Jenkei Dániel, 2023.12.27. | Úszás

Idén januárban felhagyott az úszással, most mégis a magyar világbajnoki csapat tagja lett. A vasasos Sós Dániel nem mindennapi (és igazán szerethető) története, amit el is mesélt nekünk töviről-hegyire.

Apu nem mondott erről semmit tegnap miután hazaért, de lehet, csak fáradt volt… Én pedig nem akartam firtatni… Mindegy, ha esetleg mégse mennék a vébére, akkor maximum beszélgettünk egy jót – kezdi Sós Dani, amikor arról kérdezzük, hivatalos-e már a világbajnoki csapattagsága.

Az a bizonyos "fáradt apu" pedig nem más, mint Dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott kapitánya, aki az ünnepek előtt terjesztette a szövetség elnöksége elé a dohai csapat névsorát. Más sportágban talán nem a legideálisabb az ilyen apa-fia felállás, de az úszás igazán objektív, a tizedek és századok világában nem sok babér terem a protekciónak. Persze néhány jóindulatú kommentelőnek nem jelent problémát, hogy ebbe is belekössön Dani kapcsán, de ebben az írásban legalább ők is informálódhatnak részletesen.

Merthogy azóta valóban hivatalossá vált, hogy Sós Dániel a legjobb 100 melles magyar idő tulajdonosaként lesz majd ott a magyar csapatban a februári dohai világbajnokságon, méghozzá a 4x100-as férfi vegyesváltó büszke tagjaként. Ezzel a Vasast Szabó-Feltóthy Eszter és Szimcsák Mira mellett egy harmadik úszónk is képviseli majd az eseményen.

Az, hogy Dani miként jutott el idáig, finoman szólva sem hétköznapi történet, hiszen a 2017 óta vasasos színekben úszó, az utóbbi években pedig az USA-ban tanuló 25 éves sportoló januárban felhagyott az úszással. Mi pedig utoljára másfél éve találkoztunk vele a debreceni országos bajnokságon…
 

 

Bizony, a 2022-es áprilisi ob-ra hazajöttem még Amerikából, de akkor sajnos nem tudtam bekerülni sem a világbajnoki, sem az Európa-bajnoki csapatba. Egy hónappal később aztán lediplomáztam a Louisville-i Egyetemen, kikerültem a burokból, és döntenem kellett a jövőmről. Szerettem volna kint maradni, kicsit önállósodni, így elkezdtem munkalehetőségeket nézni, hogy a lakbért és a megélhetésemet biztosítsam. Végül egy reklámtechnológiai cégnél lettem elemző, a privát szférában helyezkedtem el. Az egyetemen közgazdaságtant tanultam, ez pedig, amit most csinálok, annál egy kicsit matekosabb terület, de abszolút bejött.

Persze adódik rögtön a kérdés, hogy ezek után mi lett az úszással:

Az egyetemen van egy úgynevezett pro csoport, amivel tudtam folytatni az edzéseket. Ugyanabban az uszodában, ugyanazokkal az edzőkkel készültem tovább, mint egyetemista koromban, csak más pályán úsztunk. Meg hát ugye így már nem indulhattam az egyetemi versenyeken, hanem a helyi uszoda klubjába lettem leigazolva. Számomra így a profi versenyek, mint például az US Open kerültek célkeresztbe.”

Persze Dani számára nemcsak az jelentett komoly változást, hogy másik pályán készült, mint korábban, hanem a munka világa alapvetően megváltoztatta a napirendjét is. Reggel edzett, délutánonként pedig heti háromszor a konditeremben izzadt. A szerda volt a kedvenc napja, hiszen aznap home office, és ennek köszönhetően délutáni úszás volt a menü. Ezzel kicsit feltöltődött a hét közepén, hogy aztán a pénteket és a szombatot igazán megnyomja úszás-ügyileg.

