Jenkei Dániel, 2023.12.13. | Klub

Második felvonásának végéhez ért a Vasas-tehetségek sorozatunk: szeptember és november között klubunk azon fiatal ígéreteivel ismerkedhettünk meg közelebbről, akik újonnan kerültek be a programba, és a 2023-as évben értek el kiemelkedő eredményeket az egyéni sportágakban. Összefoglaljuk az ő szezonjukat, és azokét is, akik az előző évadban szerepeltek a Vasas-tehetség rovatban. Van miből csemegézni, nagyon jó így egyben is látni, mennyi tehetséges egyéni sportolónk van!

2022-ben indítottuk el a Vasas-tehetségek sorozatunkat honlapunkon, amely során összesen huszonnyolc 16 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségünket mutattuk be az egyéni sportágainkból. 

A Vasas-tehetségek a 2023-as évben sem pihentek, a régiek továbbra is hozták a sikereket, de bekerült a körbe nyolc új ígéretünk is, róluk szóltak az elmúlt időszak portréi.

Az újak közül a vívók vannak többségben, hiszen a sportágat öt tehetség képviseli. Számukra  a versenynaptár az év első felében volt sűrűbb, ennek megfelelően a legszebb eredmények is akkorra datálhatók.

A fiatalok a korosztályos Európa-bajnokságon melegítettek, ahol a kardozó Csonka Dorottya a kadet csapatversenyben ezüstérmet szerzett, majd a juniorok között is bekerült a magyar együttesbe, ott pedig egyenesen az Eb-címig jutott társaival.

A fiúknál a kadet kardozók között Monori Mátyás lett csapatban bronzérmes, míg a junior fiúk mezőnyében Kulcsár Viktor és Csabai Máté ünnepelhetett Eb-aranyat a párbajtőrcsapat tagjaként, Vigh Benedek pedig a kardnégyessel zárt „ezüstösen”.

Az évad főversenye a néhány héttel később következő korosztályos világbajnokság volt: a 2023-as tehetségeink közül Csonka Dorottya a junior kardcsapattal vb-aranyérmes lett, míg a korosztály párbajtőrözői között Kulcsár Viktor és Csabai Máté kapott szerepet a csapatversenyben, ők harmadikként fejezték be a világversenyt.

Emellett sűrűn találkoztunk vívóinkkal a különböző hazai és nemzetközi korosztályos megmérettetések dobogóján is.

Birkózószakosztályunk két fiatalt adott az idei csapatba, akik egyaránt a korosztályos Európa-bajnokságon robbantottak nagyot 2023-ban: Pók Karolina az U23-asok kontinensviadalán szerzett bronzérmet, a korosztályos vb-n pedig a negyeddöntőig jutott. Tótok Péter pedig az U17-esek között állhatott fel a dobogó második fokára az Eb-n.

Végül, de nem utolsósorban az egyetlen atlétánk következik: Bundschu Patrik nem unatkozott 2023-ban, a fedettpályás ob-n begyűjtött 200 méteres bronzzal kezdett, az egyéni csúcsok sem kerülték el, kettőt például a magyar bajnokságon futott: százon harmadik, kétszázon második helyezést ért ez neki. Az Európa-játékokon és az U23-as Eb-n is futott, majd a hazai rendezésű felnőtt világbajnokságon végül tartalékként számoltak vele.
 


 

 

És akkor most nézzük, hogy mit értek el azok az ígéreteink 2023-ban, akik a tavalyi évben szerepeltek a rovatban. Nem panaszkodhatunk itt sem, volt, aki meg sem állt a felnőtt világbajnoki címig például…

Nézzünk egy részletes kitekintést, ABC-sorrendben haladva!

Arszunakev Musza a tavalyi év korosztályos világversenyeink elért érmei után idén a hazai porondon tette le a névjegyét. Májusban megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét, majd az U20-as korosztályban sem tudták legyőzni. Ezzel együtt fájó pont volt számára, hogy sérülés miatt ki kellett hagynia a nyári korosztályos Eb-t.
 

