Gy. Szabó Csilla, 2022.12.12. |

Karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el a hétvégén Tóth Zita, a Vasas fiatal síelője, az ausztriai Kaltenbachban. A hivatalos FIS szlalom versenyen szombaton másodikként, vasárnap pedig elsőként ért célba. Nagyszerű eredményének köszönhetően a 80. helyen belépett a világranglista legjobb száz női alpesi síelője közé.

Láthatóan igaza lett a Vasas tehetségének, Tóth Zitának, aki a szokásosnál is nagyobb reményekkel várta az idei alpesi síszezon kezdetét. Optimizmusát a jól sikerült felkészülésre alapozta, valamint arra, hogy mostantól csakis síkarrierjére kell koncentrálnia. Utóbbi jegyében költözött az ősszel Innsbruckba, ahol egy izlandi sporttársnőjével közösen bérelnek lakást, az edzéseket pedig jó körülmények között, a céljaihoz mért profizmussal végezheti Dietmar Thöni és Rudi Augscheller irányításával.

Zita az ausztriai Pass Thurnban, november végén kezdte a versenyszezont, s ötödik helyezését kifejezetten biztatónak tartotta. Még akkor is, ha a teljesítményéért kapott 38,30 pont elmaradt eddigi legjobbjától (32), amelyet idén a lehető leggyorsabb időn belül szeretett volna megjavítani.

„Mivel nagyon jól ment a versenyzés, elsőre tényleg jó kezdetnek tartottam az ötödik helyet is, nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget a pontoknak – mondta el honlapunknak Tóth Zita, aki az első állomáson 1,8 másodperccel maradt el a győztestől, a dobogótól pedig csupán 18 század választotta el. Világkupás résztvevők között, egy nagyon nehéz versenyen volt harcban az éremért, magabiztos versenyzésével tehát valóban értékes helyezést szerzett. – Alig egy héttel később Mayrhofenben Európa-kupán álltam rajthoz, de nem sikerült értékelhető futamot mennem. Sajnos ez az én hibám volt, bár nem a pályán, hanem azon kívül követtem el. Túl élesre sikerült a lécem, ami a puha hóban nem volt jó választás. Az előző napon egy másik oldalon edzzhettem, azt hittem hasonló feltételek várnak a versenypályán is. Sajnos nem így történt, így EK-pontok helyett tapasztalatot gyűjthettem. De amúgy is próba jelleggel vágtam neki a viadalnak, hiszen az Európa-kupa már egy következő szint.”


Tóth Zita a dobogó második fokán, a kaltenbachi FIS-verseny első napján, a svéd Henning és a japán Watanabe társaságában

 

A technikai malőrrel kapcsolatban persze felvetődhetne a kérdés, miért kell ezzel is Zitának foglalkoznia, ám ő ebben egyáltalán nem lát kivetnivalót. Minden a versenyzésével kapcsolatos apró dolgot pontosan szeretne tudni és ismerni, ráadásul szereti a saját lécét és bízik is benne. Ehhez az érzéshez pedig az önálló felkészítés is hozzátartozik, amelybe most ugyan némi hiba csúszott, a tanulságot azonban hosszú évekre levonta belőle.

December első hétvégéje már Olaszországban találta Zitát. Pfeldersben, az újabb FIS-verseny szlalom számának vasárnapi futamában az előkelő második helyezést érte el. A szerzett pontokkal pedig már hajszálra megközelítette legjobbját, hiszen 32,63-at kapott teljesítményéért. A Vasas fiatal síelője önbizalommal telten készült a következő állomásra, amely Kaltenbach-ban várt rá, negyven percnyi autóútra jelenlegi lakhelyétől, Innsbrucktól.

Szeretek vezetni, különösen a versenyek előtt tud jól kikapcsolni, ezért kocsival mentem át Kaltenbachba – idézte fel a fantasztikus hétvége közvetlen előzményeit Tóth Zita, akit kifejezetten feldobott a rossz időjárás, a ködös, havas körülmények a szokásosnál is jobban felpörgették. – A kevesebb, mint egyórás út most is ideális mentális állapotba hozott, s már szombaton a második helyen végeztem, ráadásul kicsivel több mint huszonöt pontot szerezve, ami hatalmas javítás volt a jelenlegi világranglista helyezésemhez képest. Ezt a pályát korábban nem ismertem, de mintha nekem találták volna ki. Jó kanyarosra tűzték ki, én pedig kifejezetten szeretem a technikás lesiklást, nem kedvelem az ész nélkül száguldozást. Fantasztikusan jó kombinációk voltak, én pedig jól oldottam meg őket. A hab a tortán a vasárnapi futam volt, amely abból a szempontból kifejezetten szerencsésen alakult, hogy éppen azzal a tíz másodperces szakasszal rövidítették meg, amely nekem kicsit rosszabbul ment az előző napon. Éjjel nagyon sok hó esett, ezért hozták lejjebb a rajtot. A módosítás után azonnal tudtam, hogy ez kizárólag az én pályám, és meg tudom nyerni. Óriási boldogság, hogy ez végül sikerült, így a minimális pontot, vagyis huszonhármat zsebeltem be.”


Zita (jobbról a második) vasárnap már nem talált legyőzőre, a svéd Backlund, az izraeli Szőllős és a német Fischer egyaránt mögötte végzett

 

A hétvégi 25,34 és 23 átlagának köszönhetően Tóth Zita 32 FIS-pontról 24-re javított, ami egyben azt is jelenti, hogy a világranglistán eddig elfoglalt 168. helyezéséről a top 100-on belülre a 80. helyen lépett be. Ez pedig némi műsorváltozást is jelent, hiszen mostantól már a következő szinten, vagyis az Európa- illetve világkupákon kell bizonyítania.

De vajon nem jelent-e számára ez most túlságosan nagy terhet?

„Épp ellenkezőleg. Most egyfajta megnyugvást érzek, hiszen ez a helyezés már megvan, s léphetek tovább a megtervezett úton. A programom azonban nem változik gyökeresen, hiszen a FIS-versenyek nagyon jó felkészítőként szolgálnak az Európa-, illetve világkupákra. Az edzéslehetőségeim is ideálisak, hiszen végre beköszöntött a télies idő, nem kell tovább a gleccsereken gyakorolni, edzőm minden nap itt, a szomszédban készíti elő számunkra a pályákat – foglalta össze Tóth Zita a siker azonnali következményeit, s lélekben már a következő, olaszországi EK-viadalra készül. Ahrntalban pedig remélhetőleg egy újabb jó teljesítménnyel bizonyítja majd, hogy nagyon is ott van a helye a női szlalom Top100-as mezőnyében.


Hirdetések