Gy. Szabó Csilla, 2024.03.10. |

Pénteken és szombaton egyaránt Tóth Zita nyerte a Pozza di Fassában megrendezett FIS Race versenyt. A kettős győzelem jelentőségét növeli, hogy ezzel eddigi legjobb FIS-pontjait gyűjtötte be, a 23.79 és a 23.08 átlagaként mostantól 23.43-as értékkel rendelkezik, megjavítva a tavalyi 24.17-et.

A Vasas fiatal alpesi sízője a hét elején még Kronplatz-on versenyzett, a hazai szövetség által megrendezett Magyar Nemzetközi Alpesi Síbajnokságon állt többször is rajthoz szlalomban. Az utolsó, szerdai napra tervezett óriás-műlesiklást azonban a kedvezőtlen időjárás miatt végül nem tudták megrendezni. Ezzel az ob-számot sem sikerült bepótolni, az egy héttel korábban műlesiklásban kiosztott aranyérme mellé Zita sem tudott újabbat gyűjteni.

Az élet azonban nem állt meg, a Vasas sportolója csütörtökön már Pozza di Fassában edzett jelenlegi csapatával az APEX2100-zal, pénteken és szombaton pedig műlesikló FIS-futamon állt rajthoz ugyanott. Célja természetesen az volt, hogy javítson a tavalyi szezonban megszerzett 24.17-es átlagán, s amelyhez idén a januári obdachi-i viadalon volt a legközelebb 27.38-cal. Az olaszországi mezőnyben egyértelműen győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy előbbre lépjen, Zita pedig nagyon határozott és jó versenyzéssel négy jó futamot teljesítve ezt meg is tette.

„Éppen huszonhárom FIS-pontra volt „kalibrálva” ez a két mezőny, tehát ideális volt Zitának, ám ehhez két kötelező győzelemre volt szüksége – értékelte leánya teljesítményét Tóth Zalán, a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője. – Nagyon ott kellett lennie fejben, de szerencsére megoldotta a feladatát, és négy valóban jó futamot ment. Ráadásul mind a négyszer eltérő viszonyok között. Az első napon laposabb volt a pálya, a hó is olvadt, ami egyáltalán nem kedvezett neki, ezért nem is tudott nagyobb előnyt szerezni. Szombaton azonban már meredekebb, az éjszaka folyamán kifagyott, keményebb terep várta, s ezt kihasználva már kilenc tizeddel lépett el a második helyezettől, hajszálnyira kerülve a maximális huszonhárom ponthoz. Ez egyrészt azért fontos, mert láthatóan folyamatosan fejlődik, ugyanakkor a következő szezonra is bebiztosította magának a kedvező rajtpozíciót.”


Tóth Zita a dobogó legmagasabb fokán Olaszországban Kendahl Roufa (balról) és Viven Insam között

 

A Vasas szakembere szerint a pontjavítás egy kívülálló számára nem tűnhet óriási változásnak, ám ezen a szinten már egyre kisebbek és egyre nehezebben megtehetőek a következő lépések. A folyamatos javulás azonban azt mutatja, Zita még koránt sem érte el a határait. Márciusban pedig már a következő szezonra is bátran lehet gondolni, amelynek FIS-versenyeiben ismét biztosan a top15-ben vághat majd neki a futamoknak. A mostani szereplésének köszönhetően.

„Mindig jó érzés nyerni, ezért most is ez volt az első gondolatom – számolt be az olaszországi versenyekről honlapunknak Tóth Zita. – Valóban kötelező győzelem volt, hiszen kimondatlanul ugyan, de mindenki engem várt az első helyre. Jelenlegi csapatommal szerencsére itt lakunk Pozza di Fassában, szinte hazai pályán indulhattam. Igaz, az első napon olyan helyre vittek át minket, ahol még soha nem síeltem, a lapossága miatt pedig mindenki jól ment rajta. A légkör azonban annyira jó volt, hogy engem is feldobott. Különösen az a tény, hogy több jelenlegi csapattársam is ott volt a mezőnyben, s együtt örültünk egymás sikerének. Az első napon például kifejezetten jól esett, amikor az addig vezető barátnőmtől, az amerikai Kendahl Roufától átvettem a vezetést, ő mégis őszinte mosollyal fogadott a lejtő alján és ölelt magához. Nagyon sok erőt adott nekem ez az optimizmus és szeretet.”

A második napon már ott vágott neki a versenynek a mezőny, ahol az APEX2100 nemzetközi csapata is gyakorolni szokott, s mivel az edzőik tűzték a pályát, az is kellőképpen nehézre sikerült. Zita ezt maximálisan kihasználva, annak ellenére ment két nagyon jó futamot, hogy a másodikban utolsóként indulva már korántsem voltak ideálisak a körülmények.

„Az első nap első futamában azért vétettem egy kisebb hibát, amin a másodikban túl tudtam lendülni. Ezt egy saját magam felett aratott apró győzelemként éltem meg, kellő önbizalmat adott a második naphoz, amely még jobban sikerült. A győzelmen túl, a verseny jó hangulata miatt is sokáig emlékezetes marad számomra ez a két nap. És persze az eddigi legjobb FIS-pontok miatt is, hiszen a módszeres építkezésben ennek is nagy szerepe van. S bár most már nem titkoltan az Európa-kupa-sorozatban szeretnék minél jobban szerepelni, ha ott rosszabbul alakulnak a dolgok, elég nagy lelki biztonságot ad, ha a FIS-versenyeken a jó helyezésemnek köszönhetően továbbra is előnyös helyzetből rajtolhatok” – tette hozzá Tóth Zita, aki fizikálisan kifejezetten erősnek érzi pillanatnyilag magát, technikailag pedig stabilabbnak, mint korábban. Ez utóbbira lehet szerinte most már rárakni a sebességet, és az eddigieknél is jobb eredményt elérni.

Akár már a következő állomáson, Norvégiában, ahol a jövő héten Európa-kupa versenyen indul szlalomban. S bár nem ismeri a helyszínt és a körülményeket, nagyon szeretné újabb értékes pontokkal zárni az idei kontinentális küzdelmet, s ezzel bebiztosítani a jövő évi top30-as idénykezdetet.

FIS RACE. Pozza di Fassa (Olaszország)
Műlesiklás. Nők.
1. nap: 1. Tóth Zita 1:31.89 (46.03; 45.86) 23.79 FIS-pont.
2.Kendahl Roufa (amerikai) 1:31.95 (-0.37, +0.43) 3. Vivien Insam (olasz) 1:32.28 (+0.17, +0.22).
2. nap: 1. Tóth Zita 1:41.21 (49.52; 51.69) 23.08 FIS-pont. 2. Matilda Saalo (svéd) 1:42.07 (+0.97; -0.11) 3. Liene Bondare (lett) 1:42.10 (+0.03, +0.86).

Fotók: Emilija Skapare


Hirdetések