Gy. Szabó Csilla, 2024.03.10. | Tenisz

Újabb vasasos aranyéremmel zárult a teniszezők idei fedett pályás országos bajnokságának egyik egyéni versenyszáma. Major Áron János az U18-os fiúk mezőnyében nem talált legyőzőre, párosban pedig ezüstérmet nyert. Az egy korosztállyal feljebb induló Benke-Giosanu Izabella bronzérmet szerzett a legidősebb leányok párosainak küzdelmében.

Kovács Marcell csütörtöki U16-os ob-címét követően, Major Áron János is országos bajnok lett vasárnap délután. Az U18-as fiúk második kiemeltje azonban Kováccsal ellentétben, korántsem volt a torna favoritja. A nála egy évvel idősebb, első kiemelt, a kemény pályát jobban kedvelő soproni Sift Barnabás volt az esélyes, a döntőben őt kellett legyőznie. Ez eleinte igen nagy feladatnak tűnt, ellenfele nagyon magabiztosan kezdett, jól játszva jutott 5:1-es vezetéshez. A Golden Ace TC-ben azonban ekkor egy elektromos hiba miatt a hőlégbefúvós sátorból szökni kezdett a levegő, s ezért a finálékat áthelyezték a Nemzeti Edzésközpontba. Itt Áron gyorsan magára talált és csak kevésen múlt, hogy végül elveszítette az első szettet. A második játszmát már ő hozta, és nagy csatában ugyan, de a harmadikat is.

„Nagyon elégedett vagyok Áron teljesítményével, szépen lehozta a döntőt és az azt megelőző meccseit is – értékelt a Vasas szakembere, Kovács Márk. – Borzasztó nagy küzdő, soha nem adja fel, és ez történt most is. Mentálisan az utolsó pillanatig erős maradt, így tudott ellenfelén felül kerekedni. Győzelme azért is értékes a számunkra, mert inkább a salak a kedvenc borítása, azon játszik eredményesebben. Nem titkolom, hogy jót tett neki a helyszínváltás, ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az új körülményekhez ő alkalmazkodott gyorsabban. Ez pedig egy nagyon jó tulajdonság, hiszen sokszor kerülnek váratlan helyzetbe a pályán. Ennél szebben nem is fejezhette volna be a kemény pályás szezont, most már a salakra fogunk készülni. Ami pedig az ob-t illeti, óriási dolognak tartom, hogy egymást követő korosztályokban nyertünk aranyérmet. Izát sajnálom, hogy párosban Bak-Szabó Norina sérülése miatt nem tudtak kiállni az elődöntőre, minden esélye meg volt egy fényesebb éremre. Nagyon sikeresnek tartom az eddigi három korosztály ob-szereplését, és még nincs is vége, hiszen március végén jönnek a tizennégy éven aluliak.”

A sikeres döntőt követően Major Áron János sem titkolta, hogy neki kedvezett a kényszerű helyszínváltás. De nemcsak a lassabb pálya miatt, hanem azért is, mert reggel nagyon „álmosan” kezdett Sift ellen.


A páros döntő után, amelyben Major (jobb szélen) végül ezüstérmet nyert

„A kényszerpihenő alatt sikerült „felébrednem”, a déli folytatásban már agresszívebben és sokkal pontosabb játékkal tudtam előrukkolni – tudtuk meg Major Áron Jánostól, aki az ob-k tekintetében szinte ott folytatta, ahol augusztusban a szabadtéri korosztályos országos bajnokságon abbahagyta. Pécsett az U16-os fiúk között bizonyult a legjobbnak. – Nagyon örülök a győzelmemnek, fedett, kemény pályán ugyanis ez számomra igazán nagy siker. Mivel a salak az én igazi terepem, nem fogalmaztam meg óriási elvárásokat önmagammal szemben. Elsősorban jó meccseket akartam játszani és így befejezni a kemény pályás szezont. Második kiemeltként természetesen az elődöntőt, vagy a döntőt azért szerettem volna elérni. A vége azonban még ennél is jobb lett.”

