Jenkei Dániel, 2023.12.20. | Úszás

Világranglista negyedik időt úszott Győrben 100 mellen paralimpiai bajnokunk, Illés Fanni, ezzel pedig gyakorlatilag biztossá tette a jövő évi paralimpiai részvételét.

Illés Fanni számára különleges fontossággal bírt az évzáró Győr Open úszóverseny, hiszen feltett célja volt, hogy az április eredményén tovább javítva, egy olyan időt ússzon 100 mellen, amivel kedvező világranglista-pozícióba kerül a párizsi paralimpiai szempontjából.

Nos, ahogy mondani szokás: küldetés teljesítve! Minden másról pedig már Fanni beszélt nekünk:

Valóban erre a győri versenyre készültem már hosszabb ideje, szerettem volna az áprilisi 2:03-as eredményemen jócskán javítani. Szeptemberben húztam egy vonalat, onnantól kezdve mindent ennek a célnak rendeltem alá, csak betegség miatt maradt ki néhány edzés. Tényleg mindent beletettem, éreztem is, hogy kezd visszajönni a ritmus, az erő. Persze nehéz ilyenkor nem meghallani egyes külső hangokat, amik szerint nagyon megváltozott a testem az anyaság miatt, meg már rég le kellett volna jobban fogynom… Ettől függetlenül csináltam, ahogy tudtam, nagyon sokat adott, hogy a kisfiam a délutáni edzéseken ott tudott lenni velünk az uszodában. Jól beilleszkedett ő is a kis vasasos paraúszó-családba, nagyon otthonosan mozog már a lányok között. Ahogy közeledett a Győr Open, éreztem, hogy tudok egy komolyabb javulást produkálni, nagyjából meg is jósoltam Álmosnak ezt az 1:55-ös időt, amit végül úsztam. A második ötven azért húzós volt, de erőt merítettem abból is, hogy Mór a parton izgult értem. Ezzel az idővel negyedik vagyok a világranglistán, úgy gondolom, hogy így biztos párizsi indulónak mondhatom magamat. Persze még rengeteg javítanivaló van, lesz is rá mód, de Álmossal mindig csak a következő lépésre koncentrálunk.


 

És ha már az edző, Szabó Álmos szóba került, Fannit arról is kérdeztük, mennyiben más a mostani felkészülése a korábbi paralimpiákhoz képest:

Egyfelől sokkal nyugodtabb vagyok, el tudok engedni dolgokat, megváltozott a fontossági sorrend a kisfiunk születésének köszönhetően az életemben. Tokió előtt minden nap azzal keltem, hogy úristen, mi lesz majd a paralimpián és a felkészülés során. Mások most a prioritások, sokkal lazábban tudom megélni ezt az egészet, el tudom fogadni, ha nem sikerülnek dolgok, és szerintem ez nagyon pozitív változás. Nyoma sincs görcsösségnek bennem. Magát a munkát pedig tudatosabbnak mondanám, próbálunk minden helyzetben optimális edzéseket, terhelést belőni. Figyelni, hogy egy adott nap a kondiban például mi az, ami hatékony számomra. Rugalmasan változtatunk, ha az adott nap úgy hozza. A medencés adagjaim egyébként már napi nyolc kilométer felett vannak, ami persze még mindig jóval kevesebb, mint korábban, de a mennyiség helyett sokkal inkább a minőség számít mostanság. Szerintem képes leszek a következő kilenc és fél hónap során eljutni a csúcsformáig. Jövőre edzőtáborok és versenyek is várnak rám, persze ezekből mindig lehetne több, de igyekszünk megragadni az alkalmakat.


 

Fanni egyébként a mostani remek úszása után vasasos csapattársának, Száraz Evelinnek is külön köszönetet mondott:

Igen, ez nagyon fontos volt. Evelin mellettem úszott, és rengeteget segített, húzott engem végig, pedig azért ő gyorsabb nálam mostanság. Szóval tényleg hálás voltam neki, hogy hozzásegített egy még jobb időhöz. Jó csapat vagyunk!


Hirdetések