Gy. Szabó Csilla, 2024.01.13. |

Tovább szárnyal Tóth Zita, a Vasas SC fiatal alpesi sízője. Az Európa-kupa-sorozat hétvégi Zell am See-i állomásán újabb értékes EK-pontokat szerzett műlesiklásban. Ezzel az összesítésben feljött az igen előkelő 28. helyre. Pénteki 13. helyezésével a kontinens legjobbjai között tette le névjegyét.

Tóth Zita december elején, Mayrhofenben szerezte meg karrierje első Európa-kupa-pontjait, akkor a 28. helyezésért kapott hármat.  Az újévet is jól kezdte, a múlt vasárnap ismét sikeresen ért célba egy szlovéniai Világkupa-versenyen. Kranjska Gorában végül a 47. helyen zárt, amely önmagában is nagy teljesítmény, ám sportolónk kisebb betegsége miatt, akár jobban is alakulhattak volna a futamok. Zita és édesapja, Tóth Zalán, ezért annak reményében utazott tovább az újabb hétközi nemzeti FIS-versenyekre, majd a pénteki és szombati Európa-kupára, hogy addigra visszaszerzi jó formáját.

A Zell am See-ben rendezett EK-futamok a korántsem kedvező előjelek dacára a vártnál sokkal jobban alakultak. A pénteki nyitónapon Zita a 13. helyen ért célba, s ezzel 20 EK-pontot szerzett. Az 52-es rajtszámmal induló sportolónk az első futamban még a 8. helyen állt 51,47-es idejével, mindössze 0,99 másodperccel elmaradva a legjobbtól. A második után kicsit hátrébb került, ám így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

„Az első menetben éreztem, hogy nagyon jól megyek, de arra semmiképpen sem számítottam, hogy a legjobb nyolcban végzek ilyen magas rajtszámmal. Bevallom, én is csak néztem az eredményt meglátva. Nem is akartam hinni a szememnek! Nagyon jól esett a vetélytársak biztatása, hogy most már a dobogó a cél. A második futamban azonban nagyon izgultam, hiszen huszonharmadikként, a legjobb sízők között indulhattam. Végül nem is sikerült tovább javítanom a helyezésemen, volt két kisebb hibám, amelyeket ugyan javítottam, de ezzel értékes századmásodperceket veszítettem. A végső tizenharmadik helyezés azonban így is fantasztikus. Nemcsak az eredmény miatt, de azért is, mert olyan síelők közé kerülhettem be, akikre eddig csak felnézhettem, s akiket példaképemnek tartok” – beszélt pénteki teljesítményéről Tóth Zita, aki azon a reggelen érezte magát először ismét kifogástalan állapotban.

Sportolónk azt sem titkolta, hogy nagyon feküdt neki a pálya, a szervezők reggel jól belocsolták, amitől pont annyira lett jeges, amennyire szereti. A tűzés is tetszett neki, így magabiztosan állhatott rajthoz. Izgulnivalója sem volt, csak az előtte álló feladatra koncentrált.


Tóth Zita büszkén viselte a harmincs rajtszámot az Európa-kupa ausztriai állomásán

El kell ismernünk, hogy ez a pálya valóban olyan volt, amelyen jól érvényesült Zita technikája, nem volt túl lapos, sem túl meredek, pont közepesen lejtős – értékelte lánya szombati sikerét Tóth Zalán, a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője. – Az osztrák szervezők jól és igen alaposan készítettek mindent elő, ezért bíztam benne, hogy még ötvenkettes rajtszámmal is olyan pályája lesz, amelyen tudásának megfelelően tud teljesíteni. Ez így is lett, és valóban tökéletes sízéssel jött le, agresszívan, hibátlan technikával, száztíz százalékot nyújtva.

