Jenkei Dániel, 2023.11.06. | Úszás

Jól sikerült a debreceni rövidpályás úszó országos bajnokság a Vasas SC számára: egy váltóarany mellett még számos további medál, és még több értékes pontszerző hely született.

Kronológiai sorrendben haladva, az első debreceni napon Olajos Dorottya ezüstérmének örülhettünk 100 mellen, emellett pedig az első váltóérem is megszületett a 4x100-as mix vegyesváltónk révén, a Juhász-Dóra Richárd, Hímer Krisztofer, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili négyes bronzérmes lett.

Másnap jött az első aranyérem is: a 4x100-as női vegyesváltónk (Szabó-Feltóthy Eszter, Szokol Szonja, Olajos Dorottya, Gyurinovics Lili) beváltotta a reményeket, és maguk mögé utasították a teljes mezőnyt. Szabó-Feltóthy Eszter ezt pedig egy bravúros ezüsttel fejelte meg 200 pillangón.

A harmadik nap vasasos krónikájában egy újabb Szabó-Feltóthy harmadik hely szerepel, 200 mellen, de egy másik Egressy-tanítvány, Nagy Márton is szerzett egy bronzot 200 mellen.

Zárásként pedig újabb Szabó-Feltóthy és Olajos medálok születtek szombaton, előbbi 200 háton lett ezüstérmes, utóbbi 50 mellen bronzérmes.

 

Elsőként olimpiai A-szintes versenyzőnket, Szabó-Feltóthy Esztert kérdeztük, aki szinte minden számban feltűnt:

- Nagyon fárasztó volt.  Nagyon sok rajt, nagyon sok leúszott méter, több kifejezetten nehéz számban. Voltak holtpontjaim, de sikerült végigcsinálni. Teljes mértékben edzésből úsztam, ennek ellenére úgy éreztem, hogy a pillangóm egészen összeállt, a vegyest pedig inkább emlékezetből csináltam meg. Arra azért kell specifikusabban is készülni, nem véletlen, hogy ott nem sikerült megjavítanom a legjobbamat. Abszolút tudtam örülni a 200 hátnak is, mert a verseny végén, fáradtan sikerült egyéni csúcsot úsznom a fő számomban. Jól húztuk egymást Dórival, nem is bosszantott egyáltalán, hogy pár századdal kikaptam tőle. Összességében jó tapasztalat lesz ez a verseny, és most attól sem kell tartanom, hogy nehéz lesz visszazökkenni a munkába, mert semmilyen szinten nem könnyítettünk rá az ob-ra.

És hogy hogyan tovább?

Most lesz egy hetem itthon, utána megyünk Hódmezővásárhelyre két hétre edzőtáborozni, majd máris itt a romániai rövidpályás Európa-bajnokság. Lehet, hogy még év végén belefér egy nagymedencés verseny is, és az is biztos, hogy karácsonykor sem állunk meg. Januárban újabb, valószínűleg külföldi edzőtábor következhet, majd februárban világbajnokság. Egyelőre  idáig látok előre, nyilván a világversenyekre rá fogunk készülni, de végső soron minden a párizsi olimpiának van alárendelve. Van is még miben fejlődni, a fordulókat mindig emlegetem, de talán most Debrecenben már voltak apró, biztató jelek ilyen téren.

 

Dr. Egressy János, vasasos vezetőedzőnk így értékelt:

- Volt bennem előzetesen némi szorongás az össz-vasasos eredményesség miatt, de ez végül alaptalannak bizonyult, hiszen ezúttal is sikerült odaérnünk a pontverseny ötödik helyére, ami mindenképpen pozitívum. Sok érmet és pontszerző helyet hoztak a versenyzőink, és folyamatban vannak még átigazolások is, amivel még eredményesebbé tudunk majd válni. 
 

Természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy edzőként milyennek látta Szabó-Feltóthy Eszter úszásait:

- Számunkra ez mindenképpen edzésverseny volt, Eszter rengeteg számot úszott, de egyéni csúcsok így is születtek bőven. Többek között 200 háton is, ami biztató lehet a rövidpályás Eb előtt, ahol ugye legutoljára negyedik lett. Ha sikerül még tovább faragni az időből, akkor kisülhet ott egy jó eredmény. Nyilván azt azért sajnáltuk, hogy most két századdal kikapott. Mindenesetre azért is hasznos, hogy ennyi rajtja volt, mert versenyhelyzetben sok olyan apróság kijön nagyban, amire érdemes figyelni. Egyébként abszolút rendhagyó a mostani felkészülés, hiszen korábban már három világkupán is részt vettünk Eszterrel, és ezek a versenyek is hasznos tapasztalatokkal szolgáltak. Egyértelművé vált, hogy új módszereket kell kidolgoznunk a rajtokra és a fordulókra, mert Eszter nagyon sokat kap ezekben az elemekben az ellenfelektől, miközben a tiszta úszásban a világ élmezőnyével is tudja tartani a lépést. Ezen fogunk dolgozni a világbajnokságig, ami előtt jön még egy rövidpályás Eb is. 


