Gy. Szabó Csilla, 2023.12.12. |

Tóth Zita a hétvégén megszerezte első Európa-kupa pontjait, s nyomban hármat is. A Vasas SC fiatal sportolója az ausztriai Ek-verseny vasárnapi műlesiklásában a 28. helyen végzett, s ezzel megtört egy rossz sorozatot is, hiszen utoljára 2018-ban sikerült magyar síelőnek pontszerző helyen végeznie Ek-viadalon.

A Vasas SC tehetsége az új szezonban folyamatosan hallat magáról, egyre jobb és jobb teljesítménnyel rukkol ki. November közepén Leviben lépett be a befejezett világkupa-futammal rendelkező sízők táborába, majd egy héttel később, FIS-versenyen állhatott fel a dobogóra is. A finnországi szezonkezdés tehát nagyon jól sikerült, a hétvégén pedig a folytatásban is jeleskedett.

Mayrhofenben két Európa-kupa viadalon állt rajhoz. A szombati óriás műlesiklásban nem került be a második futamban indulási jogot jelentő legjobb hatvanba, a vasárnapi szlalompályát azonban már tökéletesen teljesítette. Ráadásul mindkétszer igen gyorsan. A 28.helyen zárt. Mivel az első harmincban végzett, három Európa-kupa ponttal is gazdagodott. Ezzel pedig újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen egy rendkívül erős mezőnyben sikerült begyűjtenie első kontinentális pontjait.

„Az első futam tökéletesen sikerült, azzal kapcsolatban nincs bennem hiányérzet – számolt be a hétvégi sikerről honlapunknak Tóth Zita, aki a 48-as rajtszámmal vágott neki a vasárnapi versenynek, így pontosan húsz helyet sikerült előre lépnie. – A másodikban viszont lehettem volna gyorsabb, hiszen harmadik indulóként még nagyon jó pályán tudtam menni. A szokásosnál egyenesebb kitűzés miatt bátrabban is síelhettem volna, s akkor bravúros hétvégét zárok. Az az igazság, hogy nagyon izgultam, éreztem, hogy nagy lehetőség előtt állok. Eddig nem igazán volt alkalmam az első között indulni, szokatlan volt, hogy minden mozdulatomat figyelték a vetélytársak. A lelki terhek többnyire jobb teljesítményre sarkallnak, ám ezúttal picit visszafogtak. A helyezésemet azonban így is megtartottam, egy kifejezetten kemény menetben. Az Európa-kupán ugyanis nincs taktikázás, menni kell, ahogy csak lehet. Amint kicsit is visszafogod magad, máris kapod a többiektől a másodperceket. Talán túlságosan is élveztem a második futamot, de hát eddig ilyen élményben nem igazán volt részem.”


Tóth Zita felnőtt karrierjének újabb mérföldköve az első Európa-kupa-pontok megszerzése

 

Fiatal sportolónk számára az idei esztendő azonban még mindig a tanulásról, az igazán nagy eredményekhez elengedhetetlen tapasztalat megszerzéséről szól. A hétvégi ausztriai Ek-futamon is számos új impulzus érte, amelyek tanulságait minél előbb igyekszik beépíteni a mindennapok rutinjába. Hogy eközben egyre biztatóbb eredményeket ér el, az csak azt mutatja, hogy a lehető legjobb úton jár.

„Nagyon sűrű az Európa-kupák mezőnye, különösen akkor, amikor a környéken éppen nem rendeznek Világ-kupa-viadalt – értékelte leánya teljesítményét Tóth Zalán, a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője. – A topversenyzők ilyenkor itt tesztelnek, és gyakorlatilag edzésre használják ezeket a futamokat. Most is több mint tízen voltak közülük a mezőnyben, hiszen a pálya tűzése, és a körülmények éppen olyan magas színvonalúak, mint egy VK-futamon. Utóbbinak gyakorlatilag ez az előszobája a fiatal tehetségek számára. Aki itt jól szerepel, az hamarosan feljebb léphet. Komoly szakmai értéke van tehát az Európa-kupában nyújtott teljesítménynek, ráadásul itt a nyomás is nagyobb, hiszen hátulról nagyon bátran, terhek nélkül érkeznek az ifjú titánok. Az ilyen típusú versenyeken, magas rajtszámmal indulva, nagyon fontos az első futamban bekerülni a legjobb harmincba, majd a másodikban a fordított rajtolás nyújtotta lehetőséget kihasználva tökéletes pályán előrébb kerülni. Zita mentális stabilitását tükrözi számomra, ahogy megoldotta ezt a helyzetet. Még akkor is, ha a tudása alapján, egy kicsit merészebb síeléssel, picit előbb is végezhetett volna. De még mindig szoknia kell ezt a tempót, nem szabad türelmetlennek lennünk vele szemben. A fejlődése megnyugtató és nyílegyenes.”


Tóth Zita és édesapja,Tóth Zalán, összeszokott csapatként jár versenyről versenyre

 

A Vasas szakemberének szavait támasztja alá, hogy a több mint kilencven induló között például huszonnégy hazai síelő volt, Zitát azonban csak hárman előzték meg a tradicionálisan nagy múltra visszatekintő nemzet versenyzői közül. Az első negyvennyolcban végzettek közül szinte mindenki nyert már FIS-versenyt, ezen a szinten egyetlen riválist is óriási dolog megelőzni. Egyesületünk fiatalja pedig most több mint húszat lépett előre a FIS-pontjai alapján megállapított rajtsorban. Ez utóbbi terén ugyanakkor egyre nehezebb feljebb kapaszkodni, hiszen pillanatnyilag 24,17-tel áll a top 100 határán, miközben Mayrhofenben csak az első négy helyezett kapott vasárnap ennél kevesebbet. Az Európa-kupa-pontokból viszont igen sokat begyűjthettek a dobogósok, jóllehet a több mint kilencven indulóból csak az első harminc részesült belőle. Köztük Tóth Zita is.

Az Európa-kupa-pontokkal talán könnyebben lépegethetek előre, ezért most nagy lendülettel vetem magam bele a gyűjtögetésükbe – tette hozzá Tóth Zita, aki a közeljövőben 50-60 pont bezsebelését sem tartja lehetetlennek. – Az edzéseken nagyon jó és gyors vagyok, ha a hivatalos futamokon is le tudom hozni ezt a formámat, akkor bármi megtörténhet. Főleg az idő előrehaladtával, hiszen minél többször végzek az első harmincban, annál jobban kezelem az adódó lehetőségeket. Pillanatnyilag a legjobb tíz-húsz síelő tekinthető kiemelkedően jónak az Európa-kupában, a mögöttük lévő helyekért vívott harcban azonban most már én keményen tartom a helyemet.”

Zita és édesapja vasárnap este érkezett vissza Innsbruck melletti szállásukra, hétfőn délelőtt pedig már az óriás műlesiklásra gyakoroltak. A keddi pihenőnapot követően szerdán és csütörtökön a szlalomra készülnek, a hétvégén pedig újabb versenyek várják őket Olaszországban, ahol Zita műlesiklásban majd pedig óriás műlesiklásban áll rajthoz.

Alpesi sí Európa-kupa-sorozat. Mayrhofen (Ausztria)
Műlesiklás. Nők.
1. Lara Della Mea (olasz) 1:31.09 (45.72; 45.37) … 28. Tóth Zita 1:34.77 (47.79; 46.98).


Hirdetések