Gy. Szabó Csilla, 2024.03.02. |

Tóth Zita nyerte az Ausztriában megrendezett alpesi ob műlesikló számát, s ezzel negyvenhatodik országos bajnoki címét szerezte. Az óriás-műlesiklást a meleg idő miatt pénteken már nem tudták megrendezni, a jövő héten pótolják be. A Vasas fiatal sízője jó formában érkezett St. Lambrecht-be, egy héttel korábban Liechtensteinben, újabb értékes Európa-kupa pontokat szerzett.

Nem lehet panaszunk Tóth Zita évkezdetére, hiszen január közepén Zell am See-ben két egymást követő versenyen összesen 33 Európa-kupa-pontot szerzett, s ezzel a kontinentális összesítés 28. helyére jött fel, majd újabb műlesikló világkupa-futamot teljesített sikeresen, ezúttal Szlovákiában. Ezt követően az APEX2100 nemzetközi csapatához csatlakozott Pozza di Fassában. Különös jelentősége van ennek Zita életében, hiszen eddig csak édesapja, Tóth Zalán segítségére számíthatott a versenyeken, miközben az edzéseken is úgy tudna igazán előbbre lépni, ha a jelenleginél komolyabb keretek között végezhetné azokat. A Franciaországban síakadémiát működtető APEX2100 teamje erre kínált megoldást, s ezért csatlakozott próbaidőre a Dolomitokban edző csapathoz, amellyel kapcsolatban igen jók a Vasas sportolójának első benyomásai.

„Egy jól szervezett közösség dolgos hétköznapjainak lettem részese, az időnk intenzív, dinamikus és változatos havas edzésekkel, kemény és pontosan megtervezett erőnléti fejlesztésekkel, esténként pedig elemzésekkel, és igen hasznos szakmai beszélgetésekkel telik. Utóbbinak különösen örültem, hiszen az ilyen jellegű visszacsatolás eddig nagyon hiányzott az életemből, jóllehet a fejlődésemhez nagyon sokat tud hozzátenni. Mindenki kedvesen fogadott, keményen és változatosan, mégis jó hangulatban dolgozunk. S mindezt egy csapat keretein belül, ami nekem eddig nagyon hiányzott. Erőnlétileg sokat fejlődtem az elmúlt egy hónap során, miközben néhány technikai dolgot is a helyére raktunk. Ez utóbbinak köszönhetően, amikor lehetőségem lesz rá, óriás műlesiklásban is újra indulni fogok” – számolt be honlapunknak az amerikai alapítású profi csapattal kapcsolatos első benyomásairól Tóth Zita.

Sportolónk február első heteit tehát igen kemény munkával töltötte, s bizonyára ennek is nagy része van abban, hogy három héttel később az Európa-kupa-sorozat liechtensteini állomásán ismét jól szerepelt, Ek-pontjainak számát újabb kilenccel gyarapította 22. helyezése révén. A Vasas síszakosztályának alpesi szakágvezetője, Tóth Zalán szerint azonban most is szerezhetett olyan szakmai tapasztalatot, amely messze túlmutat a számszerű eredményeken.

„Zita már az első futamban is nagyon jól ment, hiszen harmincadik helyről indulva feljött a huszonegyedikre, nekem mégis a második volt az, amely különösen tetszett, és minden eddiginél előbbre mutatónak tartom – idézte fel Tóth Zalán a malbuni sikert. – A tizenharmadik legjobb időt mente, amiben ugyan nagy szerepe volt annak, hogy tizedékként rajtolhatott, de legalább ilyen fontos volt az a bátor és vagány hozzáállás, amellyel a távot teljesítette. Büszke vagyok rá, hogy ilyen szellemiségben merte elvállalni a második futamot. Éppen ezért nem is technikailag, sokkal inkább lélektanilag tartom értékesnek a történteket. Megkockáztatom, hogy eddigi karrierje egyik legjobb versenyzése volt. Még akkor is, ha ekkor a meleg hatására már kezdett olvadozni a hó, tehát az eredmény szempontjából kifizetődőbb lett volna, ha kicsit visszafogottabban síel. A kezdeti sikereket követően azonban most jobban örülnék annak, ha felszabadultan teljesítené a pályákat. Pontosan úgy, ahogy most tette.”

