Jenkei Dániel, 2024.02.02. | Úszás

Pénteken kezdődik Dohában az olimpia előtti legfontosabb 2024-es világverseny a vizes sportokban. Szabó-Feltóthy Eszter, Szimcsák Mira és Sós Dániel képviseli a piros-kék színeket a világbajnokságon.

A mai naptól, február 2-től elindul a vizes világbajnokság Dohában, mindössze fél évvel a fukuokai vb után, és szűk hat hónappal a párizsi olimpia előtt. Nem mellesleg három vasasos úszóval, ami szép fejleménynek számít mindenképpen.

Ahogy lenni szokott, a nyíltvízi úszókkal kezdődik a program. Nagy örömünkre a 19 éves vasasos tehetségünk, Szimcsák Mira részvételével.

Mira 5 és 10 km-en is rajthoz áll, a hosszabb távon február 3-án, tehát most szombaton lesz a versenye, a rövidebben pedig majd február 7-én. A nagy cél az lenne számára, hogy bekerüljön a legjobb tizenhárom olyan úszó közé, aki még nem rendelkezik párizsi kvótával. Emellett minden bizonnyal a  mixváltóban is láthatjuk majd úszni, ahol szintén lehetnek szép magyar remények. Erre a versenyszámra február 8-án kerül majd sor.

Dr. Egressy János tanítványa egyébként a decemberi portugáliai vk-n vívta ki a csapattagságot, amivel nagy álma teljesült. Igaz, tavaly nyáron Japánban már végigkövette a helyszínen a világbajnokságot tartalékként, de azért ez így lesz most majd az igazi debütálás számára.
 

 

Ezt követően a medencés úszóversenyek február 11-én kezdődnek majd, a második napon láthatjuk majd Szabó-Feltóthy Esztert először 100 háton. Ez nyilván egyfajta bemelegítés lesz számára, hogy aztán február 16-án a fő számában, 200 háton is megkezdje szereplését.

Eszter a kevésbé jól sikerült decemberi rövidpályás Eb után javarészt itthoni edzésekkel és edzőtáborokkal készült, az utolsó simításokat pedig a livignói magaslati edzőtáborban végezte a válogatott tagjaival. Dr. Egressy János tanítványa olimpiai a-szintesként továbbra is nyugodtan készülhet, de nem titok, hogy a dohai vb az olimpia előtti legfontosabb állomás, így mindenképpen jó időkben bízik 200 háton. A mezőny rendkívül sűrű, így helyezések terén kár előre jósolni.
 

 

Végül február 18-án Sós Dánielért izgulhatunk, aki a 4x100 vegyesváltó mellúszószámát viszi el. A többi úszásnemben Jászó Ádám, Márton Richárd és Németh Nándor lesznek a társai.

Dani története cseppet sem hétköznapi, amit a két ünnep között el is mesélt nekünk részletesen. Egy biztos, ő mindent meg fog tenni, hogy ez a bizonyos staféta jó (idő)eredményt tudjon elérni.
 


Ha úszásban kellemes meglepetésként aposztrofáltuk a három vasasos vb-résztvevőt, akkor a vízilabdacsapat kapcsán már nem lehetünk ennyire derűsek. Legalábbis, ami a magyar együttest illeti, amely vasasos pólós nélkül szerepel majd Dohában.

Piros-kék érintettség így csak a szerb válogatottban marad, az olimpiai kvótáért élet-halál harca készülő déli szomszédjaink csapatában ugyanis ott lesz Szava Randjelovics és Sztrahinja Rasovics is.


Hirdetések