Gy. Szabó Csilla, 2023.09.06. |

Még egy kiemelkedően jó szezonból is lehet mit tanulni. Legalábbis Tóth Zita és csapata szerint. A Vasas SC 21 esztendős síelője hamarosan ismét a havas lejtők felé veszi az irányt, már csak három hét van hátra a szárazföldi alapozásból, amely még a tavalyinál is jobban sikerült. Az elmúlt évben a nyári felkészülésnek volt köszönhető, hogy szlalomban belépett a világ legjobb száz női versenyzője közé.

Tóth Zita decemberben a nyolcvanadik helyen  debütált  a Top100-ban, ahol hosszú heteken át tartotta is magát, az új szezont pedig az igen előkelő 107.-en kezdi majd meg. Ez óriási előrelépés a korábbi évekhez képest, még akkor is, ha tavasszal már nem tudott olyan kiugróan jó eredményeket produkálni, mint a szezon elején. Síszakosztályunk alpesi szakágvezetője, Tóth Zalán szerint erre is meg van a magyarázat, s megpróbálnak minél többet tanulni a történtekből.

„Azt már a szezon értékelésekor is megfogalmaztuk, hogy szlalomban ez volt az áttörés éve – jelentette ki Tóth Zalán, Zita édesapja, aki az utóbbi időben egyre ritkábban kísérte el a teljes önállósodás útjára lépő leányát versenyeire, ám most ismét csatasorba áll, amennyiben Zita érdeke úgy kívánja. – A huszonhárom és huszonöt FIS-pontos eredményeknek osztrák edzői, Rudi Augscheller és Dietmar Thöni is nagyon örültek, elégedettek voltak teljesítményével. Utóbbi azonban az év értékelésekor azt is elismerte, hogy a folytatásban, tehát februárban azt várta volna, hogy néhány újabb jó futammal a hetvenedik-hetvenötödik hely környékén szilárdítja meg a helyzetét. Ez azért is lett volna fontos, mert ezen a határon belül a nemzetközi szövetség már téríti a versenyzők Európa-kupás szereplésének költségeit, ami a mi esetünkben természetesen óriási dolog lenne. Az Eximbank, a Magyar Sí Szövetség és a Vasas támogatása révén ugyanis csak egy igen szerény költségvetésből tudunk gazdálkodni.”


Wittenburgban a júliusi csarnokedzés során osztrák és luxemburgi síelőkkel gyakorolhatott közösen Tóth Zita

 

Klubunk szakembere azonban nem elégedett meg a ténymegállapítással, nyomban az okokat kezdte keresni. Még akkor is, ha a szezon második felében sem lehetett igazán panasz Zita összteljesítményére, apróságokon múlt, hogy nem jött ki egy újabb nagy eredmény. És éppen ezek a kicsi semmiségek segítették Tóth Zalánt a válasz megtalálásához:

„Egyértelmű, hogy mentálisan és fizikálisan egyaránt elfáradt februárra. A tökéletes felkészülést követően erősen és gyorsan vágott neki a szezonnak, a szintentartás azonban már korántsem sikerült ilyen jól. Ennek pedig több oka is volt. Friss jogosítványával egyedül kellett megoldania a versenyekre való utazást, s ez még akkor sem könnyű, ha ausztriai lakhelyétől nem kellett mindig nagyon messzire mennie. Az úton azonban figyelnie kellett, magára volt utalva, időben érkezni, dugó esetén volt, hogy a pályát már meg sem tudta nézni. A léceit is egyedül tartja rendben, pedig most már nem kevesebb, mint tizeneggyel utazik el egy edzőtáborba. Ez a sok-sok apróság mind a pihenéstől és a rekreációtól vette el az értékes időt. Január közepétől sem síelt tehát rosszabbul, mint korábban, csak éppen veszített az élességéből” – foglalta össze a 2022/23-as versenyidény legfontosabb tapasztalatait Tóth Zalán.

