Dobos Sándor, 2020.05.23. | Vízilabda

Vasas-nevelésként, már Bajnokok Ligája-győztesként tér vissza a Komjádi-uszodába Szatmári Kristóf, akire mindenképpen számított a szakvezetés a névadó szponzor érkezése előtt is. Fiatalos csapatot szeretne az A-Híd VasasPlaket és „Egér” – aki a Testnevelési Egyetemen sport- és rekreáció-szervezés szakon tanul – illik ebbe a képbe. Ráadásul jó barátaival játszhat újra egy csapatban, többekkel is együtt edzett korábban az utánpótlás válogatottban.

Miért kötelezted el magad a Vasashoz, egy kicsivel már hamarabb is, mint az érkezők nagy része?

Nagyon szerettem Szolnokot, sokat is fejlődtem, nagy köszönettel tartozom Cseh Sanyinak és Zsilének (Zivko Gocicsnak, a csapat vezetőedzőjének – a szerk.). A klub legeredményesebb éveiben játszhattam a csapatban, rengeteget tanultam klasszis játékosoktól. Viszont az utóbbi időben azt éreztem, nem igazán tudok kibontakozni, néha a tudásomat sem tudtam annyira megmutatni, így egy ideje őrlődtem, hogy hogyan tovább. Sokat gondolkodtam, hogy maradjak-e, adjak-e magamnak még egy évet vagy sem. Bóbis Máté hívott fel aztán, felvázolt egy elég komoly és szimpatikus tervet, jövőképet, ami nagyon megtetszett, és az is amilyen szerepet szánt nekem. A Vasas mellett szólt, hogy itt nevelkedtem, van kötődésem a klubhoz, és hát Budapesthez is. Itt születtem, itt él a család, a legtöbb barátom is, így egy kicsit hiányzott a város, hazavágytam.

2016-ban elég fiatalon kerültél Szolnokra, egy élcsapathoz. Jól döntöttél anno?

Azt gondolom, igen. Az élettől kaptam egy akkor visszautasíthatatlan ajánlatot. Abban az időben öregedtem ki az ifiből, és elsőéves felnőtt lettem volna az UVSE-ben. De egyből jött ez a lehetőség, szerintem nincs olyan ember, aki ezt visszautasította volna. Egyáltalán nem bántam meg, mindent megnyertünk, a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját is. Igaz, hogy nem játszottam sokat a BL-ben, két meccset csak, de így is hatalmas élmény és kiváltság volt részese lenni a menetelésnek, nagyon hálás vagyok ezért. Nekem Varga Dénes a példaképem, a Szolnok pedig a szerződéssel azt kínálta, hogy vele edzhetek együtt. Ha valaki addig csak tévében látja a példaképét, majd aztán egy ilyen esélye nyílik, el kell, hogy fogadja. A posztomon ráadásul ott volt még az első évben Prlainovics, akitől szintén rengeteget tanultam, abban az évben tényleg nagyon sokat fejlődtem.

A mostani csapatban is játszhatsz klasszisokkal, már csak ha a három légiósra gondolunk. Nem így indult a vasasos elköteleződésed, de aztán a névadó szponzor érkezésével megváltoztak a körülmények. Ezt hogy élted meg?

Amikor hivatalosan is aláírtam, akkor azért már tudtam, hogy erősebb lesz a csapat. Előtte csak szóbeli megállapodásunk volt, nyilván, amikor robbant a hír, én is körbekérdezgettem, kik jönnek, hogyan változik a helyzet. Örülök, hogy Bence is velünk lesz, vele Szolnokon nagyon jó viszonyt ápoltam, és a végére befutott Vadó is, akit gyerekkorom óta ismerek, csakúgy, mint Sélót vagy Henriket egyébként. Türelmes voltam, sokan azt tanácsolták, várjak, ne hozzak elhamarkodott döntést. Végül minden pozitívan alakult, jöttek rutinos játékosok is, akik tényleg meghatározóak, és ott vannak a fiatalok, szerintem ez így pont megfelelő lehet.


Fotó: MVLSZ

Sélley-Rauscher Domonkossal, Vadovics Viktorral, Simon Henrikkel együtt edződtetek Horkai György utánpótlás kapitánykodása idején, most megint összeálltok.

Igen, és nagyon örülök neki. Sokat beszélgettem velük az elmúlt hetekben, folyamatosan írogattak még az elején, érdeklődtek, hogy mi újság, mi a helyzet, jöjjek a Vasasba, tök jó lesz. Jó érzéssel töltött el, hogy a barátaimmal fogok együtt játszani, és egy olyan helyre jövök, ahol szívesen fogadnak.

Hogy töltötted a karantén időszakot, mennyiben tudtál edzeni?

Mikor kirobbant a járvány, mindenkit hazaküldtek, én is hazajöttem Budapestre. Itthon testvéremmel felfegyverkeztünk, vettünk súlyokat, egy kisebb gépet is, és napi szinten nyomom az edzéseket. Emellett futottam, és a legutóbbi időben találtunk egy olyan konditermet, ahol van medence is, így már úszni is tudunk egy keveset.

Aztán idővel majd a Komjádiban fogsz úszni, ahol elkezdted ezt a sportágat.

Sok emlék beugrik, kezdve a Faragó Tamással vagy Váradi Ákossal végzett edzésektől a legutóbbi, akár az UVSE vagy a Fradi elleni meccsekig. Nagyon várom, hogy vissza-, úgymond hazatérjek, mindig szerettem ott játszani.

A Magyar Kupával kezdődik majd a szezon, mire lehet képes ez a Vasas?

Egy teljesen új csapatról van szó, sok játékos cserélődött a keretben. Június 2-án kezdjük az edzéseket, lesz másfél hónapunk, hogy összerázódjunk. Ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy eljussunk arra a szintre, amikor már érezzük egymást a vízben, ki mit hogyan akar. Lehet, hogy nem fog kijönni minden lépés az elején, de ettől függetlenül odaérhetünk az élbolyba a kupában.

Az A-Híd VasasPlaket 2020/21-es keretét ebben a cikkben jelentettük be.

A Bátori Bencével készült interjú itt olvasható.

Bedő Krisztiánnal készült interjúnkat itt lehet elolvasni.

Vadovics Viktorral ezen a linken lehet megismerkedni.


Hirdetések