Gy. Szabó Csilla, 2023.03.04. |

Öt arany- és egy ezüstéremmel búcsúzott Tóth Zita a korosztályos évektől az alpesi országos bajnokságon. A Vasas síszakosztályának idei hetedik érmét Dorultán Péter szerezte egy meglepetésbronz formájában.

A hagyományokhoz híven, az ausztriai Sankt Lambrechtben rendezték meg csütörtökön és pénteken a magyar alpesi ob-t. A Vasas SC tehetsége, Tóth Zita, nemzetközi programját megszakítva, az esélyesség terhével érkezett Stájerországba, s pénteken késő este már tovább is utazott édesapjával az olaszországi Dobbiaco-ba, ahol vasárnap áll rajthoz műlesiklásban.

Zita 2010-ben, még a gyermek kategóriában indult először országos bajnokságon, s azóta egyszer sem hiányzott a hazai legrangosabb megméretésről. Az elmúlt tizenhárom év alatt mindig dobogós volt, s az ideivel öttel együtt, összesen negyvenöt bajnoki címet szerzett. S bár az idén 21. születésnapját ünneplő fiatal előtt még hosszú és szép felnőtt karrier áll, az utánpótlásévek lezárása édesapját, a Vasas alpesi szakágvezetőjét, Tóth Zalánt is elgondolkodtatta.

„Nagyon hosszú volt ez a tizenhárom esztendő, kicsit most meg is hatódtam, hiszen egyértelműen lezárult egy fejezet az életében – kezdte értékelését Tóth Zalán, aki szerint azért volt fontos Zita számára a részvétel, mert kisebb korában ő is együtt síelhetett a nemzetközi porondon szereplő, akkori legjobbakkal, ezt a motivációs erőt kívánta most visszaadni a nyomdokába lépőknek. – Az esélyesség terhe a mi sportágunkban azért különösen nyomasztó, mert egyetlen apró hiba is végzetes lehet, nincs idő korrigálni egy kevesebb, vagy picit több, mint egy perces futam alatt. A nemzetközi szintérről érkeznek, ilyenkor egy biztonságos menetet kell tökéletesen lehozniuk a győzelem érdekében.”


A női összetett dobogója: Hozmann Szonja, Tóth Zita, Majtényi Hanna, Körtvélyessy Dóra és Polányi Lili (balról jobbra)

 

Az ob-n éppen ezért Zitának is az volt a célja, hogy az extra megoldásokat mellőzve, elsőként érjen célba mind a négy versenyszámban, hiszen még egyszer, utoljára, az ifjúsági országos bajnoki címért is harcba indulhatott, a felnőtt női mellett. Előbbiben nem is fért kétség a magabiztos győzelemhez, utóbbiban azonban műlesiklásban a második helyen végzett. A hosszabb sérülésből visszatérő, korábbi olimpikon Hozmann Szonja nagyszerű teljesítményt nyújtva előzte meg, igaz mindössze 19 századmásodperccel. A pénteki óriás-műlesiklásban mutatott magabiztos síelésével azonban Zita kétséget nem hagyóan nyerte az összetett női bajnokságot is, s védte meg tavalyi címét.

„Az első napon borús időben, meglehetősen puha pályán kezdődött a verseny, a körülmények nem voltak a legjobbak, különösen Zita számára nem, aki keményebb pályáról, ráadásul munkából érkezett – folytatta beszámolóját Tóth Zalán. – Éppen ezért nem is vártunk tőle extra teljesítményt. Szonja viszont nagyszerűen ment mindkét futamban, így minimális különbséggel a második helyre csúsztunk. Pénteken hidegebbre fordult az idő, s ezzel a pálya is keményebb lett, ilyen körülmények között már vita sem férhetett Zita magabiztos győzelméhez, ami az összesítésben is a javára döntötte el a végső sorrendet.”


Dorultán Péter (jobbról) boldogan harapott bele a bronzérembe, a győztes Úry Bálinthoz és a második helyezett Szabó-Szélyes Szilárdhoz hasonlóan

 

A Vasas szurkolói azonban nemcsak Zitára figyelhettek az ifjúsági és felnőtt ob-n, Dorultán Péter személyében ugyanis egy visszatérő is rajthoz állt. A klubunknál ma már edzőként dolgozó, korábban sikeres korosztályos síelő két éve fejezte be aktív pályafutását. A még mindig csupán húszéves, oktatás közben formáját is megtartó szakemberünk végül úgy döntött, hogy műlesiklásban ismét megméreti magát, amiért saját korosztályában egy meglepetés-bronzérem lett a jutalma. 

„Óriás-műlesiklásban azért nem állt rajthoz, mert ahhoz komolyabb felkészülésre lett volna szüksége, a szlalomban viszont eredményesen támaszkodhatott kiváló technikai alapképzettségére, a bronzérmét is ennek köszönheti – tért át Dorultán Péter eredményének értékelésére Tóth Zalán, aki edzőkollégája indulását kifejezetten pozitív üzenetnek tartja a Vasas alpesi szakágánál jelenleg zajló bázisépítése szempontjából. – A harmadik versenyzőnk, Vincze Martin Svájcból érkezett, ő érett fejjel döntött a versenyzés mellett, mi pedig örömmel támogattuk ebben az elhatározásában. Rá is büszkék vagyunk, hiszen legjobb tudása szerint ment végig valamennyi pályán.”


Vince Martin is legjobb tudása szerint teljesítette a futamokat

Országos Ifjúsági és Felnőtt Alpesi Síbajnokság. Sankt Lambrecht (Ausztria).

Műlesiklás.
Ifjúságiak. Leányok: 1. Tóth Zita (Vasas SC) 01:37.20;
2. Körtvélyessy Dóra (Fullsport SE) 01:42.02; 3. Szalay Laura (Körte SE) 01:44.62.
Fiúk: 1. Úry Bálint (Fullsport SE) 01:31.00; 2. Szabó-Szélyes Szilárd (Fullsport SE) 01:35.43; 3. Dorultán Péter (Vasas SC) 01:39.88.
Felnőttek. Nők:
1. Hozmann Szonja (Procelero SE) 01:36.60; 2. Tóth Zita 01:36.79; 3. Majtényi Hanna (Callberg SE) 01:42.58.
Férfiak: 1. Kékesi Márton (DVTK) 01:32.32 … 6. Dorultán Péter 01:40.38 … 8. Vincze Martin (Vasas SC) 02:24.04.
Óriás-Műlesiklás.
Ifjúságiak. Leányok: 1. Tóth Zita (Vasas SC) 02:07.20;
2. Körtvélyessy Dóra 02:09.84; 3. Polányi Lili (FRC) 02:10.07.
Felnőttek. Nők: 1. Tóth Zita 02:04.71; 2. Majtényi Hanna 02:07.28; 3. Júnia Brigitta (Snowline SE) 02:07.42.
Férfiak: 1. Úry Bálint 02:00.36 … 8. Vincze Martin 02:42.06.
Összetett.
Ifjúságiak. Leányok: 1. Tóth Zita 224.40 pont;
2. Körtvélyessy Dóra 231.86; 3. Zámbori Nina (Rozmaring SE) 236.57.
Felnőttek. Nők: 1. Tóth Zita 221.50; 2. Hozmann Szonja 225.87; Majtényi Hanna 229.86.
Férfiak: 1. Hozmann Rudolf (Procelero SE) 217.51 … 5. Vince Martin 306.10.

Fotók: Tumbász Hédi/Magyar Síszövetség


Hirdetések