Jenkei Dániel, 2023.03.01. | Vívás

Kitettek magukért a Vasas kadet és junior vívói a tallinni korosztályos Európa-bajnokságon, valamennyi versenyzőnk éremmel tért haza.

Már rögtön az elején főszerepbe kerültünk, hiszen klubunk ígérete, a Vasas-tehetségek között is szereplő Domonkos Emese a nyitónapon megnyerte a kadet kardozók egyéni küzdelmeit, ráadásul egészen imponáló vívással.

A csapatversenyben pedig egy ezüstérmet könyvelhetett el, de nemcsak ő, hanem klubunkból Csonka Dorottya is (edző: Kósa Miklós) benne volt a magyar négyesben, amely a fináléban Románia ellen maradt alul nagy csatában.

 


fotók: hunfencing


Domonkos Emese így tekintett vissza a fényes sikerre:

- Valahogy már a nap elején éreztem, hogy jól fog menni, aztán a csoportkörben jött egy kis megingás, de utána tényleg igazán belelendültem. Elkapott egy nagyon jó érzés, teljesen kikapcsoltam az agyamat, és csak a találatokra koncentráltam. Közben sokszor azt se tudtam, hány tusnál járok, és arra is kicsit rácsodálkoztam, hogy hoppá, már a döntőben vagyok. Pedig az előjelek nem voltak annyira biztatóak, egy elég komoly kézsérülés nagyban nehezítette a felkészülésemet, viszont így legalább bőven volt időm gondolkozni, hogy hogyan kellene hozzáállni az Eb-hez. A himnuszt hallgatni pedig most is maga volt a csoda a dobogón! A csapat kapcsán kicsit sajnálom, hogy a döntőben leblokkoltunk, de benne van ez is a pakliban, ebből is abszolút lehet tanulni. Én úgy érzem, jól együtt tudtunk működni. Most van egy kis pihenő, aztán a szezon fő versenye, a világbajnokság kerül fókuszba.
 

 

Sárközi Gergely, Emese edzője pedig így értékelt:

- Nem lehet azt mondani, hogy nagyon kiegyensúlyozottan alakult eddig Emese szezonja, az elején Gödöllőn nyert egy nemzetközi versenyt, majd két hazai válogatót, utána viszont a makacs sérülése sok mindent felülírt. Az Eb-felkészülés során így csak a tervezett vívómunka felét tudtuk elvégezni. Ennek tükrében nagyon kellemes meglepetés az egyéni aranyérem, amihez nagyon erős mentális jelenlét is kellett Emese részéről. Rendkívül magabiztosan vívott, egyre inkább azzá vált a verseny előrehaladtával, amikor pedig bejutott a négy közé, én már tudtam, hogy meg fogja nyerni. A csapatverseny kapcsán pedig nagy öröm számunkra, hogy két vasasos lánnyal felállva sikerült ezüstérmet nyerni.

 

Szintén Kósa Miklós tanítványához, Monori Mátyáshoz kapcsolódik a harmadik kadet érmünk, aki a fiú kardcsapat tagjaként nyert bronzérmet.

És akkor jöttek a juniorok: Spiesz Anna kard egyéniben hetedik lett, csapatban viszont nem volt kérdés, itt a vele és Csonka Dorottyával felálló magyar négyes egészen meggyőző vívással lett Európa-bajnok.

 

És ugyanez elmondható a fiú párbajtőrcsapatról is, amely szintén aranyérmes lett, tagjai között a vasasos Kulcsár Viktorral (edző Halla Péter) és Csabai Mátéval (edző: Csabai Imre). Máténak egyébként egyéniben is összejött egy remek hetedik helyezés.

 

Az i-re a pontot pedig vasasos szempontból Vigh Benedek tette fel, Kósa Miklós tanítványa a fiú kardcsapat tagjaként nyert ezüstöt a zárónapon, a döntőben itt is Románia állította meg a mieinket.

Ahogy Dr. Boros György szakosztály-igazgató fogalmazott, egészen kiemelkedő világversenyt zárt pasaréti műhelyünk, hiszen mind a hét versenyzőnk éremmel tér haza Észtországból, ami valószínűleg példátlan a honi vívóéletben.


Hirdetések