Gy. Szabó Csilla, 2024.01.30. | Curling

Nem jutott tovább csoportjából a Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul Benjámin curlinges vegyes páros a Dél-Koreában zajló téli ifjúsági olimpián, s ezzel számukra véget értek a további küzdelmek. A Vasas szakembere, Jakab Zoltán szerint, már az indulás előtt tudták, nagyon nehéz dolguk lesz, ami az elmúlt napokban be is igazolódott.

Egy hosszú utazást követően, múlt hét pénteken kezdte meg szereplését a Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul Benjámin, Vasas-UTE vegyes páros a IV. Téli Ifjúsági Olimpián, Gangwonban. A Nagy Gyöngyi, Jakab Zoltán edzőpáros által irányított kettős a Nigéria elleni nyitómeccsük délelőttjén ismerkedhetett meg a jégfelülettel, amely a várakozásoknak megfelelően nagyon jó minőségű volt, a kövek jól fordultak rajta és a sebességük is ideálisnak ígérkezett. Ezen persze nem nagyon lehetett csodálkozni, hiszen a rendezők ázsiai precizitását jól kiegészítette a tapasztalt skót jégmester szakértelme. De a csarnokra sem lehetetett panasza a résztvevőknek, hiszen a 2018-as ötkarikás játékokra építették, tökéletes helyszínéül szolgált a fiatalok versengésének.

A magyar válogatott sorsolása igen kedvezően alakult, hiszen a csoport egyik gyengébbnek tartott országa, Nigéria ellen játszotta az első mérkőzését. Volt tehát idejük játékba lendülni, mielőtt a kifejezetten erős, a sportág nemzetközi élvonalába tartozó párosok ellen kellett volna jégre lépniük. A bemutatkozó találkozót a várakozásoknak megfelelően magabiztosan hozta Nagy Lola és Kárász Raul.


A magyar páros felhőtlen öröme a dél-koreaiak elleni győzelmet követően

A vegyes páros játéknak kifejezetten kedvező a jól forduló jég, tudtuk, hogy a szervezők erre figyelni fognak – kezdte értékelését Jakab Zoltán, aki szerint pontosan tudták, hogy az A csoportban kifejezetten nehéz ellenfeleik lesznek. – Ennek ellenére egyszer-kétszer azért megtréfált bennünket, kicsit lassan alkalmazkodtunk az egyébként szerintem jól olvasható pályához, amelyet az edzés alatt sikerült is feltérképeznünk. Ezekből a hibákból igyekeztünk tanulni, ám söprésben a következő, csehek elleni találkozón is gyakran vétettünk. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ellenfél leányjátékosa, fiatal kora ellenére már most igen tapasztalt, jó versenyző, az A csoportos vb-n szerzett tapasztalatait ellenünk is megmutatta. A kanadaiak, akik mindig kemény ellenfelek, bár hozzánk hasonlóan nem játszottak hibátlanul, a mi rossz döntéseinket következetesen kihasználták. Az utolsó két endben viszont nagyszerűen visszajöttünk, kifejezetten jól játszottunk. S bár nyerni nem sikerült, ebből az eredményes hajrából tudtunk építkezni a folytatásban."

A házigazda dél-koreaiak ellen már a találkozó elején érződött, hogy amolyan élet-halál kérdése számunkra a győzelem. Utóbbival ugyanis még maradt a remény arra, hogy egy britek elleni sikerrel tovább juthassunk a csoportunkból. A tét nagyságát átérezve, igen összeszedetten és határozottan lépett pályára a magyar kettős, amiben azért annak is része volt, hogy Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi a kanadaiak elleni találkozót követően egy hosszabb beszélgetéssel igyekezett megerősíteni a páros önbizalmát. Ez láthatóan jól sikerült, hiszen remekült kezdtünk, hiszen az ötödik endben már 6-1-re vezettünk. Ezt követően a hazai közönség által támogatott dél-koreaiak ugyan szépen hajráztak, a győzelmünket azonban nem tudták megakadályozni.


Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán (balról jobbra) nemcsak technikai és taktikai tanácsokkal látta el a magyar párost, de a játékosok pillanatnyi lelki állapotára is nagy figyelmet fordítottak

„Az utolsó két endben nem választottunk igazán jó a stratégiát és ezt a dél-koreaiak is megérezték, így lett izgalmas a meccs vége – folytatta beszámolóját Jakab Zoltán. – Ekkor óriási lelki teher nehezedett Lola vállára, hiszen az utolsó dobását tökéletesen kellett megoldania a sikerhez. Húsz másodperce volt mindössze hátra, és parádésan juttatta a követ a ház közepére. Ha valamire emlékeznie kell az ötkarikás játékokból, akkor ez mindenképpen az, mert nagyon nehéz helyzetet oldott meg. Elsősorban nem is technikailag, hiszen kötelező dobás volt, sokkal inkább lelkileg. Profi gondolkodásmódról, és igen érett, felnőttes hozzáállásról tett tanúbizonyságot, és a söprés is hibátlanra sikerült. Ezután kezdődött a „matekozás”, hiszen egy britek elleni győzelemmel, jó esetben még tovább is juthattunk volna. Sajnos ez nem sikerült, így nem kellett tovább számolgatnunk. Az első endben nagy hibát vétettünk, s ettől kezdve mi futottunk az eredmény után. S bár Lola és Raul példamutatóan harcolt tovább, a meccset már nem tudták megfordítani. Az olimpiai részvétel azonban így is nagy élmény marad mindannyiunk számára, a hibákból pedig természetesen tanulnunk kell, hiszen az építkezés folytatódik tovább. Most lesz még két napunk arra, hogy jobban megismerkedjünk a sporttársakkal és az olimpiai hangulatot is magunkba szívhassuk.

A magyar duó végül a 14. helyen végzett a 24 csapatos küzdelemben.

IV. Téli Ifjúsági Olimpia. Gangwon (Dél-Korea)
Curling. Vegyes páros.
A csoport:

Magyarország – Nigéria 13-3 (4-0, 1-0, 0-2, 5-0, 2-0, 1-0, 0-1)
Cseh Köztársaság – Magyarország 7-2 (1-0, 1-0, 1-0, 0-1, 2-0, 0-1, 1-0, 1-0)
Kanada – Magyarország 8-5 (2-0, 1-0, 0-1, 4-0, 1-0, 0-1, 0-3)
Magyarország – Dél-Korea 7-4 (1-0, 2-0, 1-0, 0-1, 2-0, 0-1, 0-2, 1-0)
Nagy-Britannia – Magyarország 8-4 (4-0, 0-1, 2-0, 1-0,  0-2, 1-0, 0-1)

Fotók: Magyar Olimpiai Bizottság/Szalmás Péter


Hirdetések