Jenkei Dániel, 2021.07.21. | Klub

Július 23. és augusztus 8. között a tokiói olimpiára figyel a sportvilág. Részletesen összegyűjtöttünk minden vasasos vonatkozást: időrend, helyszínek, esélyek, érdekességek, portrék és visszatekintések. Hajrá, magyarok! Hajrá, Vasas SC!

Az elmúlt hetekben videós portrékon keresztül mutattuk be a Vasas Sport Club tokiói olimpiára kijutó sportolóit. Név szerint Szilágyi Áront, Katona Renátát, Gyurinovics Fannit, Sastin Mariannát, Erdélyi Balázst és Mezei Tamást

Emellett az elmúlt 50 napban hangolódásként felidéztük Rajcsányi Lászlótól Szilágyi Áronig annak a 41 sportolónak az életútját, akik a Vasas Sport Club eddigi 50 aranyérmét nyerték az ötkarikás játékokon. Érdemes ide kattintva egyben végigmenni a fantasztikus névsoron... 

Soha nem rendeztek még páratlan évben olimpiát, soha nem kellett olyan körülmények közé kényszerülniük sportolóknak és a szakembereknek, mint most Tokióban a világjárvány miatt. Azt is tudjuk, hogy egyáltalán nem lesznek nézők a helyszínen, és komoly drámák adódhatnak még abból, ha valaki pozitív tesztet produkál az esemény alatt. De mégis mindenki alig várja, hogy július 23-án fellobbanjon az a bizonyos láng a japán fővárosban, és a legkiválóbb sportolók számot adhassanak az ötévesre nyúlt olimpiai ciklusban elvégzett munkájukról.

 

Magyar idő szerint pontosan mikor izgulhatunk a vasasos sportolóinkért?

London és Rió kard olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron lép először színre Tokióban.

Magyar idő szerint július 24-én (szombaton) hajnali 2 órától indul a férfi kardozók 64-es táblája, de Áron majd csak a 32 között kezd. Az egyéni verseny egynapos, így ha klasszisunk eljut a legjobb négyig, akkor délelőtt 11 órától folytatódhat számára a küzdelem. Itthoni idő szerint délután 3-ig pedig az is eldől, sikerül-e történelmet írnia... Ha valaki, ő képes lehet rá...

És nem csak egyéniben, hiszen a szintén éremesélyes férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád) július 28-án, egy szerdai napon lép pástra. Magyar idő szerint hajnali 3-tól kezdődnek a küzdelmek a nyolcaddöntőkkel. A mieink a világranglista második helyéről várják az olimpiát, így ők csak egy körrel később, a negyeddöntőben kezdenek, méghozzá az USA válogatottja ellen. Siker esetén pedig a négy között az Olaszország-Irán párharc nyertese vár rájuk. A bronzmérkőzésre és a döntőre pedig 11.30 és 13.20 között kerül majd sor ugyanezen a napon.
 


Maradva a vívásnál, Katona Renáta miatt július 26-án, hétfőn lesz érdemes először fennmaradnunk vagy felkelnünk, hiszen hajnali 2-kor kezdődik a női kard egyéni. Reninek vívnia kell már a 32 közé jutásért is, ahol egy afrikai ellenfél vár majd rá. Ezt a kört még reálisan hozhatja, utána viszont hatalmas bravúr kellene a további meneteléshez. Mi mindenesetre bízunk a csodában, ezért leírjuk, hogy a férfiakhoz hasonlóan még aznap 11 és 15 óra között lezajlik a végjáték női kardban is.

A magyar női kardválogatott története során először vehet részt olimpián, és Katona Reni is elsősorban erre a megmérettetésre készül. A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár négyes július 31-én szombaton fog vívni, világranglista ötödikként a mieink Koreával kezdenek a legjobb nyolc között. A program hajnali 3-kor kezdődik, az érmes helyezéseket pedig 11.30-tól döntik el az érintettek... Reméljük, a magyar érintettek!
 