Bánóczy Árpád gátfutónk igencsak eseménydús és eredményes évet zárt. Bronzéremmel kezdett a fedettpályás felnőtt ob-n 400 méteres síkfutásban, nyáron a felnőtt bajnokságot 400 gáton pedig már egyéni csúccsal nyerte. Emellett tagja volt az Európa-játékok győztes magyar csapatnak, és indult az U23-as Eb-n is. A koronát pedig (ha már sportok királynője) a budapesti atlétikai világbajnokságon tette fel a szezonjára. Nyilván önmagában a részvétel is hatalmas dolog volt, de az 50.31-es hatalmas egyéni csúcs az előfutamban, és az utána extázisban adott interjúk még emlékezetesebbé tették számára és számunkra az eseményt.


fotó: Getty Images


A kardvívó Bognár Liza még a tavalyi év legvégén tudott bezsebelni egy felnőtt magyar bajnoki címet a vasasos női kardcsapat tagjaként. Az idei évben pedig junior csapatbajnoki címet szerzett, és a korosztályos Magyar Kupa fordulókon sem maradtak el tőle a dobogós helyezések.

Az úszó Bujdosó Zsombor számára az áprilisi kaposvári felnőtt országos bajnokság tartogatott egy ezüstérmet 200 mellen.

Domonkos Emese, fiatal kardvívónk újabb szinteket lépett, és szó szerint berobbant a kadet nemzetközi mezőnybe: februárban Tallinnban Európa-bajnok lett egyéniben, csapatban pedig ezüstéremnek örülhetett. Aztán jött áprilisban világbajnokság, és hát ki állt egyéniben a dobogó tetejére a kadetek között? Naná, hogy ő!

Emellett Emese folyamatosan szállította a kiemelkedő eredményeket a hazai és nemzetközi korosztályos viadalokról, év végére pedig összejött neki egy felnőtt vk-főtábla is, ahol ráadásul asszót is nyert. Soha rosszabb szezont!


fotó: hufencing

 

A sportlövő Gáspár Lalita országos bajnoki döntőkig jutott az év során.

Az úszó Gyurinovics Lili "szokás szerint" váltósikereket könyvelhetett el, a 4x100-as vegyesváltóval aranyat, míg a  4x100-as gyorsváltó tagjaként bronzot nyert a tavaszi felnőtt ob-n. A belgrádi junior Eb-n pedig arany és ezüst volt a leosztás számára, a 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltóval. Novemberben pedig szintén összejött egy felnőtt bajnoki cím számára, ezúttal rövidpályán a 4x100-as vasasos női vegyesváltóval.

A curlingező Joó Linda sem lassított a 2023-as évben, februárban megszerezte vegyes párosban az első felnőtt bajnoki címét. Ezt követte egy csapatbajnoki cím, majd akadt nemzetközi tornagyőzelem tavasszal és ősszel egyaránt, és közben Linda a vegyes páros felnőtt vb-n is részt vett. Hogy aztán társaival együtt novemberben egy B-csoportos felnőtt Európa-bajnoki címmel tegyék fel az i-re a pontot, de a junior vb-n is eljutottak a legjobb nyolcig.

A kajakozó Keresztes Kristóf a tavasz folyamán több felnőtt válogatón is érmes helyezést ért el, az augusztusi U23-as ob-n pedig három aranyérmet is begyűjtött.

A párbajtőröző Koch Máté kétségkívül a mintája a Vasas-tehetség pályaívnek, hiszen már a tavalyi évben is előkelő felnőtt világranglista-pozíciókkal rendelkezett, arra azonban aligha számított, hogy az Európa-játékokon elért csapatsikerrel pár hónapon belül előbb Európa-bajnok lesz, majd júliusban Milánóban megnyeri egyéniben a világbajnokságot. Pedig így történt!


