Jenkei Dániel, 2023.12.13. | Sakk

December 9-én, szombaton rendezte meg első ízben Miklós-napi villámversenyét sakk-szakkosztályunk, a 2021-ben elhunyt legendás szakosztály-igazgatónk, Káposztás Miklós nemzetközi mester, mesteredző, a Vasas SC örökös tiszteletbeli elnöke emlékére. 

Ahogy Horváth Júlia szakosztály-igazgató kiemelte, az esemény költségeit szinte teljes egészében a szakosztály támogatói: Kis Jenő szakosztályelnök, Hodosi Lajos tiszteletbeli szakosztályelnök, Miskolczi Tamás és dr. Mészáros Sándor örökös tagok vállalták.
 
A Magyar Sakk Szövetség, a Vasas SC és a szakosztály pedig versenyteremmel, könyvjutalmakkal és jelentős szakmai segítséggel járult hozzá a sikeres lebonyolításhoz. A versenyről pedig természetesen nem hiányozhatott a Káposztás-család sem: Gyöngyi és Tünde, Káposztás Miklós lányai nagy lelkesedéssel őrzik és ápolják édesapjuk emlékét. 
 
A viadalra több mint ötvenen jelentkeztek, többen vidékről érkeztek, végül 47 résztvevő ült asztalhoz, köztük 16 vasasos játékos. A korelnök a 84 éves dr. Szalay János volt, a legfiatalabb matadorok pedig mindössze 10 évesek voltak. 
 
 
A versenyzők  nagy száma miatt 11 fordulót hirdettek meg, 4 min + 3 sec időbeosztással. Az első két helyen a papírforma érvényesült, a legerősebb, legmagasabb értékszámú nemzetközi mesterek végeztek az élen. A verseny legjobban Juhász Árminnak (MTK) sikerült, aki korábban vasasos ifijátékos volt, és sokat jelentett számára a verseny névadója, Káposztás Miklós. 
 
Az első hat helyezett és az öt különdíjas pénzdíjat, érmeket, serlegeket, a többiek pedig tárgydíjakat vehettek át. 
 
Györkös Lajos nemzetközi mester, nk. versenybíró pedig türelemmel, problémamentesen irányította a meglehetősen fárasztó, idegileg megterhelő műfajú küzdelmet. 
 

Állnak balról jobbra: Blága Jakab, Létay Gyula FIDE-mester, Havasi János FIDE-mester, szakosztály ig. helyettes, Kis Jenő szakosztályelnök, Hodosi Lajos tiszteletbeli szakosztályelnök. Ülnek balról jobbra: Káposztás Gyöngyi és Káposztás Tünde 
 
 
Végeredmény: 
1. IM Juhász Ármin (MTK) 9 pont
2. IM Krizsány László ( Kőbánya SC) 8,5 pont
3. Somos Máté (Fehérvár SE) 7,5 pont
4. Sági Bence 7,5 pont Észak-Pesti Körny.védelmi KSZE)
5. Nagy Miklós (Edelényi Városi Sportegy.) 7,5 pont
6. dr. Jacsó Ádám (Vasas SC) 7 pont 
Különdíjak: 
Legjobb Vasas játékos: Szabó Kristóf 7 pont
Legjobb 18 év alatti játékos: Lehőcz József Jr. (Tóth László SE Kecskemét) 6,5 pont
Legjobb 60 év feletti játékos: Horváth Kálmán (Nyergesújfalu Városi Sportegy.) 7 pont
Legjobb 70 év feletti játékos: FM Havasi János (Vasas SC) 7 pont 
Legjobb női játékos: Horváth Adél (Szentendrei Sakkiskola) 5,5 pont 

Hirdetések