Gy. Szabó Csilla, 2024.01.16. | Curling

Hollandiában zárta le ifjúsági olimpiai felkészülését a Nagy Lola Olimpia, Kárász Raul curling vegyes páros. Szakemberünk, Nagy Gyöngyi szerint, nyugodtan várhatják a január 26-i dél-koreai bemutatkozást. A kettős jövő hét kedden utazik Gangwonba, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán kíséretében.

Az elvárásoknak megfelelően sikerült a hollandiai edzőtábor a IV. Ifjúsági Téli Olimpiára (YOG) készülő Nagy Lola Olimpia (Vasas SC), Kárász Raul (UTE - edző: Kiss Zsolt) duó számára, amelyen Nagy Gyöngyi irányításával, klubunk játékosa, Kalocsai-van Dorp Vera meghívására vettek részt. Utóbbi, aki holland curlingválogatott férje, Jaap van Dorp révén különösen jó kapcsolatokkal rendelkezik a Benelux államban, zoetermeeri házában látta vendégül a háromfős csapatot. A hétvégi programban elsősorban edzőmérkőzések szerepeltek, ám az idegen környezetben levezetett edzések is fejlesztően hatottak a párosra.

„Ez az utolsó közös utazás zárta a felkészülésünket, amely végig a tervek szerint alakult – értékelte az edzőtábort honlapunknak, Nagy Gyöngyi. – Az edzőmeccsek során összeszokott és alkalmi párosok ellen egyaránt játszottunk, így kedvünkre gyakorolhattuk az éles helyzeteket. A másik célunk az volt, hogy a jég tulajdonságainak felismerésében is fejlődjenek, hiszen itt még soha nem jártak, ismeretlen környezetben kellett feltalálniuk magukat. A pálya ugyanis mindenhol más, bármennyire is igyekeznek a szervezők ideális jeget biztosítani. Hollandiában például egy kifejezetten egyenes jég fogadott minket, amelyen kevésbé fordultak a kövek. Ilyen ritkán adódik, ezért örültem, hogy különleges helyzetben találták magukat. Sportágunkban nagyon fontos az alkalmazkodás, két azonos tudású csapat közül az lesz a győztes, amelyiknek előbb sikerül olvasnia a jeget.”


A zoetermeeri klub három pályás csarnokában gyakorolhatott az ifi olimpiára készülő magyar vegyes páros. Képünkön a balszélen láthatóak

A Vasas szakembere a hollandiai hétvége során nem akart nagyon beleszólni a játékosok döntéseibe, hagyta őket önállóan versenyezni. Ebből a szemlélődő helyzetből pedig azt szűrte le, hogy az összhang tökéletesen kialakult közöttük, amit tudtak megtanultak, ami munkát el lehetett végezni, azt elvégezték. A körülbelül kétórás meccseket követően minden alkalommal még egy órát közösen is jégen töltöttek, így kitolva a komolyabb összpontosítást igénylő időszakot.

„Amennyiben három órán keresztül megtanulnak gond nélkül koncentrálni, akkor a hatodik end végén, versenyhelyzetben sem lesznek fáradtak – tette hozzá Nagy Gyöngyi. – Erre azért figyeltem különösen, mert az igen biztató összképen belül mentális területen láttam csak némi hiányosságot. Az utolsó kövek jelentőségéről emiatt sokat is beszélgettünk, komolyan kell venni, hogy adott esetben kettőt, vagy hármat írunk. Az utolsó követ nyert helyzetben is a lehető legprecízebben kell a házba juttatni. A végelszámolásnál ugyanis még lehet jelentősége a korábban született különbségeknek. Ez azonban már tényleg egy apróság, ám Zolival mindig hibátlan teljesítményre törekszünk. Most úgy érzem, az időeltolódás az egyetlen olyan körülmény, ami megzavarhat minket, de ez szerencsére nemcsak ránk igaz.”

Arról, hogy Dél-Koreában milyen pálya várja a fiatal vegyes párost, természetesen csak személyesen a január 24-i érkezést követően tudnak információkat szerezni. Nagy Gyöngyi szerint azonban annyit már most sejteni lehet, hogy a precizitásukról híres ázsiaiak nagyon oda fognak figyelni a jég minőségére. A vegyes párosok esetében pedig az az előnyös, ha a kövek jól fordulnak rajta.

A játékosok és edzőik a héten még háromszor edzenek, most már inkább átmozgató, frissítő jelleggel. A Vasas szakemberei ugyanis azt szeretnék, ha fáradtság helyett, sikerre éhesen lépne jégre Gangwonban a magyar vegyes páros.


Hirdetések