Gy. Szabó Csilla, 2023.12.17. | Karate

Övvizsgával zárták az idei esztendőt a Vasas SC legfiatalabb karatékái, akik már a szakosztály új, nyáron átadott Dojojában készülhettek fel erre a fontos eseményre. Az új otthonba költözésnek is nagy része van abban, hogy szeptember óta több mint nyolcvan új gyermekkel bővült a szakosztály bázisa.

Az újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermét egy teljes napra vették birtokukba klubunk tizenkét év alatti karatékái, hogy Nánai Ferenc stílusmester, valamint Egri Tamás szakosztály-igazgató előtt adjanak számot tudásukról. A legfiatalabb vizsgázók alig múltak öt évesek, ők nyár óta ismerkednek a sportággal, és az első szalag megszerzésének reményében érkeztek. Végül az egybegyült közel kétszázötven gyermek mindegyike elégedett mosollyal távozhatott a csarnokból, ahol szüleik büszke tekintete által kísérve mutatták be a vizsgáztató által kért gyakorlatokat, s feleltek a karate történetére vonatkozó kérdésekre.

„Azt engedjük csak vizsgára, aki valóban készen áll rá, ezért itt már ritkán érnek bennünket meglepetések – tudtuk meg a szakosztály edzőjétől, Klement Kármentől, aki az övvizsga szervezésében segédkező idősebb tanítványok instruálásával tette gördülékennyé a programot. – Ha valaki még nem elég biztos magában, akkor a következő alkalmat szoktuk neki javasolni. Nem szeretnénk, ha a karatét ilyen fiatal korban negatív élményekkel kapcsolnák össze, miközben a hétköznapokban is arra törekszünk, hogy összetartó közösséget építsünk, amelyhez mindenki örömmel csatlakozik. A mai nap szervezése során is igyekeztünk pontos menetrendet felállítani, nem voltak csúszások, így a szülők is meg tudták tervezni a szombatjukat.”

A vizsgára érkezők a regisztrációs asztalnál jelentkeztek be egymás után, amelynél Borbély Márk, a Vasas 21 esztendős karatékája fogadta őket. S bár ő már több mint egy évtizede vizsgázott először, a mai napig emlékszik a nagy napra:

„Körülbelül tízéves lehettem és nagyon izgultam. Sokat edzettem rá, ezért a végén könnyebb lett a vártnál. Egyértelműen túlkészültem magam, de így legalább nem kellett aggódnom a végeredmény miatt. A karate azóta is nagy szerepet tölt be az életemben, hálás vagyok, hogy ehhez a csapathoz tartozhatok. Az évek alatt nagyon sokat léptem előre, a jellemem pedig a legjobb irányban fejlődött. Alázatot és tiszteletet tanultam a mestereimtől, s ezeket a tulajdonságokat az életben is kamatoztathatom” – foglalta össze a ma már feketeöves karatéka az övvizsgával és a sportággal kapcsolatos gondolatait.

Egy másik asztalnál, Field Edvin Vasas címeres pólókat, melegítőket, karate gi-ket, vagyis tradicionális fehér öltözetet kínált a szülőknek, akik ki is használták az alkalmat, a gyorsan cseperedő gyermekek sportos ruhatárának felfrissítésére. A tizenhárom esztendős karatéka örömmel segédkezett az 5-11 éves korosztály övvizsgájának lebonyolításában, saját első tapasztalatait azonban nem tudta könnyen felidézni, hiszen akkoriban mindössze ötesztendős volt.

„Nem igazán tudtam, mire készüljek, de végül nagyon jól sikerült bemutatnom az addig tanultakat, amiben azért annak is volt szerepe, hogy bátyám járt előttem jó példával – emlékezett a nyolc évvel ezelőtti első övvizsgájára Field Edvin, aki most is testvérével együtt segédkezett az eseményen, utóbbi a bemelegítő szőnyegen tette hasznossá magát. – A mai napig nagyon szeretek karatézni, a sportág tanítása igazán közel áll a szívemhez. Heti háromszor járok edzésre, összesen négy óra gyakorlásom van. Természetesen a mozgás, a sport is fontos számomra, de a közösség az, ami igazán itt tart. Az ősszel tartott pizsamaparti egyszerűen fantasztikus volt. S bár ma csupán segítek a mestereimnek, mégis örömmel jöttem.”

A szakosztály igazgatója, Egri Tamás gyakorlottan vezényelte az egymást követő csoportok bemutatóját, Nánai Ferenc (képünkön) társaságában pedig büszkén köszöntötte a friss övvizsgát tett tanítványokat. Két korosztály között néhány mondatban honlapunk számára is értékelte az idei esztendő szerinte legfontosabb mozzanatait.

„Természetesen az új dojóba költözés volt az év csúcspontja, azóta a lehető legjobb alapokon tudjuk folytatni az építkezést – összegzett Egri Tamás. –  Nagyon gyorsan belaktuk a helyiséget, mind mi, mind pedig a gyerekek jól érezzük magunkat új otthonunkban. Ennek fényében már nem is olyan nagy meglepetés, hogy szeptember elseje óta több mint nyolcvanan jelentkeztek hozzánk. Emiatt a szokásosnál is nagyobb figyelmet kellett fordítanunk a csapatépítésre, arra, hogy idősebbek és fiatalabbak megismerkedhessenek egymással és összeszokhassanak. Szakmai oldalról ugyanakkor az övvizsgára való felkészülés volt az ősz sláger témája. A mai napon nagy öröm volt látni a tudásukról beszámolók felkészültségét. A folyamatos teltházért azonban nagyon keményen megdolgoztunk, ahogy a csapat megtartásához szükség elkötelezett munkára is fel vagyunk készülve.”

Fotók: Vasas Karate


Hirdetések