Gy. Szabó Csilla, 2024.02.28. | Tenisz

Idei első nemzetközi páros tornagyőzelmét aratta a hétvégén Vasas a Körmöczy Teniszakadémia két fiatal játékosa, Nemcsek Gréta és Major Áron János. Mindketten Oslóban indultak egy J60-as korosztályos tornán, utóbbi ezzel karriercsúcsot is javított a junior világranglistán. Bocskay József szakosztályvezető szerint biztató legjobbjaink évkezdete, ám ennél is fontosabb, hogy a játékuk is folyamatosan fejlődik

A Vasas SC 14 esztendős teniszezője, Nemcsek Gréta Dubaiban, egy J300-as, vagyis 3-as erősségű korosztályos tornán kezdte az évet, ahol a selejtezőkben kapott helyett. Itt két fontos győzelmet aratva, a későbbi tornagyőztes Koreshkovától szenvedett vereséget. Ezt követően a magyar válogatott tagjaként lépett pályára a Winter Cup-sorozatban, ahol valamennyi egyes találkozóját megnyerte. A következő állomás az oslói J60-as (4-es kategóriájú) viadal volt, amelyen egyéniben ugyan már az első körben búcsúzott, ám ellenfele, a brit Edie Griffiths végül szettveszteség nélkül nyerte a tornát. Párosban viszont Gréti is hibátlan teljesítményt nyújtott a svájci Francesca Saroli oldalán, a döntőben egy kanadai duót vertek 6:1, 6:3 arányban.

„Dubaiban ugyanazon a napon játszotta mindkét mérkőzését, több mint öt órát volt pályán, kifejezetten jó teniszezők ellen – tért vissza az idei első januári tornára értékelésében Bocskay József, a Vasas teniszszakosztályának vezetője. – Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség volt tehát, ami egyértelműen a fejlődését szolgálja. Oslóban is a későbbi győztestől kapott ki az első fordulóban, így ezt is a tanulási folyamat részének tartom. Főleg annak fényében, hogy ezt követően a párosban, kifejezetten jó teljesítményt nyújtott. A döntőben ő volt a legmeghatározóbb játékos a pályán. Továbbra is úgy gondolom, Gréti fejlődése töretlen, számomra pedig ez a legfontosabb. A számszerű eredmény a mi sportágunkban a pillanatnyi formától és a sorsolás szeszélyétől is függ, ezért csak egy mutató a sok közül. Még ha figyelnünk is kell rá. Biztos háttérrel, jó csapattal készülhet, én pedig töretlenül hiszek benne.”


Nemcsek Gréta páros társa Francesca Saroli és annak edzője, Matthias Essl társaságában a győzelmet követően 

 

A további célok elérése érdekében Nemcsek Gréta a kemény pályáról már most salakra vált, a következő tornáját egy Tennis Europe viadalt is ezen a borításon játssza majd Barcelonában. Idén azért szerepelnek még U16-os kontinentális versenyek is a programjában, mert fiatal korából fakadóan az ITF junior mezőnyében korlátozott számára az indulások száma. Meccsekre azonban folyamatosan szüksége van, a legrangosabb tornákon indulva ugyanakkor a korosztályos mezőnyben is szerezhet még hasznos tapasztalatokat.

Major Áron János is párosban, Oslóban aratta az idei első tornagyőzelmét, mégpedig Bakonyi Dávid oldalán. A két magyar első kiemeltként vágott neki a tornának, a negyeddöntőt leszámítva magabiztosan, két szettben nyerték a meccseiket. Egyesben ugyanakkor a második forduló jelentette Áron számára a végállomást, a norvég Eie-től kapott ki 6:3, 6:3 arányban. A norvégiai jó szereplésének  köszönhetően a junior világranglista 641. helyén állított be új karriercsúcsot.

„Áron is nagyon szépen fejlődik, töretlenül halad előre – tudtuk meg Bocskay Józseftől, aki a 17 esztendős teniszező esetében Kovács Márk felelős edző kiváló munkáját külön is kihangsúlyozta. – Márkkal remekül megértik egymást, nemrégiben pedig Kisantal Dominik is csatlakozott a felkészítő csapathoz. A trió eddig tökéletesen működik. Áron kifejezetten robbanékony, gyors játékos, aki most még túl hamar elfárad ettől a tempótól. Az állóképességén még maradt mit javítani, miközben meglévő energiáit is a mostaninál tudatosabban és hasznosabban kell beosztani.”


Hirdetések