Jenkei Dániel, 2022.04.11. | Klub

A Vasas SC hosszú ideje kiemelt hangsúlyt fektet az élsportolói utánpótlás-nevelésre és a fiatal tehetségek támogatására. Ennek jegyében indítjuk el új rovatunkat, amelyben változatos formában mutatjuk be klubunk egyéni sportágakban versenyző, 17 és 23 év közötti kiemelkedő ígéreteit.

Több mint tíz egyéni sportágban, közel harminc olyan sportolót ismerhetünk meg a következő hónapokban, akik már évek óta élvezik az anyaegyesület és a saját szakosztályuk kiemelt odafigyelését. 

A támogatási spektrum széles: a minőségi szakmai feltételek megteremtése mellett beletartozik többek között a nemzetközi versenyeztetés, a személyre szabott pénzügyi keret és a ma már elengedhetetlen sportegészségügyi háttér, valamint a mentális felkészítés biztosítása is.

A tehetség-programban szereplő fiatalokban az a közös, hogy mindannyian értek már el korosztályos szinten kiemelkedő nemzetközi eredményeket, és idővel képesek lehetnek ugyanerre a teljesítményre a felnőttek között is.

Az új rovat április 12-én startol, elsőként az úszó Bujdosó Zsombor mutatkozik be. Ezt követően pedig hétről hétre jelenik meg egy-egy újabb fiatal ígéretünk a Vasas-tehetségek aloldalon. Olvashatunk róluk majd szakmai és személyes érdekességeket, de készülünk grafikus portrékkal és egyéni kisfilmekkel is.


A klubvezetés részéről Markovits László elnök és Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettes is kiemelte, hogy a Vasas SC stratégiájának fontos része, hogy a szerethető közeg megteremtése és a gyermeksport támogatása mellett az utánpótlás élsportolóknak is minőségi feltételeket teremtsenek. Erre elsősorban a kiemelt állami támogatásoknak köszönhetően nyílik lehetősége az egyesületnek, amely így fenn tudja tartani a hagyományokhoz méltó sportszakmai eredményességet, ezzel is segítve a magyar sportot. Elmondták azt is, hogy speciális területről van szó, amelyet az alapműködéstől elkülönítve menedzselnek a klubon belül. Komoly körültekintést igényel ugyanis, hogy az érintett szakosztályokkal, szakemberekkel és magukkal sportolókkal közösen személyre szabottan tudják megtalálni a leghatékonyabb tehetségtámogatási módszereket, eszközöket.

 

A Vasas-tehetségek sorozat az Antenna Hungária támogatásával és az utanpotlassport.hu portál szakmai közreműködésével indul útjára.

 

Szilágyi Áron: a Vasasnak be kell fektetnie a saját tehetségeibe
Ha valaki, akkor Szilágyi Áron hiteles tehetségtémában, hiszen háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk gyerekkorától a Vasasban nevelkedett, és nálunk vált az egyetemes magyar sporttörténet egyik kiemelkedő alakjává. Áront mindig is hihetetlen tudatosság jellemezte, már csak ezért is érdemes odafigyelni arra, amit mond.

- Először is örülök neki, hogy elindul ez a rovat, mert nagyon izgalmas és fontos időszaknak tartom a 17 és 23 év közötti kort az egyéni sportokban. Azok a sportolók, akiket tehetségként ismertek fel gyerekkorukban, ekkor tudják igazolni a korosztályos eredményekkel, hogy az ügyesség mellett versenyzői erényeik is vannak. Vízválasztó évek ezek, hiszen vagy betörnek a felnőtt élsportba, vagy megfelelő támogatás híján eltűnnek a közegből. Ha visszagondolok, nekem például rengeteget adott a stabil egyesületi háttér, és az hogy 17 évesen már válogatott voltam, sőt, világbajnok lettem csapatban.
Áron szerint már ebben az időszakban nagyon tudatosnak kell lennie minden szereplőnek a töretlen fejlődés érdekében.

- A lehetőségek biztosítása, a sportolók segítése és menedzselése a kulcs. A Vasas ilyen tekintetben olyan, mint egy techóriás, amely a jövőbe fektet be a maga innovációjával és fejlesztéseivel. A klub hosszú távú eredményességének ugyanis az a záloga, ha kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra. Az önmagában egy jó alap, ha sok a fiatal tehetséged, de még fontosabb, hogy megfelelően fel tudd építeni őket a klubon belül.

Klasszisunk a mindennapokban is tesz a vasasos tehetségekért: itt éppen az ifjúsági olimpiai bajnok klubtársával,
Rabb Krisztiánnal edz közösen
És hogy mire kell figyelni ilyen téren? Úgy tűnik, szinte mindenre…

Természetesen a legfontosabb a szakmai rész, ami elsősorban az edzőn múlik. Emellett fontos a tudatosság az életmódbeli tényezőkben is, hiszen már ennyi idősen meg kell tanulnia egy fiatal sportolónak, hogy a hosszú távú eredményesség érdekében hogyan kell élnie a mindennapokban. Ennek része a táplálkozás, a mentálhigiénés egyensúly, a pihenés megfelelő aránya és az egészségügyi támogatás is. Mindezeknek el kell kezdenie hozzáadódni már ilyen korban a sportág-specifikus felkészüléshez. Ugyanígy a kommunikációs tudatosság is sokat jelent. Manapság ez már a sport fontos velejárója, amire ugyanúgy meg kell tanítani a fiatalokat. Különösen az egyéni sportágaknál fontos, hogyan kommunikálsz, hiszen ott nincs mögötted egy csapat, a maga felépített brandjével. Én például nem szívesen gondolok vissza az első interjúimra, amikor pironkodva hebegtem-habogtam, és olyan tipikus tinédzser stílusban próbáltam többé-kevésbé érthetően elmondani a gondolataimat. Az interjúadást vagy a nyilvános beszédet tudatosan lehet fejleszteni. Fontos, hogy mindig maradj nyitott, mosolygós, legyél készséges, viszont ne adj ki magadból sem többet, sem kevesebbet, mint amit szeretnél.

Hirdetések