A Vasas szakembere a malbuni pontszerzés kapcsán több fontos következtetést is megosztott honlapunkkal. Az egyik ilyen azt mutatja, mennyire fontos az alacsony rajtszám, vagyis a mezőny elején való indulás. Liechtensteinben Zita a második futamban már 10.-ként indulhatott, s remek idővel ment végig a pályán. Ez különösen tél végén fontos, amikor egyre melegebb az idő, a pálya minősége nagyon gyorsan romlik egyetlen verseny alatt is. Ehhez kapcsolódik az a tény is, hogy bár Zita ismét nagyon értékes pontokat gyűjtött, az Európa-kupa összevetésében mégis hátrább csúszott néhány hellyel. Ez mutatja, milyen nagy a verseny a legjobbak között és a folyamatos jó szereplés ezen a szinten már elengedhetetlen. Bármennyire is örülnek tehát Zita kiugró eredményeinek, hosszútávon az a cél, hogy ezeket szinte megállás nélkül, egymás után szállítsa. A kemény rivalizálásnak köszönhetően például a 32. helyen is négyen állnak azonos pontszámmal. De ez nem jelent túl nagy hátrányt a konkrét versenyeken, hiszen miközben a legjobbak ilyenkor már gyakran a világkupás indulásokat helyezik előtérbe, vagy éppen máshová utaznak, Zita általában így is befér az első harmincba.


Tóth Zita és Kékesi Márton a 2024-es esztendő női illetve férfi bajnoka műlesiklásban 

Mindezek fényében úgy gondolhatnánk, hogy a héten megrendezett országos bajnokságnak már nem igazán volt jelentősége Zita számára. De ez nem így van. Egyrészt azért nem, mert továbbra is fontosnak tartja, hogy a magyar síelők közösségéhez tartozik, másrészt pedig részvételével az ob rangja és a versenytársak iránti tiszteletét is kifejezheti. Sportolóként ugyanakkor egy igen nehéz terhet, a kötelező győzelemét kell ilyenkor elviselnie.

„Nagyon erősnek kellett lennie fejben ahhoz, hogy pontosan azt a tempót válassza, amivel nyerni tud. Az ob éppen ezért elsősorban mentális és taktikai kihívás volt a számára, amit tökéletesen megoldott. Pedig a körülmények sem neki kedveztek, a meleg, puha havon esélyesként még nehezebb volt jól síelni. Az utóbbi napokban már nyolc-tíz fokokat mutatott a hőmérő, ezért az óriás-műlesiklást pénteken már meg sem lehetett rendezni. A nagyobb tempó és a hosszabb ívek miatt kifejezetten kockázatos lett volna, hogy a hóréteg alatt nem maradt elegendő jeges alap. Persze mi örültünk volna, ha megrendezik, hiszen lendületben voltunk, a szövetség azonban nem hozhatott más döntést. A FIS nyílt magyar bajnokságon azonban szerencsére bepótolhatjuk ezt a számot is” – értékelte Zita ob-teljesítményét Tóth Zalán, amely szám szerint a 46. magyar bajnoki aranyérmet jelenti a Vasas fiatal sportolója számára.


A felnőtt ob női érmesei műlesiklásban: Majtényi Hanna, Tóth Zita és Szalay Laura (balról jobbra)

Országos Alpesi Síbajnokság. St. Lambrecht (Ausztria)
Műlesiklás. Nők.

1. Tóth Zita (Vasas SC) 01:43.66 (00:52.69; 00:50.97) 2. Majtényi Hanna (Nivelco SE) 01:47.60 (00:53.68; 00:53.92) 3. Szalay Laura (Körte Hegyi és Vízi SE) 01:51.48 (00:57.35, 01:54.13)

Európa-kupa-sorozat. Malbun (Liechtenstein).
Műlesiklás. Nők.

1. Leona Popovic (horvát) 1:30.10 (44.03; 46.07) 100 pont … 22. Tóth Zita 1:32.03 (45.93; 46.10) 9 pont.
Europa-kupa-sorozat pontversenyének állása.
Műlesiklás. Nők.

1. Nicole Good (svájci) 374 pont … 32. Tóth Zita 45 pont.

Fotók: Tumbász Hédi/Magyar Síszövetség


Hirdetések