Nagy Dániel, 2023.05.10. | Kajak-kenu

Vasasos kajakozókkal a mezőnyben rendezték meg a múlt héten az első hazai gyorsasági válogatót, amelyen klubunk indulói közül többen is dobogóra állhattak, ráadásul egy aranyéremnek is örülhettünk.

Kajak-kenus szempontból sűrű a szegedi program ezekben a napokban: a múlt hét végén a hazai szövetség megrendezte az idei első hazai gyorsasági válogatóversenyt, csütörtöktől pedig – ugyanúgy a Maty-éren – nemzetközi klasszisokkal kiegészülve világkupán bizonyíthat a népes mezőny. A válogatóról klubunk kajakosai sem hiányozhattak, akik közül többen is felállhattak a dobogóra: az egyetlen aranyat közülük Szántói-Szabó Tamás szerezte, aki – az Atomerőmű SE versenyzőjével, Vajda Bencével egy hajóban – 500 párosban bizonyult legyőzhetetlennek, bő fél másodperccel megelőzve a Noé Bálint és az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám alkotta duót. Ezüstérmet az 500-as négyesünk (Keresztes Kristóf, Kirkov Valentin, Kovács Gergő és Kovács Márk), illetve Sólyom Dóra és Kovács Márk (mindketten K1 200 m) nyakába akasztottak. Keresztes szintén érmes lett 200 egyesben, harmadikként ért célba.

„Majdnem sikerült végrehajtani azt a bravúrt, hogy két olimpiai számot is megnyerjünk, végül viszont ez egyedül a Gannoruwa Levente által felkészített Tominak sikerült – mondja szakosztályunk vezetőedzője, Kassai Álmos. – Ötszáz négyesben viszont sajnos lemaradtunk a győzelemről, nyolcvankilenc ezred másodperccel kaptunk ki, így sajnos a kvartettünk így nem indulhat a világkupán; emiatt nagyon csalódottak voltunk, meg kellett emészteni, de aztán felálltunk, hiszen hamar jött a többi versenyszám. Kétszáz egyesben a második, harmadik negyedik helyeink mind szépek, Kristóf bronzérme pedig győzelmet ért az U23-asok mezőnyében. Így összesítve három kajakosunk méretheti meg magát a szegedi világkupán, Tomi, Dóri és Márk személyében. Mivel a vk-n egy országból egy számban két hajó is indulhat, így ebben a tekintetben nehezebb, mint egy Európa-bajnokság. Sok induló lesz, borzatóan erős a felhozatal, így már a döntőbe jutás is komoly fegyvertény.”
 


Sólyom Dóra (balra) a dobogón (Forrás: MKKSZ)
 

Szántói-Szabó Tamás szerint – bár az edzések során jól dolgoztak – meglepetésgyőzelmet arattak, amit természetesen boldogan értékelt.
 


Szántói-Szabó Tamás (hátul) aranyérmet ünnepelhetett a válogatón (Forrás: MKKSZ)
 

„Korai felkészülés van a hátunk mögött, hiszen általában másfél hónappal később szokott lenni az első válogató – kezdi Szántói-Szabó. – Emiatt Sevillában is részt vettünk egy melegvízi edzőtáborban, ám a hazaérkezés után még nem a legideálisabb. Ennek ellenére a hidegben is végignyomtuk a vízi munkát. Bár nem esett jól, szerintem ennek is köszönhető az eredmény. A fő célunk az volt, hogy gyorsuljunk az ezerről ötszázra való átállás miatt – ez úgy tűnik, sikerült; a felnőttek között aratott győzelem meglepett minket, mivel eredetileg az U23-asok diadalt céloztuk meg. A világkupát ennek fényében nem izguljuk túl, kiváló tapasztalatszerzési lehetőség lesz. A lényeg, hogy hozzuk kimagunkból a maximumot, meglátjuk, mire lesz elég, de a döntős szereplés már nagy siker lenne.”

 

A Vasas versenyzőinek eredményei a szegedi válogatón:

Szántói-Szabó Tamás (K2 500 m) – 1. hely
Kovács Márk (K1 200 m) – 2. hely
Sólyom Dóra (K1 200 m) – 2. hely
Keresztes Kristóf, Kirkov Valentin, Kovács Gergő, Kovács Márk (K4 500 m) – 2. hely
Keresztes Kristóf (K1 200 m) – 3. hely
Kirkov Valentin (K1 200 m) – 4. hely
Magyar Emma Lili (K1 200 m) – 5. hely
Kiss Ádám, Lászlófalvi Dominik, Tribol Bence, Tribol Bertalan (K4 500 m) – 5. hely
Keresztes Kristóf (K2 500 m) – 6. hely
Sólyom Dóra (K2 500 m) – 6. hely
Szántói-Szabó Tamás (K4 500 m) – 6. hely
Tribol Bence (K1 1000 m) – 7. hely

Hirdetések