Teljesen más műfaj ez, mint a full time úszás, de eleinte úgy voltam vele, így is fel tudok készülni. 2023 januárjában szerettem volna szintet úszni a fukuokai világbajnokságra 200 vegyesen. Ugye azért erre az úszásnemre kell készülni rendesen... Jó teszt is volt tehát, hogy mire elég az új típusú munka. Végül úsztam egy 2:00.50-es időt, ami egyébként olyan szempontból nem rossz, hogy kevesebb, mint egy másodpercre voltam a legjobbamtól, fél év felkészüléssel magam mögött. Viszont, ha az ellenfeleket néztem, akkor meg nagyon messze voltam, legalább 1:59 elejét kellett volna úsznom, ha bármiben reménykedni akartam a vb-szint kapcsán… Ez nem érintett jól, ráadásul fizikálisan és mentálisan is kicsit kiégtem, elkezdett például erősen hullani a hajam, szóval láttam jelét, hogy egészségügyileg sem ideális, amit csinálok munka és úszásfronton együtt. Én ott akkor emiatt húztam egy vonalat, és szögre akasztottam a gatyát. Abbahagytam az úszást.”
 

 

Azt mondja, hat hónapig az uszoda környékére sem ment, viszont a kondizást nyomta ezerrel, mert félt, hogy elhízik, megváltozik a testképe. Aztán nyár elején elültették azt a bizonyos bogarat a fülében…

Egy itthoni barátommal beszélgettem, aki jártas az úszásban, és szóba került a 100 méteres mellúszás, amiben én a 2022-es ob-n harmadik lettem, közben viszont mindkét előttem végző srác abbahagyta. Elkezdtem ezen gondolkozni, tudtam, hogy terveznek a 4x100-as vegyesváltóval Dohában a vébén, ami ugye az olimpia előszobája is lehet. Úgy voltam vele, hogy ugyan a munka és az úszás miatt valóban kiégtem, viszont közben meg bennem volt, hogy mit válaszolnék a négyéves Sós Daninak, a gyerekkori énemnek, ha azt kérdezné, mindent megtettem-e az álmomért, az olimpiáért. Szóval egyre jobban elkezdett foglalkoztatni ez a lehetőség, hogy felkészüljek a mellre. Beszéltem a kinti edzőmmel, Arthur Albieróval is, aki szintén megerősített benne, hogy reális lehet célom. Július végén aztán újra medencébe ugrottam, a kondival ugye nem volt gond, és az úszás is hamar jól kezdett menni. Egész jó időket mentem edzéseken, megvolt a gyorsaságom is. Megcéloztuk a US Opent, hiszen tudtam, hogy december végéig lehet bekerülni a dohai vb-csapatba.

1:01.97.

Ez sült ki belőle Daninak, amivel a magyar ranglista élére ugrott a Us Open-en, igaz előtte még erre a bizonyos szintúszó versenyre is szintet kellett úsznia, amit egy kisiskolás versenyen teljesített.

Sikerült! Ott leszek így a váltó tagjaként Dohában, és szerintem még bőven van ebben a 100 mellben, hiszek benne, hogy egy perc alá is lemehetek. Kiégésről most szó sincs, egyébként is kevésbé megterhelő mellúszásra készülni, mint vegyesre, itt a gyorsaságon és a küszöb-állóképességen van a hangsúly. Kifejezetten felfrissítenek az edzések a munka mellett, de nagyon figyelek a kajára, vagy éppen a nyolcórás alvásokra is, szeptember óta pedig egy korty alkoholt sem ittam például. Még egy pohár bor sem fér bele. Szóval jól érzem magam most a bőrömben.”
 

 

És hogy mire lehet jó a váltó Dohában?

Sok összetevős dolog ez, nagyban függ az összeállításunktól is. Jelenleg szerintem, így, hogy Milák Kristóf nincs, Németh Nándi, Szabó Szebi és Kós Hubi azok, akik a legjobbak a többi úszásnemben. A cél a legjobb tizenhat közé kerülés, hiszen az olimpiai indulást jelenthet, de ha minden klappol, a döntőtől sem kellene messze lennünk. Rajtam nem fog múlni, én mindent meg fogok tenni. Utaltam már arra, hogy mi az álmom…

A végén pedig Dani magától szóba hozza kicsit a Vasast is:

„Egyébként köszönöm, hogy érdeklődtök, jólesik, és bár Amerikában töltöttem az utóbbi éveket, ott van bennem a Vasas-szív! Higgyétek el, megbecsülöm, hogy befogadtatok, nagy segítséget jelent ez nekem. Büszkén hordom kint a Vasas-melegítőmet Amerikában is!
 


Hirdetések