Áron a győztes finálét követően nem sokkal párosban is az ob-címért lépett pályára Baleja Konorral, a háló túloldalán pedig ismét Sift Barnabás állt, mégpedig Góczi Erik oldalán. A Vasas fiatal teniszezője sajnos nem tudta megismételni az egyesben véghez vitt bravúrját, így az arany mellé egy ezüstérmet nyert.

Benke-Giosanu Izabella egyesben saját korosztályában, vagyis az U16-os leányok között indult, párosban azonban az U18-as mezőnybe nevezett Bak-Szabó Norina oldalán. A második kiemelt kettős, amely akár a győzelemre is esélyes lett volna, Bak-Szabó sérülése miatt az elődöntőben már nem tudott pályára lépni, így meg kellett elégedniük a bronzéremmel.

U18-as fedett pályás országos bajnokság. Golden Ace TC. Budapest
Fiúk.
Egyes.
1. forduló:
Patai Dominik (Vasas) – Fejes Ádám (Orosháza) 4:6, 6:0, 12-10; Boros Bence (Vasas) – Farkas Martin (Orosháza) 6:2, 6:2; Szikora Mihály (Vasas) – Mezőcsáti Dávid (Metro) 6:0, 6:1;
2. forduló: Baleja Konor (Alfa) – Hegedűs-Kyster Benjámin (Vasas, 16.) 6:4, 6:4; Juhász Bence (Fehérgyarmat, 4.) – Patai  6:0, 6:2; Mihály Márk Sámuel (MTK,11.) – Boros 7:5, 6:1; Paragi Zétény (Pasa, 13.) – Horvát Ádám Márk (Vasas) 6:1, 6:0; Gyüre Dávid (Pasarét, 7.) – Szikora 6:2, 6:1; Major Áron János (Vasas, 2.) – Tóth Bence (Pasarét) 6:1, 6:1.
Nyolcaddöntő: Major – Virághalmi Viktor (Sportmánia, 15.) 7:6(2), 6:4.
Negyeddöntő: Major – Kristyán István (Pasarét) 6:3, 6:3.
Elődöntő: Major– Góczi Erik (ALFA TI, 3.) 6:7(4), 6:2, 6:4.
Döntő: Major – Sift Barnabás (SVSE,1.) 4:6, 6:3, 7:6(6).
Páros.
1. forduló:
Tóbiás Balázs, Varga Zsombor (MIVAS, Budaörs) – Tóth, Boros 6:3, 4:6, 10-6; Major, Baleja Konor (Alfa TI, 4.) – Horváth Benc, Vizy Dávid (Budaörs, GYAC) 6:2, 6:2; Patai, Szikora – Máthé Bence, Oláh Tihamér (MTK) 6:3, 6:1.
2. forduló: Major, Baleja Konor – Mihály, Mező (MTK) 6:1, 6:7(2); Taskovics Viktor, Juhász (Halas, F.gyarmat, 2.) – Patai, Szikora 6:2, 6:2.
Elődöntő: Major, Baleja Konor– Taskovics, Juhász 6:4, 6:2.
Döntő: Góczi, Sift – Major, Baleja 6:4, 7:6(6).
Leányok.
Egyes.
1. forduló: Gyene Csenge
(Vasas, 10.) – Nyúl Csenge (Kiskút) 6:4, 6:4.
2. forduló: Komlódi Kiara (Unik, 4.) – Gyene 4:6, 6:3, 10-5.
Páros.
1. forduló: Gyene,
Tuzson Viktória (MTK) – Nyúl, Krajczár Lili (PVTC) 6:2, 6:1.
2. forduló: Kis-Czakó Eszter, Farkaslaki-Hints Flóra (Honvéd, Kiskút, 1.) – Tuzson, Gyene 6:3, 6:1; Bak-Szabó, Benke-Giosanu Izabella (TopSport, Vasas, 2.) – Péter Lili, Bányai Boglárka (DEAC) 6:1, 6:1.
Elődöntők: Szabó Lora, Ruzsinszky Hanna (Kiskút, Balatonfüred) – Bak-Szabó, Benke-Giosanu 0:0 (utóbbi sérülés miatt visszalépett)
 


Hirdetések