Sportágaink

Evezés - Történet

A Vasas SC evezős szakosztálya a dunai vízi turisták szenvedélyes szabadidős tevékenységéből nőtte ki magát. A z 1940-es évek közepén pezsgő élettel bíró Római-parti evezősházakat a szakosztály bölcsőinek is mondhatnánk, a dunai túrák kiindulópontjai alapozták meg a későbbi szervezeti kereteket.

A Vasas SC evezős szakosztálya végül 1948 tavaszán, a Duna Evezős Egyesület és a Hunnia Evezős Egylet csónakházában, az Árpád fejedelem útja 12. szám alatt alakult meg. Ennek a két egyesületnek a hölgytagjai, valamint a KASE Juventus Hölgyevezős Club versenyzői alapították meg a szakosztályt Bohn Ferencné Somkúti Ilona irányításával. A londoni olimpiát követően férfiak is csatlakoztak a szakosztályhoz, ők a szakág 1962-es megszűnéséig Ballya Hugó edző szakmai felügyelete mellett készültek.

A háború ugyan megtépázta a hajóállományt, a Duna-parti csónakházban hangulatos klubélet folyt, ráadásul sikeres is, hiszen már az alakulás évében magyar bajnoki címet ünnepelhettek, Mészáros Mária egypárevezésben lett bajnok. Az 50-es, 60-as években az egyik legsikeresebb szakosztály volt a Vasasé, a munka az Európa-bajnokságokon szerzett érmek képében is megmutatkozott.

Az 1955-ös duisburgi kontinensviadalon a Szappanos Zsuzsa, Fekete Mária, Komornik Margit egység Európa-bajnok lett kormányos négypárevezésben.

A Vasas-csónakház 1971-ben a főváros tulajdonába került, szakosztályunk új otthonra a XX. kerületben, a soroksári Duna-ág mellett lévő evezőstelepen talált. Az Elektromos Művek telephelyén felújított létesítményben működött a klubélet, a 70-es években további sikerekkel: a válogatottban is meghatározó szerepet töltöttek be a piros-kék színekben versenyző evezőseink, és közben szépült a pesterzsébeti telephely is.

Ezzel együtt a 80-as években drasztikusan csökkent a versenyzők száma, a Vízisport utcai telepre pedig továbbra is nehéz volt eljutni a városból, egyre csak csappant a létszám és az utánpótlás. Az emellé párosuló anyagi bizonytalanság, a hajóállomány elöregedése, a jövőkép hiánya miatt a Vasas SC elnöksége 1986-ban úgy döntött, nem kívánja tovább működtetni a szakosztályt. A megszüntetés helyett azonban megállapodást kötött a Közgazdasági Egyetemmel, amely átvette az evezőstelep üzemeltetését az egyetemi sportélet fellendítése céljából.

Szakosztályunk 1948 és 1986 között három Európa-bajnoki aranyat, 13 ezüstöt és 46 bronzérmet, valamint 84 női magyar bajnoki és 2 férfi magyar bajnoki címet szerzett a Vasasnak.

Klubunk egyik szép hagyományokkal bíró szakosztálya 2017 májusában, hosszú szünet után újjáéledt. A Műegyetemi Evezős Clubbal (MEC) történő sportszakmai együttműködés révén az egyesület evezősei MEC-Vasas színekben indulnak a különböző versenyeken.

Az új célok között szerepel a Vasas evezősbázisának bővítése, az utánpótlás-feladatok ellátása, mindez a MEC soroksári, Vízisport utcai telephelyén.