 

A csapat Eb-sikernek pedig Nagy Dávid is része volt, aki szintén kifejezetten eredményes szezont produkált, és Mátéhoz hasonlóan komoly ötkarikás reményei lehetnek.

Az pedig külön öröm, hogy mindkét saját nevelésű párbajtőr-kiválóságunk 2028-ig meghosszabította a szerződését a Vasassal. Mostanra pedig a párbajtőrcsapat olimpiai kvótája is biztosnak látszik.

Nagy Laura Karolina szintén ott volt az év vasasos curlingsikereinél, tehát ő is nyert csapat ob-t a felnőtteknél, de eredményes volt a korosztályos eb-n, ért el kiemelkedő eredményeket a nemzetközi versenyeken, hogy aztán végül ő is tagja legyen a b-csoportos Eb-t megnyerő, illetve a junior vb-n nyolc közé jutó magyar együttesnek.

Paraúszónk, Payer Kata a sheffieldi világkupán úszhatott 2023-ban nemzetközi vizeken.

A kardozó Rabb Krisztiánnak a szezon során volt felnőtt csapatbajnoki ezüstérme, részt vett az Universiadén, voltak biztató világkupa-szereplései is, de igazán a mostani idényben tenne újabb lépéseket a felnőtt mezőnyben való sikeresség felé. Ennek jegyében az ősz folyamán két szatelitversenyen is diadalmaskodott. Előbb Szófiában, majd Isztambulban nem tudták legyőzni. A világkupa-szezont pedig stabil főtáblás eredményekkel kezdte.

A birkózó Rosz Roland 2023-ban először utánpótlás csapatbajnok lett a Vasassal, majd a felnőtt ob-n egy ötödik hely jutott neki.

A kardozó Spiesz Anna idén is kiemelkedő volt: már január elején nyert junior világkupa-érmeket, csapatban pedig előbb junior Európa-bajnoki címet, majd világbajnoki elsőséget szerzett. Emellett bónuszként egyéni vb-bronznak is örülhetett. Sőt, még az U23-as Eb-ről is elcsípett egy bronzot, nem beszélve a hazai versenyeken aratott korosztályos sikereiről, no meg az őszi felnőtt világkupán elért főtáblás szerepléséről.

Az úszó Szabó-Feltóthy Eszter számára az áprilisi kaposvári ob hozta meg a nagy áttörést, amit megnyert 200 háton, ráadásul 2:08.85-ös egyéni csúcsa egyéb igencsak komoly járulékos előnyökkel is járt. Részt vehetett ugyanis a nyári fukuokai világbajnokságon, és jelenleg is olimpiai A-szintesként készül a párizsi játékokra. A felkészülés során nyert egy Universiade-bronzot, a budapesti világkupán negyedik lett, majd rövidpályás ob-érmek, és végül egy szintén rövidpályás Eb-részvétel következett.

A kajakozó Szántói-Szabó Tamás is egyértelműen sikeres és felfelé ívelő szezont tudhat maga mögött. K2 500 méteren már májusban válogatót nyert társával, Vajda Bencével Szegeden, majd az ottani világkupán egy remek ötödik helyet értek el a felnőtt mezőnyben. Az Európa-játékokon ezután egy b-döntős első helyezés sikerült, az U23-as vb-n Olaszországban viszont már egy A-döntős arany, illetve ezüstérem ütötte a markukat. És akkor még hátra volt a felnőtt vb, ahol K2 1000 méteren ezüstérmet nyertek Szántói-Szabóék.


fotó: MKKSZ
 


Paralimpikon úszónk, Száraz Evelin 200 mellen a korábbi világcsúcsát megjavítva Európa-csúcsot úszott májusban a berlini világkupán, ezzel hangolt a manchesteri világbajnokságra, ahol a fő számában, 100 mellen oda tudott érni a bronzéremre. Remek előjelek voltak ezek a 2024-es párizsi játékok előtt.

