magyar csapat a zsúfolt Kisstadionban. Abban a sikerben főszerepet játszott Noszály Sándor és Krocskó József; mindkettő szerepelt a Vasasban is. Ahogyan a "svájciként" világranglista-53. Kuhárszky Zoltán, a magyar bajnok Nagy Viktor és sokan mások... Nem utolsó sorban: a valamennyi Grand Slam-tornán főtáblás, harminchárom Davis Kupa-találkozón szereplő Sávolt Attila, aki 2002 májusában a világranglista 68. helyezettje  volt. 

Az említettek társasága nagyon jó csapat. Miként a Vasas volt a csb-ken: a nők 1950 és 1995 között 18-szor, a férfiak 1949-től 1997-ig nyolcszor nyertek arany- (az utóbbiak további hússzor ezüst-) érmet. E tekintetben a két csúcsév 1991 és 1995 volt: akkor mindkét nem versengésében a piros-kék színkombináció képviselői vitték el a pálmát a fehér sportban.

Tényleg teniszakadémia épült a Vasasnál...

Képgalériák Még több Galéria

Edzéslátogatás a Vasas Körmöczy Teniszakadémián

2021.02.17. Folyondár utca. Fotós: Vasas Attila

Körmöczy Zsuzsa, a szerénység bajnoka

Tenisztörténeti kiállításon beszélgettünk a Roland Garros-győztes lányával. Fotós: Vasas Attila

Nyílt nap és háziverseny a Vasas Körmöczy Teniszakadémián

2020.02.16., Folyondár utca, Fotós: Vasas Attila
Előző Következő