Klub történet

A Magyarországi Vas- és Fémmunkások Szövetsége már megalakulásától kezdve igyekezett megtalálni a megfelelő kereteket a szabadidő minél tartalmasabb eltöltésére. Így alakult meg 1911. március 16-án a több ezer főt aktív, több tízezer főt passzív sportolásra ösztönző Vas- és Fémmunkások Sport Clubja. 

A sportegyesületnek a hagyományos sportágak mellett (labdarúgás, atlétika, birkózás, kézilabda, vízilabda, ökölvívás, röplabda, vívás, sakk, tenisz) olyan kuriózumnak számító szakosztályai is alakultak, mint a gyeplabda, a motorcsónak, a motorkerékpár-autó. 

A piros-kék egyesület sportolói az évtizedek során több mint másfélezer országos bajnoki címet, több mint 50 olimpiai, 60 világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyertek, és immár paralimpiai aranyérmesei is vannak a Vasasnak.

A múltban olyan kiválóságok öregbítették a Vasas Sport Club hírnevét, mint az atléta Németh Imre, a 100. olimpiai bajnoki címet szerző birkózó, Hegedűs Csaba, a teniszező Körmöczy Zsuzsa és Taróczy Balázs, vagy a Vasas labdarúgást megtestesítő Illovszky Rudolf. De folytathatjuk a legendák sorát Papp Lászlóval, Gedó Györggyel, a vívó Kárpáti Rudolffal, a vízilabdázók képviseletében Markovits Kálmánnal, Jeney Lászlóval, a Faragó-Csapó-Kenéz „triumvirátussal”, vagy a Mocsai Lajos irányításával BEK-et nyert női kézilabdázókkal és még jó néhány oldalon keresztül sorolhatnánk a nagyságokat, egészen a jelen sporttörténeti alakjáig, a kardvívó Szilágyi Áronig.

A Vasas Sport Club legfőbb célja és alapfeladata a sport szeretetének átadása a legkisebbeknek, illetve az ezekhez szükséges infrastruktúra biztosítása, a közösségépítés, az utánpótlásnevelés, és az itt sportoló kiválóságainak számára valamennyi szükséges feltétel biztosítása, minél több, éremesélyes olimpikon felkészülésének elősegítése.

Ahhoz, hogy ezeket a célokat megvalósíthassuk, a múltban szükségessé vált a létesítmények helyzetének rendezése. 2004. november 1-jén írta alá - az országban elsőként - a Vasas Sport Club a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal a vagyonkezelői jog átvételéről szóló szerződést, amely értelmében az egyesület 49 évig maga rendelkezhet ingatlanjaival, létesítményeivel. 

Ennek első eredménye, hogy 2006. szeptember 30-án ünnepélyes keretek között adtuk át a gyönyörűen újjávarázsolt Vasas Pasaréti Sportcentrumot, később megújult a Folyondár Sportcentrum, a Fáy utcában a labdarúgó edzőcentrum, utána az ország első tao-s beruházásaként a Kézilabda Edzőcsarnok, majd komoly mérföldkőt jelentett 2019-ben az új Ilovszky-stadion és a Sterbinszky-csarnok átadása. Pasaréten pedig a Kovács Pál vívócsarnok felújítása volt fontos állomás. A fejlődés tehát töretlen és mindig van lehetőség a sportágak feltételeinek javítására, további edzőfelületek biztosítására.

Avagy nem csak fényes múltja, de jelene, jövője is van az 1911-ben alapított sportegyesületnek!


Hirdetések