Gy. Szabó Csilla, 2023.02.14. | Curling

A még utánpótláskorú Joó Linda felnőtt országos bajnoki címet nyert vegyes párosban az újpesti Tatár Lőrinc oldalán, akivel 2018-ban és 2019-ben az ifjúságiak között állhattak a dobogó legmagasabb fokára. A második helyen végzett Kalocsai-van Dorp Vera, Kalocsay Ottó kettős hölgytagja is nemrégiben igazolt klubunkhoz, az FTC-s Bíró Bernadettel jégre lépő Szabó Gergely pedig a hetedik helyen végzett.

Egyetlen vereséggel menetelt végig a Joó Linda, Tatár Lőrinc kettős az idei vegyes páros országos bajnokság mezőnyén, s ezzel kiharcolta az április világbajnokságon való indulás jogát. Ezt a vereséget pedig éppen a Szabó Gergely, Bíró Bernadett duótól szenvedték el, igaz minimális volt a különbség, hiszen 7-6-ra kaptak ki a Vasas G-Force férfi csapatának kapitányától és ferencvárosi partnerétől. Talán fiatalságukból fakad, hogy a hét meccses alapszakasz hajrájára sem fáradtak el, az elődöntőben, majd a döntő első találkozóján is újabb nagyarányú győzelmet arattak. A Kalocsai-van Dorp Vera, Kalocsay Ottó kettős ellen nem is kellett harmadik meccset játszaniuk, gyorsan begyűjtötték a bajnoki címhez szükséges két sikert.

Lindáék tehát a korosztályos címeket követően, a felnőttek között is magabiztosan lettek a vegyes páros kategória bajnokai. Érdekesség, hogy az ob első találkozóját éppen a későbbi döntőbeli ellenfelük ellen játszották, s már akkor 8-4-re nyertek. Kalocsayék ezzel szemben az alapszakaszban egy másik vereséget is elszenvedtek, a fináléban pedig 10-3-ra, illetve 7-4-re maradtak alul a Joó,Tatár duóval szemben.


Tatár Lőrinc, Joó Linda és a kettőst felkészítő Kiss Zsolt (jobbról) az éremátadást követően

„Az eredmény nem mindig tükrözi a pontos erőviszonyokat, nagyon is nehéz meccseket játszottunk Veráék ellen – értékelte az ob-t nagyon boldogan, mégis objektívan Joó Linda, a Vasas tehetsége. – De én kifejezetten örültem annak, hogy minden tudásunkat össze kellett szednünk ellenük és minőségi mérkőzéseken tudtuk őket legyőzni. Én is úgy éreztem, hogy jó az erőnlétünk, emellett biztosan sokat számított, hogy évek óta együtt játszunk és nagyon jól ismerjük egymást. S bár Lőrinc most Bécsben tanul, amikor itthon volt, minden alkalmat kihasználtunk a közös gyakorlásra, miközben én más egységekben is érdekelt voltam a szezon során. Ugyanakkor szerintem okosan is játszottunk, nagyon jól olvastuk a pályát, a nehezebb íveket, rossz forgásokat azonnal felismertük. Az ob előtt nem tűztünk ki magunk elé konkrét célokat, de én mindenképpen szerettem volna döntőzni. S hogy végül a legfényesebb érmet szereztük meg, az most nagyon nagy boldogsággal tölt el. Ráadásul a vegyes párosnak Magyarországon különleges értéke van, talán azért, mert a nemzetközi porondon is ebben vagyunk a legeredményesebbek. Nagy dolog, hogy nyertünk.”

Linda és Lőrinc pedig most már a dél-koreai világbajnokságra készülhet, amely fiatal koruk miatt egyáltalán nem lesz könnyű a számukra. S bár még teljesen friss számukra ez a lehetőség, így nem is beszéltek még róla, az biztos, hogy a tapasztalt nemzetközi mezőnyben is megpróbálják majd a legjobbjukat nyújtani. Még akkor is, ha a Vasas curlingesének az érettségi évében bizony a tanulással is foglalkoznia kell. A sportág iránti szeretete azonban vélhetően ezen a nehézségeken is átlendíti majd. S ahogy az ob-cím megnyerésével itthon már a tavalyi bajnok, klubunk eddigi legsikeresebb párosát alkotó Szekeres IldikóNagy György duó nyomdokaiba léptek, idővel a világversenyeken is hozzájuk hasonlóan szeretnének helyt állni.


Hirdetések