Gy. Szabó Csilla, 2023.09.07. | Karate

Egy az eddiginél nagyobb, kényelmesebb és könnyebben megközelíthető, saját tulajdonú új dojóba költöztek a Vasas SC karatékái. Egri Tamás szakosztály-igazgató vezetésével óriási munkát fektetett a szakosztály az átalakításba, a végeredmény pedig mindenkit meggyőzött arról, hogy érdemes volt. Markovits László a közösség erejét emelte ki a műhely kapcsán, Polgár-Veres Árpád pedig egy új, értékes szakmai együttműködést jelentett be.

Újbudán, roppant frekventált helyen, egy egykori raktárhelyiségből kialakított új dojoban közel negyven fiatal karatéka tett szerdán este tanúbizonyságot a sportág iránti szeretetéről. És persze arról is, milyen jó dolog egy összetartó közösség tagjának lenni, ráadásul egy olyan új és igényes környezetben, mint amilyen a Daróczi utcai terem. Ahol ma már nyoma sincs a falbontásoknak, a sittes zsákoknak és annak az óriási munkának, amelyre az átalakításhoz szükség volt. A hófehér falon klubunk jól ismert és szeretett színeiben pompázó felirat („A család az első”) várja a látogatót, a gyakorló fiatalok pedig piros-kék szőnyegen élvezhetik a mozgás örömét.

„Előző helyünkön hat évet töltöttünk, de szerencsére kinőttük – tudtuk meg Egri Tamás szakosztály-igazgatótól, aki a vasasos sportágunk bázisépítésébe is nagyon sok energiát fektetett az utóbbi években, ennek köszönhető, hogy egyre több gyermek látogatja az edzéseket. – Jó ideje tudtuk már, hogy nagyobb helyet kell keresnünk magunknak, végül a bérleti, valamint a közüzemi díjak drasztikus emelkedése gyorsította meg a döntést és a konkrét keresést is. Január és április között négy hónapon át folyt itt a munka, s a mai napon végre szinte teljes díszében tudtuk megmutatni az új otthonunkat.”

 

A közösség ereje!

Markovits László klubelnök is példaértékűnek tartja a vasasos karateműhely működését és fejlődését:

- Az ilyen személyes találkozásoknál lehet igazán szembesülni a gyermeksport és az utánpótlás-nevelés legfontosabb értékeivel, kiemelten azzal, hogy egy műhely milyen remek közösséget képes építeni. Látjuk az egészséges, mosolygós gyerekeket, akik együtt, egymást motiválva sportolnak. Ráadásul ez által egy időre kiszakadnak a képernyők és az internet világából, ami valljuk be, minden család számára egy megoldandó kihívást jelent manapság. Többek között ezért is érdemes folytatnunk azt a stratégiát, hogy megfelelő partnerek, szakemberek bevonásával bővítsük a Vasas család sportági palettáját, minél több gyerek számára biztosítva a fenti értékeket. A karate-szakosztály 2016-os elindulása egy remek példa minderre, az elmúlt több mint hét évben ugyanis nagyon sikeres közös munkát folytattunk, elsősorban Egri Tamás elhivatottságának és szorgalmának köszönhetően. Az új, saját tulajdonú létesítmény pedig egy további komoly lépés a műhely stabil, hosszú távú és tervezhető működése szempontjából. Jó érzés, hogy ennek a megteremtéséhez mi is érdemben hozzá tudtunk járulni. Nagyon drukkolunk, hogy a következő években több száz gyerek bevonásával ezen a helyszínen is hasonlóan eredményesen működjön tovább a szakosztály.

 

A tetszetős végeredmény fényében gyorsan elhalványultak a kellemetlen felújítási emlékek. A kora reggeli érkezések, a súlyos sittes zsákok emelgetése, a falak bontása, majd a gyors átöltözések, hiszen délután úgy kellett az edzéseket megkezdeni, mintha mi sem történt volna a délelőtt folyamán.