 

Gyurinovics Fanni esetében az olimpiai portrénk elkészítésekor még megvolt az esély, hogy egyéniben is rajthoz állhat 100 gyorson az olimpián. Végül a Nemzetközi Úszó Szövetség szigorúnak bizonyult, és nem engedélyeztek a legjobb b-szinteseknek az indulást, így Fanni számára maradt a 4x100-as mix vegyesváltó, amelynek ő lesz a befejező, gyorsúszó tagja.

A magyar kvartett július 29-én (csütörtökön) ússza az előfutamot, a magyar idő szerint déli 12 órakor kezdődő programban. Fanni és edzője, Lőrinczi György is azt prognosztizálta, hogy ha minden ideálisan alakul, akkor esetleg oda lehet érni a fináléba. Kívánjuk, hogy legyen így! Ebben az esetben Fanniért és a magyar váltóért július 31-én (szombaton) hajnali 4 óra 43 perctől izgulhatunk majd.
 


Az egyéni sportágakban az utolsó vasasos érdekelt Sastin Marianna lesz, akit a női birkózók 62 kg-os súlycsoportjában láthatunk majd. Ők augusztus 3-án (kedden) lépnek először szőnyegre, magyar idő szerint hajnali 4:30-tól, az elődöntőkre pedig ugyanezen a napon 11.15-től kerül majd sor. Amennyiben Marianna jól szerepel (bármi benne van a pakliban!), akkor másnap, augusztus 4-én (szerdán) is találkozunk majd vele. Ekkor hajnali 4-től vigaszágas meccseket rendeznek, 12.30-tól pedig eldől az érmek sorsa is.

 

 

Végül, de nem utolsósorban a férfi vízilabda-válogatottról szólunk, kiemelten figyelve a két újdonsült Vasas-játékosunkra, Mezei Tamásra és Erdélyi Balázsra.

Pólósaink hosszú tokiói tartózkodásra rendezkednek be. A premierre a csoportkörben július 25-én (vasárnap) hajnali 4.30-tól kerül sor a görögök ellen.  Július 27-én (kedden) 11.20-tól a japánok jönnek, július 29-én hajnali 3-tól Dél-Afrika, július 31-én reggel 7-kor az USA válogatottja, végül pedig a csoportelsőség szempontjából is kulcsfontosságú olaszok elleni derbi, amit augusztus 2-án hajnali 3-kor rendeznek.

Az egyenes kiesés fázisban pedig augusztus 4-én kerül sor a negyeddöntőkre, augusztus 6-án az elődöntőkre, míg az utolsó nap, augusztus 8-án a bronzmeccsre és a döntőre. Ezzel párhuzamosan pedig a helyosztók is szerepelnek a programban, de erre most ne is gondoljunk, hiszen mondanunk sem kell, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott milyen reményekkel kelt útra Tokióba.
 

 

A helyszínekről

Az olimpiai vívó - és birkózóversenyeket egyaránt a Makuhari Messe elnevezésű csarnokban rendezik meg. A több teremből és csarnokból álló, összesen 168 578 négyzetméteres komplexum 1989-ben épült, azóta számos világsztár koncertezett itt, de a legnagyobb japán kiállítások és vásárok állandó helyszínéül is szolgált. A vívók, tehát Szilágyi Áron és Katona Renáta a Makuhari "B" részlegében fognak majd fegyvert, a birkózók, így Sastin Marianna pedig az "A" teremben lép majd szőnyegre a játékok során.

Az úszóversenyek színhelye a Tokyo Aquatics Center lesz, amely kifejezetten a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokra épült. A zártkapus döntés miatt fájó leírni, hogy eredetileg 15 000 néző élvezhette volna a helyszínen a küzdelmeket. A valamennyi modern igényt kielégítő központot egyébként a gazdaságosság jegyében a játékok után átalakítják és a hétköznapibb funkciók kerülnek majd előtérbe.

