Jenkei Dániel, 2023.04.11. | Vívás

Domonkos Emese egyéniben, Spiesz Anna csapatban lett aranyérmes a plovdivi kadet és junior világbajnokságon, és ezen kívül is számos kiemelkedő magyar és vasasos eredmény született.

Az igencsak fényesen záruló, februári tallinni kadet és junior Eb után joggal reménykedhettünk szép folytatásban a plovdivi világbajnokság kapcsán is, de mondhatjuk nyugodtan, hogy a bulgáriai eredmények minden képzeletet felülmúltak.

A magyar csapat minden idők legjobb szereplését zárta, ebben pedig oroszlánrészt vállaltak (ismét) a vasasos vívótehetségeink.

Spiesz Anna nyitott junior kard egyéniben egy remek bronzéremmel, Kósa Miklós tanítványa egészen imponáló mérleggel jutott be a legjobb négy közé, ahol egy amerikai lány győzte le, de Anna számára hatalmas eredmény volt az éremszerzés. Vasasos klubtársa, Csonka Dorottya ugyanitt 34. helyen végzett.

Másnap aztán jött az aranyérem is, kadet lány kardban Domonkos Emese végleg letette névjegyét a legnagyobb vívóígéretek között, hiszen kimagasló bravúrt elérve a korosztályos Európa-bajnokság után megnyerte a világbajnokságot is. Sárközi Gergely tanítványa mondhatni simán húzta be az újabb címet, de azért óriási kő gördült le a szívéről, amikor 14-12-nél beadta az aranyat érő találatot az azeri Huszejnovának.


fotó: FIE és hunfencing
 

Emese a Vasasnak és edzőjének is külön köszönetet mondott az eredményhirdetés után, ahogy az is életre szóló emlék lett számára, hogy édesapja a helyszínen élhette meg a világbajnoki címét. Újdonsült világbajnokunk elmondta, hogy sokszor össze kellett kapnia magát a nap folyamán, ami végül is igencsak jól sikerült számára.

A sikersztori pedig folytatódott a harmadik napon is, a junior női kardcsapat - tagjai között a vasasos Spiesz Annával és Csonka Dorottyával -  szintén világbajnok lett, méghozzá egészen elképesztő körülmények között. A felnőtt világbajnok Battai Sugár 34-40-ről fordította meg az olaszok elleni döntős asszót.

 


 

Junior férfi párbajtőrben is jutott ok az örömre az utolsó nap, hiszen a vasasos Kulcsár Viktorral (edző: Halla Péter) és Csabai Mátéval (edző: Csabai Imre) felálló magyar csapat egy remek bronzérmet tudott megcsípni, ezzel versenyzőink is kárpótolták magukat a halványabban sikerült egyéni után.


Hirdetések