Gy. Szabó Csilla, 2024.03.07. | Tenisz

Párosban és egyesben egyaránt országos bajnoki címet nyert Kovács Marcell az U16-os fedett pályás országos bajnokságon. A Vasas SC teniszezője jól viselte az esélyesség terhét, hiszen mindkét számban első kiemeltként vágott neki a tornának. A leányok között Benke-Giosanu Izabella a legjobb nyolc között fejezte be a küzdelmeket.

Az idei U16-os fedett pályás országos bajnokságon a fiú és a leány tábla élén Kovács Marcell, illetve Benke-Giosanu Izabella révén egyaránt a Vasas SC teniszezője állt. Pedig utóbbiak között a hazai ranglistavezető Nemcsek Gréta nem is indult, ő ugyanis már a salakos nemzetközi szezonra készül. A legjobb eredményt végül Kovács Marcell érte el, aki egyesben és párosban egyaránt aranyérmet szerzett.

„Első kiemeltként természetesen meg kellett nyernie a tornát, ez volt az elvárás vele szemben – értékelte tanítványa teljesítményét a Vasas SC szakembere, Kovács Márk. – Az elődöntőben igazi presztízscsatát vívott Tóth Ákos János ellen, egy korosztállyal lejjebb ugyanis tőle kapott ki az ob-döntőben, s tavaly nyáron is vereséget szenvedett tőle. A meccs vége kicsit izgulós lett ugyan, de nagyon örülök, hogy vissza tudott vágni neki. A mai fináléban Marcell nagyon jól kezdett, a második szettben viszont nem használta ki az adódó lehetőségeket. Szerencsére a harmadikra felszívta magát, fejben nagyon erős lett. Egyébként is küzdős gyerek, amit most is bebizonyított, s ezért külön büszkék vagyunk ránk. Nagyon örülünk a kettős győzelemnek, mostantól ismét nemzetközi versenyekre koncentrálhatunk, a junior világranglistán kell most feljebb és feljebb lépegetnie.”

A csütörtöki fináléban Kovács Marcell első kiemelthez méltóan, nagyon határozott játékkal, magabiztosan hozta az első szettet. A másodikban azonban Závaczki Milán szerzett vezetést, 3:3-tól pedig végig ő volt lépéselőnyben. A harmadik játszámában is ő nyerte az első játékot, ám ezután a fiatal teniszezőnk ismét megtalálta a saját ritmusát, s már 5:3-nál is lezárhatta volna a meccset.


Kovács Marcell (balról a második) a dobogó legmagasabbik fokán az U16-os fiúk egyéni döntőjét követően

„Szeretem, hogyha nagy a tét, mert akkor tudom kihozni magamból a maximumot – értékelt a győzelem után Kovács MarcellEgész héten jól játszottam, jól sikerült az ob. Az elődöntőben nagyon szerettem volna visszavágni Tóth Ákos Jánosnak, ha jól emlékszem a legutóbbi öt meccset elveszítettem ellene. Fejben nagyon jól jött, hogy most meg tudtam verni. Korábban sokszor vezettem ellene, az első vagy a második szettben, de végül mindig elbuktam, mert stabilabb volt, most viszont fordult a kocka. Milán ellen a döntőben próbáltam variálni a játékot, nyesegetni, támadni a tenyeresemmel és feljönni röptézni. Fejben végig nyugodt maradtam, s így tudtam egy szinttel feljebb lépni és befejezni a pontokat.”

A fiúk között Laczkovich Zoltán két győzelemmel, Mlinárik Bálint pedig eggyel zárt.

A Marcellhez hasonlóan első kiemelt Benke-Giosanu Izabellának viszont nem sikerült a legjobb négy közé kerülni, a negyeddöntőben a későbbi finalista, Mihálka Anna búcsúztatta egy végsőkig kiélezett találkozón.

Korosztályos fedett pályás országos bajnokság. Budapest.
U16.
Fiúk: 1. forduló:
Mlinárik Bálint (Vasas) – Fóti Barnabás (PG) 6:3, 6:3; Laczkovich Zoltán (Vasas) – Csekő Bálint (PG) 6:2, 7:5.
2. forduló: Kovács Marcell (Vasas, 1.) – Szűcs Ádám (TM) 6:3, 6:1; Laczkovich – Schmidinger Dániel (PASA, 16.) 7:6(3), 7:5; Tóth Ákos János (PG, 3.) – Mlinárik 6:2, 6:0.
Nyolcaddöntő: Kovács – Vadász Oszkár (Csopak, 14.) 6:0, 6:0; Závaczki Milán (Marso, 2.) – Laczkovich 6:3, 6:2.
Negyeddöntő: Kovács – Kövesligeti Lénárd (Bíbic, 5.) 6:2, 6:3.
Elődöntők: Kovács – Tóth Ákos János (PG, 3.) 6:3, 4:6, 6:3.
Döntő: Kovács – Závaczki 6:1, 5-7, 6:4.
Páros.
Első forduló:
Tóth, Kovács (1.) – Török, Szász 6:2, 6:1; Mlinárik, Kacskovics – Fóti, Deli 7:5, 6:0; Somogyi, Laczkovich – Tóth, Benkó 6:1, 6:3.
Negyeddöntő: Tóth, Kovács – Török, Szász 6:2, 6:1; Kövesligeti, Schmidinger – Mlinárik, Kacskovics 4:6, 6:1, 10-2; Kulcsár, Sághy – Somogyi, Laczkovich 3:6, 7:5, 10:7.
Elődöntők: Tóth, Kovács – Kövesligeti Schmidinger Dániel 6:2, 6:2.
Döntő: Tóth, Kovács – Závaczki, Szász 3:6, 6:3, 10-8.
Leányok.
2. forduló: Benke-Giosanu Izabella (Vasas, 1.) – Kolozár Lili (PG) 6:4, 6:2.
Nyolcaddöntő: Benke-Giosanu – Badics Lara (BUSC, 16.) 6:1, 6:0.
Negyeddöntő: Mihálka Anna (Alfa, 6.) – Benke-Giosanu 4:6, 6:1, 12-10.
 


Hirdetések