Gy. Szabó Csilla, 2023.07.13. |

Egy nagyszerű felnőtt szezont követően, alig három hét pihenő jutott áprilisban Tóth Zitának, a Vasas SC alpesi síelőjének. A női top százba tavaly berobbanó sportolónk azóta céltudatosan végzi a nyári alapozást, s a wittenburgi fedett pályán tett négy napos próba során már meg is bizonyosodhatott róla, hogy a lehető legjobb úton jár a felkészülése.

A 2022-23-as szezont egyértelműen az áttörés éveként értékelhette fiatal síelőnk, hiszen harminckettőről huszonnégyre vitte le a legjobb FIS-pontját szlalomban, s ezzel belépett a világ élmezőnyébe. Ez érthető módon Zitának is óriási motivációt adott a további munkához, s már április végén megkezdte a következő téli szezonra való felkészülést. Azóta osztrák erőnléti edzője küldi számára a napra és órára pontosan lebontott programot, amelyről sportolónk folyamatos és azonnali visszajelzést küld számára. Peter Eichberger kéthetente személyesen is ellenőrzi a magyar versenyző fejlődését.

„Idén nagyon sok kerékpározás szerepel az edzéstervemben – számolt be pillanatnyi feladatairól honlapunknak Tóth Zita, aki azt is bevallotta, hogy a három hetes, jól megérdemelt pihenő alatt bizony nagyon hiányzott számára az edzés, bár jó volt ismét itthon lenni, az első, önállóan Ausztriában töltött szezont követően. – Ha jól számolom, majd kétezer kilométert tekertem le az elmúlt körülbelül három hónap alatt. S bár a mountain bike a nagy kedvencem, szeretem a változatos, hegyes-dombos vidéket, ezúttal országúton kell az állóképességemet fejlesztenem. Úgyhogy marad a lapos, sík terep, ezen kerekezem ki naponta a világból. Nem könnyű így a négy-öt órákat lenyomni, de a Balaton körül azért ez sem olyan unalmas. Sőt! Mostanra ezt is megszerettem, s mióta a család is itt van velem Zamárdiban, az óriási terhelés ellenére is kifejezetten jól érzem magam.”

Az elhivatottságáról és szorgalmáról ismert fiatal alpesi síelő természetesen a kondi- és futóedzéseket sem hanyagolja el, a napi kétszeri rutinjában ezeknek is helyet kell szorítania. Egy évvel korábban is kifejezetten jól sikerült az erőnléti felkészülése, amelynek óriási szerepe volt az évközi sikerekben. A szezon végére azonban érezhetően elfáradt, a nyáron alaposan feltöltött „akkumulátorok” bizony kimerültek. A tapasztalatok alapján Zita most ismét betonbiztos erőnléttel szeretne nekivágni a téli szezonnak. S hogy jó úton jár, az már július első napjaiban kiderült a hamburg-wittenburgi speciális csarnokban, ahol a nyári meleg ellenére klasszikus havas környezetben eddzhetett négy napon át.


Zitának nagyon jól esett, hogy Wittenburgban ausztriai lakótársa, az izlandi Maria Finnbogadottir is meglátogatta, jóllehet utóbbi pillanatnyilag sérülés miatt nem eddzhetett 

„Én csak hűtőszekrénynek hívom, hiszen a belocsolásokkal, jó jeges pályát készítenek a helyiek, amit kifejezetten szeretek a gyorsasága miatt – számolt be németországi élményeiről Zita, ahol osztrák és luxemburgi ismerős sielőkkel gyakorolt együtt – Szinte laboratóriumi körülmények között, borzasztó intenzív formában síelhettünk. Mivel nagyon gyorsan, egy perc alatt visz fel újra a rajthoz a felvonó, a délelőtti és délutáni két-két órák szinte megállás nélkül zajlottak. És bírtam! Tavaly ilyenkor a hátam kicsit megérezte a nagy terhelést, volt némi izomlázam utána, de most semmi. Ez pedig az eddigi erőnléti munka eredményességét bizonyítja a számunkra.”

Tóth Zita az európai „hűtőszekrények” közül a wittenburgit kedveli a legjobban, elsősorban a pálya kialakítása miatt. A viszonylag lapos kezdetet igen meredek középső szakasz követi, amelyen sportolónk kedvére engedheti el magát. Az egyetlen nehézség, hogy itt csak szlalom pálya áll a rendelkezésükre, az óriás műlesiklásra nem lehet készülni, jóllehet tavaly is ez utóbbi gyakorlására jutott kevesebb idejük. Ez az eredményeken is meglátszott, hiszen Zita szlalomban tudott igazi áttörést elérni. A helyzet tehát idén is hasonló, az ősz folyamán azonban megpróbálnak majd egyensúlyt teremteni a két szám között. Talán a pitztali gleccseren több lehetősége lesz, amely már most biztosan szerepel a későbbi programban, ám előbb, július végén egy újabb wittenburgi kirándulás is szerepel a tervekben. A kontinensen ugyanis pillanatnyilag sehol sem találhatóak természetes körülmények között ideális lehetőségek a forró európai nyár miatt.

„Nagyon élveztem az első igazán profi évemet, azt is, hogy egyedül, önállóan kellett Ausztriában boldogulnom. Mégis jó volt hazajönni, és együtt lenni a szeretteimmel. Kifejezetten családcentrikus vagyok, de a síelést is szeretem. Ha nem így lenne, akkor nem is tudnám ezt a sok munkát beletenni az edzésekbe. A nagy meleg miatt a biciklis edzéseket például öt harminckor kellett kezdenem, egy későbbi indulással nem lehetett volna a száznegyven kilométeres távokat teljesíteni. A célomért azonban bármire képes vagyok, márpedig a világ legjobb alpesi síelői között csak sok áldozattal és lemondással lehet biztos helyet szerezni, majd azt megtartani” – zárta nyári beszámolóját Tóth Zita, aki természetesen egész nyáron folytatja a kemény szárazföldi edzéseket.


Hirdetések