Sportágaink

Tenisz

Hírek

Tenisz
| 2024. 07. 18.

Nemcsek biztató WTA-bemutatkozása

A mezőny legfiatalabb játékosaként lépett pályára a Római-parton zajló 250-es WTA-tornán a Vasas kiemelt utánpótláskorú teniszezője, Nemcsek Gréta. A szervezőktől kapott...

Tenisz
| 2024. 07. 09.

Nemcsek letette névjegyét a felnőttek között

Megszerezte karrierje első WTA-pontját Nemcsek Gréta, a Vasas SC kiemelt utánpótláskorú teniszezője. Bocskay József tanítványa a múlt héten, Mogyoródon megrendezett 15 ezer dollár...

Tenisz
| 2024. 06. 26.

Két ezüst a Budapest-bajnokságon

Az U18-as leány és fiú csapatok versengésében egyaránt főszerepet játszottak a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai az idei Budapest-bajnokságon. Mindkét együttes ezüstérmet...

Történet

Ász, de mennyi!

A Vasas teniszszekciója megannyi nagyságot vonultatott fel. Például az 1947-ben Roland Garros-győztes, 1948-ban wimbledoni elődöntős Asbóth Józsefet, aki nem kevesebb, mint harmincöt magyar bajnoki címet mondhatott a magáénak. Igaz, ebből „csak” tizenegyet nyert a Vasas színeiben – korábban a BBTE és a BEAC játékosa volt –, de a jellegzetes, hosszú, világos „porcelánnadrágban” játszó klasszisra a Vasas is messzemenően büszke lehet.

Akárcsak a Pasaréti úti teniszcentrum és a Folyondár utcában 2014-ben létesített akadémia névadójára, az 1958-ban Roland Garros-győztes és wimbledoni elődöntős, egy évvel később ismét párizsi finalista Körmöczy Zsuzsára. A nagy játékos összesen 19-szeres, egyesben hatszoros magyar bajnok, és szingliben aratott diadalainak háromnegyedét a Vasas versenyzőjeként érte el. Legragyogóbb évében, 1958-ban – amikor Asbóth Belgiumba szerződött szakfelügyelőnek – Körmöczyt a világranglista második helyén jegyezték.

Roland Garros-győztes volt Temesvári Andrea is, aki 1986-ban – oldalán az extraklasszis Martina Navratilovával – a Steffi, Graf, Gabriela Sabatini német, argentin szuper kettőst múlta felül a női páros döntőjében Párizsban. A Vasashoz 1991-ben csatlakozó játékos egyesben öt WTA-tornát és két magyar bajnoki címet nyert – mindkettőt a Spartacus versenyzőjeként –, 1984 elején hetedik volt a világranglistán. Itthon tizenegyszer választották az év teniszezőjének; négyszer klubunk sportolójaként érte ez a megtiszteltetés.

Taróczy Balázst 1973 és 1986 között szériában tizennégyszer avatták az év legjobb magyar teniszezőjévé. A világranglistán 1982-ben a tizenkettedik helyre kapaszkodott fel, pályafutása során kétszer volt negyeddöntős a Roland Garroson. Nyolcvanegyben a francia nemzetközi bajnokság páros versenyében első helyezést ért el a svájci Heinz Günthardt partnereként, négy évvel később pedig Wimbledonban győzött alpesi társa oldalán. Ez a kettős háromszor hódította el a páros világbajnoki címet. Ami Taróczy magyar bajnoki címeit illeti, 6:6 az állás, azaz egyesben és párosban is féltucat aranyérmet nyert a hosszú ideje a Sport Tv szakkommentátoraként tevékenykedő Vasas-ideál.

Szabó Éva szintén hatszor nyert itthon egyéniben – 1966 és 1974 között –, ám összesen 27-szeres magyar bajnok. Negyeddöntős volt 1975-ben a Roland Garros női egyesében, ugyanúgy, mint 2001-ben Mandula Petra. Utóbbit 2004 májusában a világranglista 30. helyén jegyezték. Egy évvel korábban Mandula párosban – a svájci Emmanuelle Gagliardi társaként – elődöntőt vívott Melbourne-ben, az ausztrál nyílt bajnokságon. Szintén a legjobb négy közé jutott Szávay Ágnes – a cseh Vladimira Uhlirova oldalán – a US Open 2007-es női páros viadalán, egyesben ugyanakkor negyeddöntőt játszott. A 2005 és 2009 között a Vasashoz tartozó kiválóságot – aki 2005-ben a juniorok közt Párizsban egyesben és női párosban, Wimbledonban női párosban győzött, míg Melbourne-ben egyesben és párosban is finalista volt – 2008-ban a világranglista 13. helyezettjeként tartották számon.

Címek sorát nyerte Földényi Annamária is: 1991 és 2000 között hétszer avatták magyar bajnokká egyesben, és ötször női párosban. (Duóban Temesvárival és Mandulával is győzött.) Ebben a kavalkádban alig jut hely a Vasas nemrégiben negyedszer újraválasztott klubelnökének, noha Markovits László 1986-ban a Spartacus, míg 1990-ben a Vasas játékosaként hódította el a férfi egyes magyar bajnoki címét. Köves Gábor párjaként háromszor nyert, és 1995-ben részese volt a Davis Kupa Világcsoportjába jutásnak, amelyet az ausztrálok elleni bravúros győzelemmel vívott ki a magyar csapat a zsúfolt Kisstadionban. Abban a sikerben főszerepet játszott Noszály Sándor és Krocskó József; mindkettő szerepelt a Vasasban is. Ahogyan a "svájciként" világranglista-53. Kuhárszky Zoltán, a magyar bajnok Nagy Viktor és sokan mások... Nem utolsó sorban: a valamennyi Grand Slam-tornán főtáblás, harminchárom Davis Kupa-találkozón szereplő Sávolt Attila, aki 2002 májusában a világranglista 68. helyezettje  volt. 

Az említettek társasága nagyon jó csapat. Miként a Vasas volt a csb-ken: a nők 1950 és 1995 között 18-szor, a férfiak 1949-től 1997-ig nyolcszor nyertek arany- (az utóbbiak további hússzor ezüst-) érmet. E tekintetben a két csúcsév 1991 és 1995 volt: akkor mindkét nem versengésében a piros-kék színkombináció képviselői vitték el a pálmát a fehér sportban.

Tényleg teniszakadémia épült a Vasasnál...

Képgalériák Még több Galéria

Edzéslátogatás a Vasas Körmöczy Teniszakadémián

2021.02.17. Folyondár utca. Fotós: Vasas Attila

Körmöczy Zsuzsa, a szerénység bajnoka

Tenisztörténeti kiállításon beszélgettünk a Roland Garros-győztes lányával. Fotós: Vasas Attila

Nyílt nap és háziverseny a Vasas Körmöczy Teniszakadémián

2020.02.16., Folyondár utca, Fotós: Vasas Attila
Előző Következő