Gy. Szabó Csilla, 2024.02.06. | Curling

Élményekkel és tapasztalatokkal gazdagon tért haza Nagy Lola Olimpia a IV. Téli Ifjúsági Olimpiáról, ahol az UTE-s Kárász Raul Benjáminnal együtt képviselték hazánk színeit. A Vasas SC fiatal curlingezője a saját játékával ugyan nem volt maradéktalanul elégedett, a dél-koreaiak elleni kiemelkedő teljesítményére azonban sokáig fog emlékezni.

A tizennegyedik helyen végzett a Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul Benjámin duó a YOG curling vegyes páros számában. Csoportjukban öt mérkőzést játszottak, amelyből kettőt nyertek meg. A Nigéria elleni nyitómeccsen 13-3-as győzelmet arattak, Dél-Koreát pedig 7-4-re verték. A sportág nagyhatalmai közé tartozó kanadai kettőstől szoros meccsen szenvedtek csak vereséget.

„Sajnos nem tudtam olyan köveket dobni, mint amilyeneket az edzéseken szoktam, ezért maradt bennem némi hiányérzet – értékelte gangwoni szereplését Nagy Lola Olimpia. – Pedig nagyon jó volt a felkészülésünk, sokat edzettünk. Úgy érzem, hogy a befektetett munka nem jött ki igazán eredmény formájában. Persze, volt bennünk egy kis drukk is. Nekem nagyon furcsa volt, hogy hallottuk a nézőket. Amikor egy komplett aréna szurkolt, az azért egy picit megzavart. Természetesen tudom, hogy ez hozzátartozik a sporthoz, sőt, motiváló is lehet, de idő kellett volna ahhoz, hogy megszokjam.”

Pedig éppen a házigazda dél-koreaiak ellen dobta Lola a legszebbet. Edzője, Jakab Zoltán szerint, ha másra nem is, erre az évek múlásával is emlékeznie kell majd. Húsz másodperccel a mérkőzés vége előtt, rajta múlt a találkozó sorsa, és ő nem omlott össze a teher alatt, profi, felnőttes hozáállással oldotta meg a helyzetet.

„Csak arra gondoltam, meg kell dobnom ezt a követ – idézte fel a fontos pillanatot Nagy Lola Olimpia. – Összpontosítottam és sikerült. Nem mondom, hogy minden alkalommal ez ilyen egyszerűen megy, de itt tényleg összeszedett voltam. A kanadaiak ellen is nagyon jót hajráztunk. Az elején sajnos rosszul kezdtünk, közben jöttünk csak igazán bele. A tanulság egyértelmű, ilyen nagy előnyt senkinek, a világ egyik legjobb kettősének pedig különösen nem szabad adni. Sohasem lehetünk biztosak abban, hogy lesz még elég időnk a felzárkózásra. Mondjuk ezen a meccsen kicsit bennem volt, hogy ők nagyon jók, talán ezért is kezdtünk a szokásosnál megilletődöttebben. Egy hatékonyabb játékkal szerintem még ellenük is lett volna esélyünk.”

A YOG természetesen nemcsak a versenyzésről és az eredményekről szólt, de az akár életre szóló barátságok kialakulásáról is. Lola eleinte két jéghokis lánnyal volt egy szobában, majd Ekker Léna műkorcsolyázó költözött be hozzá, akivel az első pillanattól kezdve nagyszerűen megértették egymást. Az utolsó remekül sikerült kűrje előtt például a Vasas fiatal curlingezője segített neki úrrá lenni a másnapi verseny miatti izgalmán.

„Átbeszéltük, hogy mit is érez, miért korizik, a negatív dolgokat pedig leírtuk egy papírra és kidobtuk a kukába. Ez egy igen jó stresszkezelési módszer, én is szoktam ösztönösen alkalmazni. Ezt követően öröm volt látni, hogy milyen felszabadult kűrt futott, mennyire élvezte. De az egész olimpiai falu fantasztikus volt, a sok-sok új ismerőssel, valamint az érdekes programokkal. Örök emlék lesz mindannyiunk számára” – foglalta össze tapasztalatait Nagy Lola Olimpia, akit a curling vegyes párosok döntőjének napján az a megtiszteltetés ért, hogy Thomas Bach NOB-elnök társaságában nézhette meg a brit-dán meccset. A sportdiplomatával elsősorban arról beszélgettek, mit lehet tenni a jégen éppen kialakult helyzetben, a Vasas SC sportolója részletesen elmagyarázta az adott szituációkban válaszható megoldásokat. Lola természetesen ezt a meccset is a szép emlékek között tartja majd számon, különösen azért, mert az általa kedvelt skót játékosok alkotta brit válogatott nyerte végül az ifi olimpiai bajnoki címet

Fotók: Magyar Olimpiai Bizottság/Szalmás Péter


Hirdetések