Mindezek fényében az is egyértelmű, hogy Zita válláról a lehető legtöbb terhet kell levenni, tényleg csak a síeléssel kelljen foglalkoznia. Ezért merült fel ismét az édesapa neve, mint lehetséges segítőé, hiszen korábban évtizedeken át élte a síelők hosszú és állandó utazásokkal tarkított életét. A szerencse azonban úgy hozta, hogy a Vasas síelője már idén is igen jó kapcsolatot alakított ki egy norvég csapattal, amely ősztől szívesen látja soraiban a versenyek helyszínén. Az Európa-kupákon  részt vevő teamhez csatlakozás – az utazáson kívül, hiszen azt továbbra is magának kell megoldania – számos előnyt rejtene Zita számára, hiszen a nagy nemzetek számára fenntartott pályákon velük gyakorolhatna, a team tagjaként kezelnék.


Tóth Zita profizmusának és elhivatottságának is köszönheti, hogy a norvég csapathoz csatlakozhat

„A norvég vezetőedző kicsi kora óta ismeri Zitát, ezért vették be az edzéseikbe a nagy versenyek színhelyén – ismertette honlapunkkal a pillanatnyilag legideálisabbnak tűnő megoldást Tóth Zalán. – Mindig is nagyra becsülte őt profizmusáért, elhivatottságáért, s emiatt a norvég csapaton belül is egyfajta motivációs erőt lát Zita megjelenésében. Az együttműködés így mindkét fél számára előnyös lehet, s valljuk be, általában az ilyen üzletek azok, amelyek eredményesen működnek. Miközben mi soha nem feledkezünk meg arról, milyen megtisztelő lehetőség ez a számunkra. Dietmar idén nyáron hivatalosan is megkereste a norvégokat, akik megadták az éves menetrendjüket, így akkor csatlakozhatunk hozzájuk, amikor csak szeretnénk. Ezért mi is úgy tervezünk, hogy Zita november végén már velük eddz majd Norvégiában gleccseren, valamint havas csarnokban, azt követően pedig Finnországban már rajthoz is állnak Leviben, a jól ismert Európa-kupa versenyen.”

A Vasas síelője számára ugyanis az új szezonban mindenképpen az Európa-kupa viadalokon lesz a hangsúly, ezeken kellene bizonyítania. És nem csupán az elmúlt szezonban oly sikeres szlalomban, de óriás-műlesiklásban, valamint idővel a super-G-ben is. Konkrét számokban ez körülbelül azt jelenti, hogy az elsőben a top75, a másodikban pedig a top100 lesz a cél, utóbbiban pedig szépen lassan építené fel magát. Ez természetesen egy hosszú folyamat, amelynek valamennyi lépcsőfoka egymásra épül, egymást is segítve. A sokszínűség ugyanakkor a lelki terheket is enyhíti, hiszen több számban indulva, több lehetőség nyílik a bizonyításra. Ha az egyik nem jön be, a másikban még mindig lehet javítani.

Tóth Zalán szerint Zita lelkiismeretesen végig edzette az egész nyarat, amit a közelmúltban elvégzett szárazföldi felmérések is igazolnak. De nem csak a konkrét számok biztatóak, a Vasas szakembere szerint leánya szemmel láthatóan is erősebb lett, izomzata a korábbinál jobban felépített. A nyár folyamán kétszer is gyakorolhatott külföldön csarnokban, ahová különösebb technikai felkészülés nélkül, munkából érkeztek, ám az osztrák edzők visszajelzése így is rendkívül pozitív volt. A mutatott forma alapján Zitának bizony ott a helye a világ élmezőnyében.

Nagy változás sportolónk életében, hogy idén nyáron felvették a TF-re. S bár az edzések és a versenyek feszített tempója mellett nem lesz könnyű a tanulmányokban is helyt állnia, Tóth Zalán úgy véli, jót tesz majd Zitának, ha valamivel megtöri a sípályák monotonitását. A figyelme központjában azonban továbbra is száz százalékosan a síelés marad, hiszen a fiatal versenyző még korántsem érte el az álmait, amelyek megvalósításáért oly sok éve dolgozik.

Nyitókép: Tumbász Hédi


Hirdetések