Nagy Dániel, 2023.12.04. | Úszás

A második legjobb magyar indulóként végzett a női mezőnyben a 19 éves nyílt vízi úszónk, Szimcsák Mira a portugáliai világkupán, így bekerült a világbajnokságon induló csapatba.

Komoly tétje volt a nyílt vízi úszók múlt hét végén megrendezett világkupájának, amelyen egyszerű volt a képlet: a két legjobban teljesítő magyar női versenyző bekerül a februári, Dohában megrendezendő világbajnokságon részt vevő csapatba.

Mi a 19 éves úszónk, Szimcsák Mira miatt izgulhattunk, aki végül nagy harcban betempózott a vb-csapatba: a 16. helyen ért célba, a 2. Fábián Bettina mögött, ám a 17. Olasz Anna előtt! Utóbbit három másodperccel előzte meg.

Mira vasárnap a magyarok elsőszámú váltójában is úszhatott, amellyel ezüstérmet szerzett, ám szabálytalanságra hivatkozva végül ezt a medált elvették a mieinktől.

„Egyértelmű volt a cél, olyan pozícióban akartam végezni, amivel kijutok a világbajnokságra. Nyáron tartalékként utazhattam ki a vb-re, de az álmom az volt, hogy rendes tagként legyek ott a következő felvonáson. Szoros volt a verseny, igyekeztem figyelni a honfitársaimat, ki merre jár éppen, az utolsó kört pedig szinte Anna mellett úsztam le; szerencsére a végén én jöttem ki jobban a párharcból – összegez Mira. – A váltóban is kifejezetten jól mentem, volt két fiú, akinek a lábvízén el tudtam úszni, ez szerencsére remekül jött ki. Óriási az örömöm, elégedett vagyok a versennyel. Amerikából pár nappal az elutazás előtt érkeztem meg, sikerült átállni és pihenni, sőt edzeni is a világkupa előtt. Most repülök is vissza, vannak még vizsgáim, de az ünnepekre újra itthon leszek!”

A fiatalt klubunk úszóedzője, Galamb Szimonetta a helyszínen segítette; trénerünk így nyilatkozott a vk-futamról.

„Csütörtökön utaztunk el Madeirára, előtte két-három edzésen is részt tudott venni nálunk Mira. Kiérkezve kiderült, hogy hullámos, nehéz a víz, azonban a hőmérséklet ideális volt. Tudtuk, hogy valószínűleg hármójuk között dőlnek majd el a vb-helyek. Az első körben Mira előrébb volt, majd visszább csúszott, de az első húsz-huszonöt fős bolyban szinte végig ott volt. Izgalmasan alakult az utolsó kör, akkor még együtt úsztak, majd Betti el tudott szakadni, így jött a különmeccs Annával. Arra számítottam, hogy Mira jobban bírja a hajrát, ez most is így lett; nagyon örülünk a vb-helynek!”

Hirdetések