Jenkei Dániel, 2023.07.28. | Vívás

Tizenhat év után újra csapatvilágbajnokok a magyar férfi kardozók, Szilágyi Áronék Koreát győzték le a milánói fináléban.

Valahogy most Milánóban benne volt a levegőben, hogy az elvesztett világbajnoki döntők után most összejöhet a siker, ez a koreai csapat sem annyira sebezhetetlen, mint korábban, elég, ha csak azt vesszük, hogy majdnem kiestek a nyolc között Kína ellen...

Ehhez képest a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás fémjelezte magyar kvartett magabiztosan menetelt, a bemelegítő napon, még tegnap eljutottak a legjobb nyolc közé, csak a törökök okozta némi fejtörést, hogy aztán pénteken Japánt, majd az olaszokat kisebb meglepetésre elintéző franciákat is magabiztosan búcsúztassák a mieink.

És akkor jött a már megénekelt Korea és a vb-finálé: végig szoros asszóban, a hajrára viszont már öttusos hátrányba is kerülve vívtak a magyarok, innen viszont Szatmári András villant nagyot, aminek köszönhetően Szilágyi Áron 40-39-es vezetésnél köthetett be, és bár a tét óriási volt, klasszisunk megoldotta, végigvitte, pedig egy Oh Szanguk által a pást másik oldalán...

Az öröm mindent vitt, Áron az égbe ugrott, a többiek a pástra, 2007 után újra magyar arany ebben a műfajban. Ez a négy fiú pedig igazán kiböjtölte már ezt.

Háromoszoros olimpiai bajnokunk utána elmondta, át kellett programoznia az agyát az utolsó menetben, hiszen úgy kalkulált, látva a történéseket, hogy nagyobb hátrányból kell majd vívnia. Kulcsként pedig a jó egyéni teljesítmények mellett azt emelte ki, hogy hittek magukban egész nap, és különösképpen nem rettentek meg a már-már mumusnak tekinthető Koreától.

fotók: FIE, hunfencing

 

SZUBJEKTÍV

Sokadszorra is leírjuk: igazán szerencsések vagyunk, hogy testközelből figyelhetjük Szilágyi Áron hihetetlen pályafutását, ami ráadásul a kezdetektől a Vasasban zajlik.
Tőle ezt nyilván sosem fogjuk hallani, de legendás, történelmi klasszissal, igazi állócsillaggal “van dolgunk”.
Gondoljunk csak bele: legutoljára 2007-ben, tizenhat évvel ezelőtt, 17 éves zöldfülűként ért fel a világ tetejére a kardcsapattal, hogy aztán bő másfél évtized alatt három olimpia mellett nagyjából minden létező címet megnyerjen oda és vissza is.
Közben viszont jöttek sorra az elvesztett vb-döntők is a csapattal, Áron pedig ezt meg szokta elégelni egy idő után… Így tehát most, 2023-ban, 16 év elteltével ebben a felállásban is megcsinálták, megint világbajnokok lettek.
Kivételes, fantasztikus, csodálatra méltó.
Köszönjük, Áron, és persze nagy gratuláció Andrisnak, Tominak és Csanádnak is, hiszen ez (is) csapatmunka volt.
Még annyit csak, hogy ha ez most kvízjáték lenne, feltennénk a kérdést, melyik cím hiányzik még egyedüliként Szilágyi Áron repertoárjából.
Segítünk, a csapat olimpiai bajnoki…
Szerencsés egybeesés, hogy nagyjából egy év múlva ilyenkor Párizsban éppen lesz egy ilyen esemény, megfelelő csapatunk pedig úgy néz ki, akad hozzá… 

 


Hirdetések