Jenkei Dániel, 2023.11.08. | Vívás

A Los Angeles-i olimpiáig szóló szerződést írt alá klubunkkal két saját nevelésű párbajtőrözőnk, Koch Máté és Nagy Dávid.

Koch Máté hétévesen, Nagy Dávid tízévesen kezdte el a párbajtőrvívást a Vasasban, így előbbi tizenhat, utóbbi tizenhárom éve tartozik klubunk kötelékébe.

Mindketten végigjárták az utánpótlás ranglétrát, számos korosztályos világ - és Európa-bajnoki címet nyerve.  Az utóbbi években egyre komolyabb eredményeket értek már el a felnőttek között is, legyen szó országos bajnoki címekről, vagy éppen világkupa-sikerekről. 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 2023-as év újabb hatalmas kiugrást hozott: Koch Máté fantasztikus egyéni világbajnoki címet nyert Milánóban, előtte pedig a Koch-Nagy fémjelezte magyar csapat az Európa-bajnoki dobogó tetejére állhatott fel.

Versenyzőink jelenleg gőzerővel készülnek a párizsi játékokra, pontosabban egyelőre arra, hogy kvótát szerezzenek, közben pedig a Vasas SC-vel közösen ennél is előrébb tekintenek, hiszen a héten mindkét sportoló 2028-ig, tehát a Los Angeles-i olimpiáig szóló új szerződést írt alá klubunkkal. Tették mindezt ünnepélyesen (és igazán oldott hangulatban) az Illovszky-stadionban, a klubvezetés, a szakosztályvezetés és családtagjaik körében.

 

Koch Máté, világ - és Európa-bajnok párbajtőröző:
Vártam már ezt a mai napot! Sokszor eszembe jutott mostanában ennek kapcsán, amikor a szüleim kisgyerekként először vittek le Pasarétre. Nagy boldogság, hogy ők ma is itt lehettek velem, amikor aláírtam a 2028-ig szóló új szerződésemet a Vasassal. Remek érzés, hogy egy ilyen nagy klub áll mögöttem, tényleg mindent megkapok, ami a nyugodt felkészüléshez kell, ezt pedig szeretném a továbbiakban is komoly eredményekkel meghálálni. 2028-ig még nem látom magamat, de biztos, hogy nagyobb szakállam lesz akkor, mint most… Viccet félretéve, jelenleg csak a sikeres olimpiai kvalifikáció van a fejemben a csapattal, és az, hogy utána éremmel térjünk majd haza Párizsból. Az pedig egy kivételes dolog, hogy Dáviddal együtt írhattuk alá most ezt a szerződést, hiszen a kezdetektől fogva nagyon jó kapcsolatban vagyunk, sok mindent megéltünk együtt, szeretek vele közös sikerekért küzdeni a páston!


Nagy Dávid, Európa-bajnok párbajtőröző:
Nem tegnap kezdődött a közös múltam a Vasassal, a Bocskai István Általános Iskolában kezdtem a vívást, onnan vitt át Halla Péter a Vasasba. Tizenegy-tizenkét éves korom óta heti, vagy inkább napi szinten ott vagyok Pasaréten, nem is tudnám e nélkül elképzelni az életemet. Hosszú idő volt az eddigi, és még milyen hosszú út vár ránk… Ezt tökéletesen szemlélteti a 2028-as évszám az új szerződéseinken. Nagyon tetszett, hogy a klub ennyire kitett magáért és megadta a módját az ünnepélyes aláírásnak, látszott, hogy nekik is fontos esemény ez. Azt pedig mondanom sem kell, mennyire fontos a stabil háttér, és hogy nyugodtan készülhetünk hosszú távon is az előttünk álló feladatokra. Nyáron felkerültünk a vasasos dicsőségtáblára, Máté mindjárt kettőre is, de bőven vannak még dicsőségtáblák, mi pedig idővel a létező összesen szeretnénk rajta lenni. Ehhez első lépésként ki kell jutni a párizsi olimpiára, ezért dolgozunk most napról napra és edzésről, edzésre.


Markovits László, a Vasas SC elnöke:
Az egyik legnagyobb, és igazán ritka kiváltság egy sportvezető életében, amikor végig tud kísérni egy saját nevelésű sportolót a kezdetektől a legmagasabb csúcsokig. A Vasas élén eltöltött huszonegy évem alatt ez megadatott Szilágyi Áron esetében, most pedig két újabb vívónk indult el egy rendkívül eredményes úton. Máté és Dávid egyaránt nálunk kezdte gyerekként a vívást, majd több mint egy évtized kitartó munkájával, Halla Péter és a pasaréti vívóközösség hathatós közreműködésével jutottak el immár a felnőtt világ - és Európa-bajnoki címekig. Most újabb hosszú távú célokat tudtunk kitűzni magunk elé a közelgő párizsi olimpia, és az azt követő ötkarikás ciklus kapcsán. A partnerségünk erejét pedig az is mutatja, hogy a két sportoló számára egy percig sem volt kérdéses, hogy a Vasasban folytassák, így a példaértékű közös utunk legalább 2028-ig folytatódhat.” 
 


Szász-Kovács Emese, olimpiai bajnok párbajtőröző, a Vasas vívószakosztályának társelnöke:
Mátét és Dávidot még kisgyerekként láttam belépni a Vasas vívótermébe, amikor én voltam felnőtt versenyző. Fantasztikus, hogy idáig eljutottak, és most már ők a példaképek szakosztályon belül. Egyben nagy öröm, hogy immár a vasasos párbajtőr-szakágnak is vannak olyan saját nevelésű vívói, akik válogatottként küzdhetnek az olimpiai részvételért. Nehéz és izgalmas feladat lesz ez számukra a következő hónapokban, de minden esélyük megvan rá, hogy egyéniben és csapatban is ott legyenek Párizsban. Mi próbáljuk őket a háttérből a szakosztály részéről mindenben támogatni, de az is nagy előny számukra, hogy ennyire régóta együtt vívnak, jó barátok, és így tudják folyamatosan segíteni egymást a sikerek feldolgozásában és a nehezebb helyzetek megoldása kapcsán is.
 

Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese:
A sportolóink megbízhatóságukkal, szorgalmukkal és nemzetközi eredményeikkel maximálisan kiérdemelték, hogy már idén új szerződést kapjanak. Egy klub számára mindig örömteli siker, ha olyan biztos jövőképet tud kínálni, amiért érdemes hosszú távra elköteleződni. Máté és Dávid esetében ez már a második ilyen hosszú távú megállapodás lesz. Saját nevelésű versenyzőkként szakmailag már igen fiatalon megtörtént a kiemelésük a Vasas Tehetség Programon keresztül, és már az előző olimpiai ciklusban is hivatásos sportolóink voltak. Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszak még több előrelépést fog hozni a két bajnokunk számára, és minden fiatal vasasos vívó előtt követendő példává fognak válni.

 

Videó: Ilyen volt az ünnepélyes aláírás, kattints a képre! 


 


Hirdetések