Jenkei Dániel, 2023.05.19. | Úszás

Pap Bianka és Száraz Evelin képviselte klubunkat a berlini paraúszó világkupán, mindkettejüknek voltak kiemelkedő úszásaik.

Két vasasos versenyzőért izgulhattunk a hagyományos berlini paraúszó világkupán, amely a nyári manchesteri világbajnokság egyik főpróbája volt.

Paralimpiai bajnokunk, Pap Bianka ezúttal is megmutatta, hogy a jelenkori paraúszás kiemelkedő alakja, hiszen az összesített, multiclass pontversenyben egy ezüst és egy bronzérmet szerzett, mindkettőt olimpiai számban. Ez az összevetés valamennyi kategória versenyzőit hasonlítja össze egymással.


fotók: Yeta Photo

 

Száraz Evelin pedig 200 mellen a korábbi világcsúcsát megjavítva Európa-csúcsot úszott, és csak azért kontinensrekord, mert egy fiatal hongkongi versenyző még nála is jobbat ment.

 


Innentől kezdve a fókusz egyértelműen a világbajnokságon van, amelyre Evelinen és Biankán kívül Illés Fanni és Tar Réka utazik majd a Vasasból.

 

Szabó Álmos vezetőedző így értékelte nekünk a német fővárosban megrendezett viadalt:

Kevés versenyünk van az évben, így nagyon meg kell becsülni azokat az alkalmakat, amikor nemzetközi mezőnyben, a legnagyobb ellenfeleink ellen tudjuk lemérni, hol tartunk. Sheffield után ez a berlini világkupa kitűnő alkalom volt erre. Bia és Evelin is teljesen más helyzetből és célokkal indultak a versenyen. Előbbi mostanra talán már túl van az elhúzódó betegséges időszakon, de azért még van egy kis lemaradása, viszont jó hír, hogy most a világkupán is megmutatta, hogy egyértelműen felszálló ágban van a formája.  A gyorsúszó számokban extra jó időket tudott úszni, kétszáz gyorson közel volt az Európa-csúcshoz, négyszázon pedig legyőzte a nagy rivális lengyel lányt. A hátúszás most kevésbé volt erős, de ebben az is benne van, hogy utolsó nap rendezték ezt a számot, Manchesterre viszont az is biztosan rendben lesz. Úgy gondolom, a világbajnokságig nagyon jó formába tud majd kerülni a következő tíz hétben, sokat konzultálunk az edzések kapcsán, meghallgatom a véleményét és beépítjük a felkészülésbe. Az biztos, hogy a regenerációjára még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnie a jövőben. Ami Evelint illeti, a kétszáz melles Európa-csúcsa önmagáért beszél, elmondhatjuk ezzel, hogy az úgynevezett karos mellúszók közül ő a valaha volt egyik legjobb a világon. Tetszett az is, amit vegyesúszásban mutatott, a gyors viszont most kevésbé sikerült. Hozzá kell tenni, hogy nem könnyítettünk rá erre a versenyre, Evelin pedig a szezon eleje óta nagyon kemény munkát végez, így ez is benne lehetett abban, hogy nem mindig tudott olyan éles lenni. Nála továbbra is kulcsfontosságú lesz a jövő szempontjából a 2024-es klasszifikáció. Folytatjuk a csoportommal a kemény munkát, és mindent megteszünk, hogy jól sikerüljön a világbajnokság!


Hirdetések