A vízilabdatornák az úszóhelyszín mellett, a Tatsumi Water Polo Centerben zajlanak majd. Az ikonikusnak számító úszóközpontot 1993-ban nyitották meg, Kosuke Kitajma 2008-ban 200 mellen világcsúcsot úszott az itteni medencében, Ippei Watanabe pedig ugyanezt megismételte 2017-ben. A japánoknak tehát ez tényleg egy tradicionális úszóhelyszín. Most mégis a pólósoké lesz a főszerep abban az uszodában, amely különleges építészeti megoldásokban is bővelkedik.
 



A Vasas Tokióban - kicsit másképpen

A fent kiemelt piros-kék sportolókon kívül több változatos Vasas-érdekeltség is lesz a világ legnagyobb sporteseményén.

Nem meglepetés, hogy klubunk több szakembere is ott lesz a játékokon.

Dr. Boros György, vívószakosztályunk igazgatója Katona Renáta felkészítőjeként utazott el a japán fővárosba, míg Wöller Ákos Sastin Marianna edző-férjeként segíti mindenben versenyző-feleségét a helyszínen is.

A férfi vízilabda-válogatott kapusedzőjeként klubunk trénere, Mátéfalvy Csaba immár a negyedik olimpiájára készül, de a női válogatott stábjában is van ismerős arc, méghozzá az a Buza Balázs, aki az A-Híd VasasPlaket videóelemzője is egyben.

Ugyanígy ott van már Tokióban a női kardválogatott fizioterapeutájaként Magyar Tímea, aki a Vasas vívóműhelyében is betölti ezt a szerepet. És ha már vívás, ne feledkezzünk meg szakosztályunk edzőjéről, Kósa Miklósról sem, aki tapasztalt nemzetközi zsűriként lesz ott az olimpia kardvívóversenyein.
 


Ami pedig a külföldi sportolókat illeti, az A-Híd VasasPlaket három világklasszis vízilabdázója is ott lesz a tokiói olimpián. Braniszlav Mitrovics és Szava Randjelovics a szerbeket, míg Drasko Brguljan a montenegróiakat erősíti. Mindkét válogatott a mieinkkel ellentétes csoportba került, de az egyenes kiesés szakaszban előfordulhatnak majd pikáns párosítások.
 

(fotók: Vasas SC, Tokyo2021, hunfencing, Serbian WP Federation)

 

Kvóták és esélyek
Ahogy a fentiekből kiderült, a Vasas Sport Club összesen hat olimpiai indulót ad a magyar csapatnak, de van olyan összevetés, ahol csak négy fővel számolnak, hiszen a két frissen érkező vízilabdázónk még az FTC-ből vívta ki a tokiói szereplést, viszont már Vasas-sportolóként utaztak el a játékokra. Ha az elmúlt olimpiákat nézzük, mondható, hogy a mostani egy átlagos kvótaszám, hiszen Rióban hét, míg Londonban öt vasasos sportolóért izgulhattunk.

És milyen kevésen múlik ennek a számnak az alakulása…

Ökölvívónk, Fodor Milán például egy meccsre volt a tokiói részvételtől, Nagy Dávid és Koch Máté végül nem kerültek be a magyar párbajtőrcsapatba, amely végül nem is szerzett kvótát. Sokáig úgy állt, hogy Gyurinovics Fanni mellett több úszónk is ott lehet a játékokon, talán a legjobban ezt Szabó-Feltóthy Eszter érdemelte volna meg, aki négyszer úszott olimpiai a-szintet… Papp Klaudia és a 3x3-as kosárválogatott sorsát pedig egy egypontos vereség pecsételte meg. És akkor még Szász-Kovács Emesét, a címvédőt nem is említettük…

Ami pedig az esélyeket illeti, az a bizonyos léc magas van, hiszen Rióban a magyar küldöttség első öt aranyérmét a mi sportolóink nyerték, amivel néhány napig a teljes orosz válogatottat is megelőzte klubunk az éremtáblázaton. Azóta már többször elhangzott, hogy ez egy felejthetetlen és egyben megismételhetetlen teljesítmény. Az viszont tény, hogy 2004 óta valamennyi olimpiáról hozott érmet Vasas-sportoló. És mi abban bízunk, hogy ez a sorozat most sem szakad meg…

Hirdetések