A Vasas szakembere szerint az első futamban elért nyolcadik helyezés egyik nagy értéke, hogy olyan hagyományosan vezető sínemzetek versenyzőit előzte meg, akik nagy és tökéletes körülmények között készülő csapatokkal járják az Európa-kupákat. Zita ezzel szemben pénteken is maga készítette fel a sílécét, mégpedig olyan jól, hogy tökéletesen megfelelt az aktuális pályaviszonyoknak. Gondossága arra is kiterjedt, hogy az utolsó pillanatban, a rajtban is igazítson rajta egy picit. Tóth Zalán szerint a sikerhez tehát a sportoló felkészültségén, tehetségén, elszántságán kívül, az ideális pályalejtés, a tökéletesen beállított felszerelés, a gyönyörű technikai kivitelezés és a jó versenyzés is szükséges volt. A második futam során becsúszott apró hibát ugyanakkor mesterien mentette, amiért szintén elismerés illeti fiatal sportolónkat.

A szombati folytatásban Zita már sokkal jobb rajtszámmal vágott neki a versenynek, az első futamra harmincadikként szólították. A több mint kilencven indulóból, mindössze ötvennégyen értek célba, a Vasas sízője pedig ezúttal is remekül, a 12. helyen teljesítette a pályáját, kicsivel több mint egyetlen másodperccel elmaradva a legjobb időt futó francia Lamure mögött. A második futamban ez a különbség már két és fél másodperc volt a végső győztes lett, Germane mögött, így végül a 18. helyet szerezte meg.

„Ma is nagyon jól mentem az első futamban, egészen más érzés volt ilyen előkelő rajtszámmal beállni a startba – folytatta beszámolóját a szombati versennyel Tóth Zita. – Az első futam eleje ugyan egy picit darabosra sikerült, de miután láttam, hogy ebben a mezőnyben senki nem pazarolja az idejét felesleges gondolkodásra, én is mentem, ahogy csak tudtam. A másodikban egy nagyon jó rajt, és egy aktív, magabiztos kezdés után a végén kicsit lelassultam. Az utolsó kiegyenesített részbe bátrabban kellett volna beleszállnom. Legközelebb már így teszek.”

Tóth Zalán szerint Zita nagy dolgot vitt véghez pénteken, ám még nagyobbat azzal, hogy szombaton is megállta a helyét. Ezzel mindenki számára bizonyította, nem egyszeri, a szerencse számlájára is írható sikerről van szó. Bár alpesi sízésben, egy Európa-kupán, a legjobbak közé sohasem kerülhet olyan versenyző, akinek nem ott van a helye. A külföldi edzők gratulációja, tehát a szorosan vett szakma elismerése csak tovább erősítette azt a tényt: Tóth Zita ezen a hétvégén egyértelműen letette a névjegyét az EK-sorozat legjobbjai között.

„A pontszerzés révén Zita top harmincas lett, ami azt jelenti, hogy a következő versenyeken jó minőségű pályán, a mezőny első harmadában rajtolhat majd. Ugyanakkor mentálisan is nagy motivációt jelenthet a számára, hogy most már hivatalosan is az élmezőnyhöz tartozik. Ezt a mi sportágunkban olyan apróságokkal is éreztetik, mint amilyen a pálya megtekintésének a menetrendje. Az első harminc tíz perccel a többiek előtt tekintheti meg a tűzést. Büszkék vagyunk rá, hogy most már Zitus is élhet ezzel a privilégiummal” – tette hozzá Tóth Zalán, aki szerint a szombati második futam meglepő tűzéséhez való alkalmazkodást idővel Zita is megtanulja, az ehhez szükséges tapasztalatokat éppen most gyűjti. Nem is akárhogyan!

Európa-kupa-sorozat. Zell am See (Ausztria).
Műlesiklás. Nők.

1. nap: 1. Germane (lett) 1:40.88 (50.48; 50.40) 2. Westhoff (norvég) 1:41.76 (50.99; 50.77) 3. Guest (brit) 1:41.90 (51.13; 50.77) … 13. Tóth Zita 1:43.44 (51.47; 51.97).
2. nap: 1. Germane 1:39.69 (51.48; 48.11); 2. Westhoff 1:39.94 (52.05; 48.29) 3. Breche (francia) 1:40.37 (52.08; 48.89) … 18. Tóth Zita 1:42.71 (52.30; 50.41).

Európa-kupa pontverseny állása: 1. Good (svájci) 254 pont; 2. Escane (francia) 250; 3. Westhoff (norvég) 210 … 28 Tóth Zita 36.


Hirdetések