Jenkei Dániel, 2024.05.17. | Vízilabda

Beharangozó, múlt - és (jelen)idézés a Vasas-FTC döntős párharc elé, amely szombaton 14.05-kor veszi kezdetét a Margitszigeten.

Ezt a hetet már intenzíven a Margitszigeten töltötte a VasasPlaket, Szlobodan Nikics több edzést is vezényelt a döntő helyszínen, a Hajósban. Erről az uszodáról egyébként pont szerb vezetőedzőnk mondta, hogy olyan mint a fociban az Old Trafford...
 


És ha már hagyományok, egy kisebb könyvet is meg lehetne tölteni statisztikákkal, visszaemlékezésekkel a mostani finálé kapcsán. 

Kezdjük például a sokat emlegetett tizenkét évvel ezelőtti legutóbbi vasasos döntővel. 2012. április 29-én a Vasas az Eger ellen lett bajnok a finálé ötödik meccsén. Sorainkban Boskoviccsal, Brguljannal, Kiss Gergellyel vagy éppen az ifjú Vámos Marcival. Ki gondolta volna akkor, hogy több mint egy évtizedig nem lesz részünk utána aranymeccsben...

És amikor erről a 2012-es Komjádis párharcról kitettünk egy videót, jelenlegi csapatkapitányunk, Bátori Bence jelzett rögtön, hogy bizony ő is ott volt aznap a medencében, csak éppen egri színekben...
 


A legutóbbi Vasas-FTC döntő sem tegnap volt, egészen pontosan 1990-ben, érdekesség, hogy akkor is a Margitszigeten rendezték a két győzelemig tartó csatát, amit a zöld-fehérek nyertek. Erről is akad videós emlék a világhálón.

A VasasPlaket jelenlegi csapatán belül is egészen különbözően „viszonyulnak” az egyes játékosok a bajnoki döntő műfajához. Vannak olyan rutinos rókák, mint Bátori Bence vagy Bedő Krisztián, akik már sok ilyen csatát megéltek, Lévai Márton és Burián Gergely pedig például zsinórban negyedszerre szerepelnek a fináléban, de most először a Vasassal.

Konarik Ákos és Gábor Lőrinc már nyertek döntőt, szolnoki és fradista színekben, és persze sok az elsőbálozó a csapatunkban, akinek most adatik meg először ilyen esemény. A légiósaink közül pedig csak Szava Randjelovicsnak van magyar bajnoki döntős tapasztalata.

A kispadra tekintve Szlobodan Nikics nemcsak játszott, hanem nyert is bajnokságot, Mátéfalvy Csaba pedig maga az állandóság, hiszen ott volt végig a kispadon a legutóbbi, bajnoki címekkel teletűzdelt piros-kék aranykorszakban is.

 


 

A múlt után lássuk a jelent, hiszen finoman szólva sem vár könnyű feladat a mieinkre, hiszen a Bajnokok Ligája friss négyes döntőse, a világ jelenlegi egyik legerősebb klubcsapata lesz az ellenfél a két nyert meccsig tartó párharcban.

Az utóbbi években nem sok babér termett nekünk a Ferencváros ellen, egészen konkrétan egy döntetlent értünk el ellenük egy elődöntős csatában.

Ebben a szezonban is volt már a szigeten Vasas-FTC, a kupadöntőben 11-6-ra maradtunk alul Nyéki Balázs csapata ellen.

 

Szlobodan Nikics vezetőedző a mentális hátterét is megvilágította a finálénak:
Nagy dolog döntőt játszani, pláne a Margitszigeten. Próbáltam tudatosítani a fiúkban a héten, hogy ritkán és keveseknek adatik ilyen lehetőség. Annak is örülök, hogy tudtunk többször is a helyszínen készülni, köszönet a klubnak ezért. A Fradi a favorit, ez nem kérdés, de ha már itt vagyunk, szeretnénk tartani velük a lépést. Ehhez viszont nyilvánvalóan extra teljesítmények kellenek. Az előző két meccsen egyébként nem játszottunk rosszul ellenük, de most jó lenne még közelebb kerülni. Kulcsnak tartom azt is, hogy ne megelégedettséggel szálljunk vízbe, el kell felejteni az érzelemdús elődöntőt, és azt is, hogy elértük a két nagy célunkat, hiszen a kupában és a bajnokságban is döntőbe kerültünk. Szerintem nem lehet teher nélkül játszani, kell a jó értelemben vett stressz egy profi sportoló számára az ilyen nagy meccsek előtt, csak így lehet a megfelelő mentális állapotba kerülni. Szeretném, ha szombatra mi is eljutnánk ide."

 

A játékosainkkal beszélgetve pedig azt szűrtük le, hogy összességében örülnek a margitszigeti helyszínnek, sok szurkolóra és jó hangulatra számítanak, és őszintén bíznak abban, hogy lehet fogást találni a Fradin. Ahogy Batizi Benedek mondta, ehhez tiszta erőből bele kell állni, és menni kell végig, mint az őrült.

Szombaton 14.05-től tehát jön az M4Sport által is közvetített első felvonás, az FTC Telekom-VasasPlaket bajnoki döntő nyitánya a Margiszigeten.

 

SZURKOLÓI INFORMÁCIÓK
Az első meccsen az FTC a pályaválasztó, jövünk a fontos információkkal e találkozó kapcsán: 

Kezdés: 2024.05.18., 14:05
Helyszín: Margitsziget, Hajós Alfréd Uszoda

A komplexum Duna felőli lelátóján lesz a Vasas-szektor. A jegyek is itt, a Hajós Alfréd Sétányon található bejáratnál vásárolhatóak meg.

Jegyár és jegyvásárlás: Csak a helyszínen, egységesen 3000 forintért (csak készpénzes fizetési lehetőség) 
Pénztár –és kapunyitás: 13:05

A jövő keddi, Vasas által rendezett második meccs kapcsán külön jelentkezünk majd információkkal.

Hirdetések