Gy. Szabó Csilla, 2024.02.05. | Tenisz

A Vasas SC teniszezője, Nemcsek Gréta (nyitóképünkön balról a második), mindhárom egyes mérkőzését megnyerte a nem hivatalos fedett pályás korosztályos csapat Európa-bajnokság hétvégi selejtezőjében, a végül bronzérmet szerző U16-os leányválogatott mégsem jutott be a nyolcasdöntőbe. A Winter Cup sorozatban Kovács Marcell is pályára lépett a hétvégén, ő a csoportjában hatodik helyen végzett U16-os fiú gárda meghatározó tagja volt egyesben aratott két győzelmével.

Az U16-os magyar leány teniszválogatott bronzéremmel tért haza a lengyelországi Pszczynából, ahol a C csoportban Svájc, a Cseh Köztársaság és Szerbia ellen játszott. Az elődöntőben a későbbi bajnok, cseh együttestől szenvedve vereséget egy igen kiélezett találkozón. Nemcsek Gréta ekkor is hozta a egyéni meccsét, párosban azonban a torna favoritja bizonyult jobbnak. A bronzért vívott csatában viszont remekül helytállt a Mihálka Attila által irányított Beviz Lujza, Kálmán Luca, Nemcsek Gréta trió. A továbbjutás azonban nem sikerült, a nyolcas döntőbe a négy csoport első két helyezettje jutott tovább.

„Egyénileg nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, azt azonban sajnálom, hogy nem sikerült továbbjutnunk – értékelte hétvégi teljesítményét Nemcsek Gréta, aki szerint már az utazás előtt tudták, nagyon nehéz, amolyan „halálcsoportba” kerültek. – A csapat szempontjából kifejezetten előnyös volt, hogy kettes pályán játszhattam. Bár az az igazság, hogy a csehek és a szerbek ellen még másodikként sem volt könnyű dolgom. A cseh Hermanovával óriási meccset játszottunk, ő kezdett jobban és csak a második szett közepén sikerült fordítanom, majd nyerni. Nagyon színvonalas találkozó volt, s mivel ő is korosztályom élmezőnyébe tartozik, az egyéni karrierem szempontjából is fontos, lelkileg igen sokat adó győzelem volt. Az első szettben olyan jól szervált, hogy még breaklabdám sem volt, csak a másodikban nyílt lehetőségem arra, hogy elvegyem az adogatását. Ekkor rátettem még egy lapáttal és az addiginál agresszívebb játékkal, a fontos pillanatokban jobban koncentrálva nyertem.”


Nemcsek Gréta (balról a második) mindhárom egyéni mérkőzését megnyerte a korosztályos csapat EB-n, ami nagy önbizalmat adhat neki az új szezonban.

 

Gréti szerint az év elején mindig fontos számára, hogy sok mérkőzést játsszon, ezzel tud kellőképen belelendülni a szezonba. Most egy nyolchetes nagyon jó alapozás áll mögötte, amelynek tenisz részét edzőjével, Bocskay Józseffel, az erőnléti edzéseket pedig Vaskó Balázzsal és Bartha Kincsővel végezte. Utóbbinak köszönhetően nagyon sokat erősödött fizikálisan, s többek között ez is hozzájárult a lengyelországi jó teljesítményéhez.

„Ennek a munkának mindenképpen látszódnia kell majd az eredményeimen, az első pozitív visszaigazolást a hétvégén, a Winter Cup-on kaptam meg. Mivel idén elsőéves vagyok a tizenhat éven aluliak mezőnyben, tavasszal még Tennis Europe versenyeken is indulok, a juniorok között pedig a négyes kategóriás tornákon próbálok szerencsét. Ezt a kettőt ötvözzük majd a leghatékonyabb pontszerzés reményében. Így készülünk a nyári salakos idényre, amelyen nagy lépéseket szeretnék tenni a céljaim elérése felé” – foglalta össze terveit Nemcsek Gréta, aki az év végére a junior világranglista legjobb 250 leányjátékosa közé szeretne bekerülni.

A Vasas SC másik teniszezője, Kovács Marcell az U16-os fiúválogatott tagjaként volt érdekelt a Winter Cup hétvégi selejtezőiben. A Kisantal Péter által irányított magyar csapat a hollandiai B csoportban vívott mérkőzésén nyomban a későbbi döntős, igen erős játékerőt képviselő franciákkal találkozott, Marcell első pályán játszva szenvedett 6:2. 6:3-as vereséget. A folytatásban azonban ő is remekelt, hiszen a litvánok és az észtek ellen egyaránt kétszettben nyert. A baltiak ellen vívott találkozón múlt az ötödik hely sorsa, s mivel a Vasas teniszezője az egyéni győzelmet követően a párost igen nagy csatában elveszítette Takács Bercel Sándor oldalán, meg kellett elégedniük a hatodik helyezéssel. Kisantal Péter szerint azonban Marcell végig nagyon megbízhatóan és jól játszott, kihozva magából a maximumot.


Kovács Marcell (jobbról a második) végig kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújtott Hollandiában

Winter Cup. Nem hivatalos fedett pályás korosztályos csapat Európa-bajnokság.

U16.
Leányok. C csoport. Pszczyna (Lengyelország)
Negyeddöntő: Magyarország – Svájc
(Beviz Lujza – Manta 3:6, 4:6; Nemcsek Gréta – Frommenwiler 6:3, 6:4; Kálmán Luca, Nemcsek – Durrer, Manta 6:4, 6:4)
Elődöntő: Cseh Köztársaság – Magyarország 2-1 (Slamenikova – Beviz 6:2, 6:2; Hermanova – Nemcsek 6:3, 3:6, 4:6; Hermanová, Slamenková – Kálmán, Nemcsek 6:3, 6:1)
A 3. helyért: Magyarország – Szerbia 2-1 (Kálmán – Vujovic 3:6, 7:6(4), 4:6; Nemcsek – Vlajic 7:5, 6:4; Beviz, Kálmán – Jankovic, Vujovic 6:7(10), 7:5, 10:6) Csapatkapitány: Mihálka Attila

Fiúk. B csoport. Leeuwarden (Hollandia)
Negyeddöntő: Franciaország – Magyarország 3-0
(Kouame – Kovács Marcell 6:2, 6:3; Trufelli – Tóth Ákos János 6:2, 6:0; Kouame, Trufelli – Kovács, Takács Bercel Sándor 6:2, 6:3)
Az 5.-8. helyért: Magyarország – Litvánia 3-0 (Kovács – Remeikis 6:1, 6:2; Takács – Smailys 6:0, 2:6, 7:5; Kovács, Tóth – Bendzevicius, Remeikis 6:3, 6:7(3), 10-7)
Az 5. helyért: Észtország – Magyarország 2-1 (Averjanov – Kovács 4:6, 4:6; Ink – Tóth 6-4, 6:4; Averjanov, Ink – Kovács, Takács 7:5, 7:5) Csapatkapitány: Kisantal Péter
 

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség


Hirdetések