A nyíltvízi úszó Szimcsák Mira a nyári fukuokai felnőtt vb-n még csak tartalékként vett részt, innen jutott el odáig, hogy jövőre Dohában már élesben mutathatja meg magát. Ezt a szép utat keresztezte nyíltvízi Eb-érem a junioroknál, ob-arany ugyanebben a korosztályban, majd végül most nemrég egy remekül sikerült madeirai válogató, ahol második magyarként a célba érve vívta ki a számára oly fontos felnőtt vb-részvételt.

Az alpesi síző Tóth Zita részt vett év elején a felnőtt világbajnokságon, márciusban megnyerte az összetett magyar bajnoki címet. Az új szezonban pedig már célba ért felnőtt világkupa-versenyen és FIS-viadalról is van érme. A fejlődés tehát töretlen, ez most már tényleg a világelit küszöbe, amit Zita a napokban egy fantasztikus Európakupa-pontszerzéssel is aláhúzott.


A birkózó Ubornyák Csaba számára pedig a szeptemberi hónap tartogatott egy U23-as ob-aranyat.

Az eddig említetteken kívül pedig voltak olyan sportolók ebből a körből, akik vagy saját döntés miatt, vagy sérülés miatt kényszerűségből abbahagyták az élsportot, más klubba igazoltak, vagy éppen külföldön tanulnak, illetve akad olyan Vasas-tehetségünk is, aki már edzőként erősíti a klubot. Cserfalvi Olafnak, Elekes Emesének, Gyurinovics Fanninak, Klement Kármennek, Mérő Bálintnak és Tóth Amarissának minden téren további sok sikert kívánunk!

 

Visszaköszön a Vasas család sokszínűsége és szakmai értéke
Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettest kérdeztük a Vasas-tehetségek kapcsán:

Először is mindenkinek ezúton is szívből gratulálok a remek eredményekhez és az idei teljesítményhez! A két szezon során összesen harmincnégy kiváló fiatal Vasas-tehetségünk mutatkozott be a klub honlapján az anyaegyesület által létrehozott rovatunkban. A programban megjelenő versenyzők tizenkét különböző egyéni sportágat képviselnek, ami a Vasas család színességét és egyben szakmai értékét is mutatja. Nem véletlen az sem, hogy a listán egyértelmű túlsúlyban vannak a vívók, hiszen az elmúlt három évtized vasasos eredményességének jelentős részét ennek a szakosztálynak köszönhetjük. Érdemes kiemelni a tehetségek közül a saját nevelésű sportolókat is, akikre külön büszkék vagyunk, és szép számmal jutnak szerephez ők is a legjobbak között is. Sokszor elhangzott már, hogy tizenhat és huszonhárom év közötti kör kritikus időszak az előrejutás szempontjából, amely során legtöbbször valóban elválik, hogy kiből válhat a felnőttek között is bajnok, akár a hazai mezőnyben, akár nemzetközi szinten. Maga a tehetséggondozás egyébként régóta alapfeladatunk az utánpótlás nevelésen keresztül, a résztvevő sportolók, az ő eredményeik, valamint előmenetelük viszont a tavaly indított rovat által lett igazán látványosan kiemelve és bemutatva. A Vasas-tehetség portrék segítenek láthatóbbá tenni és közelebb hozni a szereplőket, bemutatják a versenymérföldköveken keresztül a bajnokká válás folyamatát is, emellett további információkkal szolgálnak a sportágainknál, szakosztályainknál folyó munkáról is. Végül, de nem utolsósorban tapasztaljuk azt is, hogy egy-egy ilyen kiemelt megjelenés milyen motiváló hatással van magukra az érintettekre. Ezt a részletes eredménykövetést a jövőben is folytatni fogjuk, akár sikerekről, akár kevésbé sikeres időszakokról tudunk majd beszámolni. A jövő Vasas-tehetségei pedig már most készülhetnek a 2024-es csatlakozásra!

Hirdetések