„A fejlődés jó dolog, nem szabad ellenállni. Úgy érzem, itt végre olyan helyre leltünk, amilyenre mindig is vágytunk. Nemcsak jól elférünk, de kaptunk egy olyanfajta intimitást is, amelyre a mi sportágunkban nagy szükség van a színvonalas munkához. Természetesen még akadnak kisebb finomítások, de hát olyan ez, mint egy otthon, amelyet folyamatosan szépítünk, alakítunk. Az egyik falra szeretnénk egy tükröt, a másikról még hiányzik a nagy Vasas-címer, és a szellőző-rendszeren is alakítunk majd. A gyakorlások azonban már most is gondtalanul zajlanak, és nincsenek akadályai a további toborzásoknak sem, hiszen van hol fogadnunk az újonnan érkezőket” – tette hozzá Egri Tamás, aki arról is beszélt az új dojo bemutatásakor, hogy a jövőben a meglévő palettát is szeretnék színesíteni. Más küzdősportok óráinak befogadása mellett, iskolásoknak szánt mozgásfejlesztő, pilates, jóga, tartásjavító és személyi edző által irányított foglalkozások szervezését is tervezik azokban az időpontokban, amikor éppen nem a Vasas fiatal karatékái gyakorolnak a dojoban.


Például Klement Kármen irányításával, ahogy az a szerdai ünnepélyes megnyitó előtt is történt. A Vasas karate-szakosztályának korábbi kiváló sportolója látható örömmel irányította a közel negyven fiatal bemutatóját, s a költözést is elégedetten kommentálta:

„Már a nyár folyamán is boldogan gyakoroltunk az új teremben, jóllehet akkor még igencsak félkész állapotban voltunk. De mindezt feledtette, hogy tudtuk, ez lesz az új otthonunk, s nagyon jól fogjuk itt érezni magunkat. Ez így is történt. Számomra nagyon fontos, hogy amikor egy gyerek belép a terembe, attól kezdve mindent hátra hagyjon és kizárólag a karatéval foglalkozzon. A célzott koncentrálás a sportágunk alapszabályai közé tartozik, így mostantól könnyebben valósíthatjuk meg ennek szellemiségét is. Amint becsukjuk az ajtót, megszűnik számunkra a külvilág, és ez így van jól.”


Klement Kármen határozottan és szigorúan vezényelte a gyakorlatokat, ám hangjából a gyermekek iránti végtelen szeretet is kihallatszott. A korábbi felnőtt magyar bajnok nem is titkolja, a velük való foglalkozásban találta meg igazán önmagát. A napról-napra, örömmel végzett munka egyik fontos összetevője az elmúlt évek során kialakult közösség, amely egy igen összetartó és vidám csapatban öltött testet. Kármen szerint az idejáró gyerekek nagyon szeretik egymást és nemcsak a hivatalos edzéseken, de azokon kívül is rendszeresen találkoznak.

„Természetesen mi is figyeltünk arra, hogy ez a közösség minél erősebb legyen, rendszeresen szervezünk csapatépítő programokat, amelyek természetesen folytatódnak a hétköznapokban” – tette hozzá Klement Kármen, aki a befogadó légkört is hangsúlyozta. Ennek különösen mostanában, szeptember elején van igen nagy jelentősége, hiszen az újonnan érkezők számára többnyire az a legfontosabb, hogyan fogadják őket a régiek. A Vasas karate-szakosztályának pedig ez az egyik nagy erőssége, itt a lehető legnagyobb megértéssel és elfogadással találkoznak a sportágot kipróbálni kívánók.

A bemutatót követően a nyáron övvizsgát tett fiatalokat köszöntötték az edzők, akik az új dojoból büszkén távozhattak az immáron magasabb szintet képviselő övvel a derekukon.

 

Vasas-KSI együttműködés
Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese egy másik fontos és örömteli fejleményt is megosztott velünk a megnyitón:

"A karate-szakosztály az új terem mellett idén nyáron egy sportági együttműködéssel is gazdagodott, melynek értelemben a jövőben minden KSI-hez tartozó versenyző, aki betölti a 18. életévét, lehetőséget kap arra, hogy a Vasasban folytassa a pályafutását. Ez a partnerség olyan szempontból is érdekes, hogy a megszokottól eltérően nem egy nagy és egy kis egyesület között kötetett meg, hanem két hagyományosan kiválóan teljesítő kiemelt fővárosi klub döntött úgy, hogy szakmailag építeni akar egymásra. Köszönet ezúton is Zsoldos Péternek, a KSI ügyvezető elnökének, hogy támogatta az együttműködés létrehozását. Az első öt versenyző, akiknél ezen keretek mentén megtörtént az átigazolás, a következő kvalifikációs versenyen már piros-kék színekben lép tatamira. Reméljük, hogy mind az új dojo, mind a fentebb említett összedolgozás nagy hasznára fog válni a szakosztálynak."

Hirdetések