Dr. Egressy János azt is elmondta, hogy a nyílt vízi úszó Szimcsák Mirára is igencsak fontos feladatok várnak a következő hónapokban, hiszen december elején Madeirán lesz egy válogató, amelyen az a cél, hogy versenyzőnk a legjobb két magyar között végezzen, hiszen akkor van esélye a világbajnoki, majd később az olimpiai részvételre. Ha ez nem sikerül, akkor a harmadik magyar a nyári Európa-bajnoksággal „vigasztalódhat”. 

 

Végül, de nem utolsósorban Lőrinczi György edzőnket kérdeztük, akinek a tanítványai nagyon sokat tettek azért, hogy a Vasas SC előkelő helyen végezzen a pontversenyben: 

- Ennyi döntős és pontszerző helyett még nem értek el a tanítványaim, amióta itt vagyunk a Vasasban, így mindenképpen elégedett vagyok. Hatalmas előrelépéseket is tapasztaltam, Olajos Dorka például két érmet nyert olyan számokban, amelyekben tavaly még erre nem volt esélye. Örültem az ő teljesítményének. Szokol Szonja is halmozta a döntőket, és váltókban is ott voltunk a legjobbak között, a 4x100-as vegyesváltó hagyományos jól szerepelt, és nagy pozitívum volt számomra a 4x100-as mix vegyesváltó érme is. Úgy gondolom, a csapatom 95 százaléka nagyon kitett magáért. És akkor még nem beszéltem az olyan versenyzőimről, akik papíron majd csak januártól lesznek vasasosak. Az ifik számára majd a három hét múlva esedékes korosztályos ob lesz a kulcsverseny, de már most is jól úsztak, Juhász-Dóra Ricsi például tizennyolc számban rajtolt, a felnőttek közül pedig Hímer Krisztofert hadd emeljem ki, aki immár edzőként segíti a munkámat, de a szabadidejében azért még edz is, és ebből kijött neki 50 mellen egy A-döntő meg egy váltóérem. Hiányzott most Bujdosó Zsombor, akinek szerintem 200 mellen komoly reményei lehettek volna, ő majd az év végi Győr Openen mutathatja meg magát.

 

Vasasos döntős eredmények

1 Gyurinovics Lili 4x100m női vegyesváltó
1 Olajos Dorottya 4x100m női vegyesváltó
1 Szabó-Feltóthy Eszter 4x100m női vegyesváltó
1 Szokol Szonja 4x100m női vegyesváltó
2 Olajos Dorottya 100m mell
2 Szabó-Feltóthy Eszter 200m hát
2 Szabó-Feltóthy Eszter 200m pillangó
3 Nagy Márton 200m mell
3 Szabó-Feltóthy Eszter 400m vegyes
3 Gyurinovics Lili 4x100m mix vegyesváltó
3 Hímer Krisztofer 4x100m mix vegyesváltó
3 Juhász-Dóra Richárd 4x100m mix vegyesváltó
3 Szokol Szonja 4x100m mix vegyesváltó
3 Olajos Dorottya 50m mell
4 Bokros Blanka 100m pillangó
4 Szabó-Feltóthy Eszter 200m vegyes
4 Bokros Blanka 4x100m női gyorsváltó
4 Gyurinovics Lili 4x100m női gyorsváltó
4 Olajos Dorottya 4x100m női gyorsváltó
4 Szokol Szonja 4x100m női gyorsváltó
4 Gyurinovics Lili 4x200m női gyorsváltó
4 Pajor Eszter 4x200m női gyorsváltó
4 Pál Adél 4x200m női gyorsváltó
4 Szabó-Feltóthy Eszter 4x200m női gyorsváltó
4 Szokol Szonja 50m pillangó
5 Szabó-Feltóthy Eszter 100m hát
5 Szokol Szonja 100m pillangó
5 Bokros Blanka 200m pillangó
5 Szokol Szonja 50m mell
6 Babik Barna 4x100m férfi gyorsváltó
6 Juhász-Dóra Richárd 4x100m férfi gyorsváltó
6 Nagy Márton 4x100m férfi gyorsváltó
6 Torma Benjamin 4x100m férfi gyorsváltó
6 Bokros Blanka 4x100m mix gyorsváltó
6 Juhász-Dóra Richárd 4x100m mix gyorsváltó
6 Olajos Dorottya 4x100m mix gyorsváltó
6 Torma Benjamin 4x100m mix gyorsváltó
6 Bokros Blanka 50m pillangó
7 Nagy Márton 200m vegyes
7 Hímer Krisztofer 4x100m férfi vegyesváltó
7 Juhász-Dóra Richárd 4x100m férfi vegyesváltó
7 Nagy Márton 4x100m férfi vegyesváltó
7 Torma Benjamin 4x100m férfi vegyesváltó
7 Szabó-Feltóthy Eszter 50m hát
8 Gyurinovics Lili 100m gyors
8 Varga Zsófia 1500m gyors
8 Gyurinovics Lili 200m gyors
8 Pajor Eszter 200m hát
8 Babik Barna 50m gyors
8 Hímer Krisztofer 50m mell
8 Olajos Dorottya 50m pillangó
9 Varga Zsófia 800m gyors

Hirdetések