Gy. Szabó Csilla, 2024.01.24. | Tenisz

Nagyszerű hetet zártak a Vasas teniszezői vasárnap. Belgrádban Major Áron János a döntőig menetelt egyesben, Kovács Marcell pedig az elődöntőig. Előbbi több mint kétszáz, utóbbi pedig több mint hatszáz helyet javított ezzel az eredménnyel a korosztályos világranglistán. Itthon is volt okunk az örömre, a siófoki F1-es Spartacus Kupát Kisantal Botond nyerte, Szőke Ádám pedig a harmadik helyen végzett.

Major Áron János a Vasas Körmöczy Teniszakadémia 17 esztendős játékosa a hétvégén először jutott be egyéniben junior ITF-torna döntőjébe. Párosban ez már novemberben sikerült neki, igaz a berlini J30-as viadalt meg is nyerte a brit Enrico Franchi oldalán. Az új esztendőt Áron Belgrádban kezdte egy kategóriával feljebb, egy J60-as tornán.

Az első fordulóban a kínai Shi Xum Zhu-t verte 6:1, 6:4-re, majd a torna első kiemeltje, a hazai pályán játszó Vlado Jankanja következett. Fiatal teniszezőnk az első szettet nullára nyerte, majd a másodikban kibontakozó nagy csatát is jobban bírta, 7:5-re hozta. A legjobb nyolc között kényszerült a legnagyobb csatára, a hatodik helyen kiemelt, olasz Riccardo Pasi ellen, aki 7:5-re nyerte az első szettet. A másodikat és a harmadikat viszont egyaránt Áron nyerte, magabiztosan, 6:2, 6:2-re. Az eldöntőben egy selejtezős szerbet vert, a döntőben pedig a torna második kiemeltje, a görög Messis volt az ellenfele.

„A pontszerzés volt a cél, a második fordulót tűztem ki minimumként – számolt be honlapunknak a belgrádi sikerről Major Áron János, aki a döntőnek köszönhetően 258 hellyel lépett feljebb a korosztályos világranglistán, hétfőn a 659.-en állított be új karriercsúcsot. – Itt az első kiemelttel találkoztam, akin nyomban látszott, hogy nem egy salakspecialista, én viszont ezen a borításon érzem magam a legjobban. Az az igazság, hogy a következő fordulóban az olasz fiú nehezebb ellenfél volt, nagy mentális erőre volt szükségem ahhoz, hogy megfordítsam a mérkőzést. De az egész hétre jellemző volt, hogy ott voltam fejben, nyugodt tudtam maradni a legélesebb helyzetekben is, pozitív volt a hozzáállásom. Azt hiszem ennek köszönhető a siker is. A döntőben a görög fiú nagyon stabilan játszott, élesen tartotta a fonák kereszteket, bátran röptézett, gyors volt. Ennek ellenére nekem is voltak lehetőségeim, a kezdeti breakelőnnyel azonban nem tudtam élni. Küzdöttem a saját szervámmal. Ezen a vasárnapon jobb volt nálam, de nem voltam tőle túl messze.”


Major Áron János (jobbról) görög ellenfelével a döntőt követően Belgrádban

 

A Vasas SC szakembere, Kovács Márk, aki Belgrádba elkísérte játékosainkat, az első félévre a legjobb 500-ba jutást tűzte ki célul Áron elé. A szerbiai döntőért kapott pontok miatt azonban gyors újratervezésre kényszerültek, s most már a 300-at jelölték ki következő lépésként a tavasz végéig. Hogy ez milyen hamar sikerül majd, arra akár a héten is választ kaphatunk, hiszen Áron már Trnavában várja következő mérkőzését, mégpedig a lengyel Dojczynski ellenében.

A belgrádi tornának volt egy másik igen kellemes meglepetése is klubunk számára. A még U16-os korosztályban játszó Kovács Marcell a selejtezőből indulva az elődöntőig küzdötte magát. A legjobb négy között a Major Áron Jánost a döntőben legyőző görög volt az ellenfele, akitől 6:2, 6:3-as vereséget szenvedett. 15 esztendős játékosunknak ez volt az első egyéni elődöntője junior ITF-tornán, összesen hat meccset nyert az elődöntőbe vezető úton, s ezzel több mint hatszáz helyet lépett előre a korosztályos világranglistán, hétfőn az 1207.-ken állított be új karriercsúcsot.

„A torna előtt a nyolc közé szerettem volna bejutni, amit szerencsére sikeresen túlteljesítettem – tudtuk meg Kovács Marcelltől, aki Áronnal utazott tovább Szlovákiába is, és már kedden le is játszotta első egyéni mérkőzését. – Az utóbbi időben nagyon sokat fejlődött a fonákom, ugyanakkor stabilan, nyugodtan játszottam. Nagyon örültem az elődöntős szereplésnek, mert így én is újrafogalmazhattam a terveimet. Idén tavaszra ötven pontot irányoztunk elő, de miután már most harminc van, inkább hetvenre tettem fel a lécet. A nyolcszáz körüli világranglistás helyezés helyett tehát most már inkább az ötszázban gondolkodom az év végére. Ma már a főtáblán kezdhettem, de nem sokáig kellett pályán lennem, mert cseh ellenfelem alig tudott mozogni, az első szett vége felé feladta a meccset. Remélem ezen a héten is sikerül eljutnom legalább a legjobb nyolcig.”

Az elmúlt hétvége itthon is sikeres volt a Vasas teniszezői számára. A Siófokon megrendezett Spartacus Kupa F1-es kategóriáját Kisantal Botond nyerte, a fináléban a Next-es Sávay Zalánt verte 7:6(3), 6:1 arányban. Az első helyen kiemelt Szőke Ádám az elődöntőig jutott, amelyben Sávay búcsúztatta három szettes, nagy csatában. Halmos Kornélnak viszont nem volt túl nagy szerencséje a sorsolással, mert ő már a második fordulóban a későbbi döntős Sávay ellen játszott, akitől két szettben szenvedett vereséget.


Kisantal Botond (balról) Siófokon nyert első kategóriás férfi versenyt a hétvégén


Hirdetések